Κόσμος

Guardian: Στη Λιβύη 2.000 Σύροι μισθοφόροι που στηρίζονται από την Τουρκία

Στη Λιβύη οι πρώτοι 300 Σύριοι τρομοκράτες του Ερντογάν.jpg

Σε 2.000 ανεβάζει αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian τον αριθμό των Σύρων μαχητών που έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη και ανήκουν στον Συριακό Εθνικό Στρατό ο οποίος χρηματοδοτείται από την Τουρκία.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές σε Λιβύη, Τουρκία και Συρία οι οποίες αναφέρουν ότι στις 24 Δεκεμβρίου έφυγαν από τη Συρία 300 μαχητές τους οποίους ακολούθησαν πέντε ημέρες αργότερα, 350 άνδρες.

Οι 650 αυτοί μαχητές έφτασαν με αεροπλάνο στην Τρίπολη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε προκεχωρημένες θέσεις στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κατά τις ίδιες πηγές άλλοι 1.350 Σύροι μαχητές πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου με κάποιους εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και άλλους να εκπαιδεύονται ακόμα σε κέντρα στη νότια Τουρκία ενώ προς Λιβύη ταξιδεύουν και άνδρες της Islamist Sham Legion. Σημειώνεται ότι στις 5 Ιανουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για να στηρίξουν τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Το δημοσίευμα σημειώνει επικαλούμενο πηγές του Συριακού Εθνικού Στρατού ότι οι μαχητές αυτοί έχουν υπογράψει εξάμηνα συμβόλαια με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ για 2.000 ευρώ το μήνα, «μισθός» αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τα 90 δολάρια που βγάζουν από τις μάχες στη Συρία.

Η ίδια πηγή λέει ότι οι μισθοφόροι αυτοί έχουν λάβει την υπόσχεση ότι θα τους απονεμηθεί η τουρκική υπηκοότητα, «ένα καρότο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ως δέλεαρ για να εντάξει μαχητές στο μισθολόγιο για αρκετά χρόνια».

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Guardian, καλύπτει και τα ιατρικά έξοδα των τραυματιών ενώ έχει αναλάβει την ευθύνη και για τον επαναπατρισμό των σορών των νεκρών στη Συρία.

Ο Guardian υποστηρίζει τέλος ότι ήδη τέσσερις εξ αυτών των μισθοφόρων έχουν χάσει τη ζωή τους αν και οι μονάδες στις οποίες ανήκουν επιμένουν ότι οι τέσσερις σκοτώθηκαν σε μάχη κατά κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.

Κόσμος

Κίνα: Θανατώνουν κατοικίδια για να μην εξαπλωθεί ο Κορωνοϊός

Κορωνοϊός

Επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα πραγματοποιούν Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε χωριά της επαρχίας Λονγκσάν στη νοτιοδυτική περιφέρεια Σικουάν και αναζητούν κατοικίδια, με σκοπό να τα εκτελέσουν, ώστε να «εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας».

Σε αυτή την καταγγελία προχώρησε ομάδα ακτιβιστών κι ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο κορωνοϊός μπορεί να «περάσει» στα ζώα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι φόβοι πως αυτό το ενδεχόμενο ήταν υπαρκτό, ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν ένας Κινέζος ειδικός του τομέα Υγείας, υποστήριξε πως τα ζώα πρέπει, επίσης, να τεθούν σε καραντίνα, κατά τη διάρκεια της «επέλασης» του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα τόνισε η ακτιβιστική οργάνωση, η επιχείριση κατά των κατοικιδίων ξεκίνησε από τον γραμματέα του Κομμουνιστικού κόμματος, που βρίσκεται στη Λονγκσάν, ενώ διάφορα «σκληρά» βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν τους αξιωματούχους να συγκεντρώνουν και να μεταφέρουν νεκρά σκυλιά μέσα στις καρότσες φορτηγών.

«Σταματήστε να θανατώνετε ζώα εν μέσω επιδημίας. Εφαρμόστε το νόμο με πολιτισμένο τρόπο» αναφέρουν οι ακτιβιστές, τη στιγμή που η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, PETA, προέτρεψε τους Κινέζους αξιωματούχους να μην χρησιμοποιούν το ξέσπασμα του κορωνοϊού «σαν δικαιολογία για να κακομεταχειρίζονται τα ζώα».