Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλία: Κρίσιμη οικονομική και πολιτική αναταραχή - «Τα χρόνια της αφθονίας τελείωσαν» λέει ο Μακρόν
Γαλλία
 clock 10:39 | 28/08/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε ένα κρίσιμο κοινωνικοοικονομικό σταυροδρόμι βαδίζει η Γαλλία με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού να καλεί το κοινοβούλιο σε ψήφο εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου. 

Ο κίνδυνος απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ορατός, αφού η αντιπολίτευση εμφανίζεται ενωμένη και αποφασισμένη να την ανατρέψει, μόλις λίγους μήνες μετά τον σχηματισμό της.

Γαλλία: Κρίσιμη οικονομική και πολιτική αναταραχή στην χώρα - “Τα χρόνια της αφθονίας τελείωσαν” προειδοποιεί ο Μακρόν

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εντάχθηκε στις φωνές διαμαρτυρίας, συμμαχώντας με τους Πράσινους και το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Χωρίς την υποστήριξή τους, η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπαϊρού δεν μπορεί να επιβιώσει, θέτοντας σε κίνδυνο το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία παραμένει πυλώνας του ευρωσυστήματος, οι δημόσιες οικονομικές της δείχνουν σημάδια κόπωσης. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αυξάνεται και το έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει επίμονο, οδηγώντας σε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Έρικ Λομπάρντ, προειδοποίησε δημόσια για τον κίνδυνο η χώρα να χρειαστεί βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της Γαλλίας.

Μαζικές κινητοποιήσεις στις 10 Σεπτεμβρίου

Στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, το κίνημα «Essentiels» ετοιμάζει κινητοποιήσεις στις 10 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία. Με αντιευρωπαϊκή και εθνικιστική ρητορική, το κίνημα έχει ήδη τη στήριξη των «κίτρινων γιλέκων» και άλλων συλλογικοτήτων, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προειδοποιήσει πως τα «χρόνια της αφθονίας τελείωσαν» και η χώρα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, οι προτάσεις λιτότητας της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση δύο δημόσιων αργιών, προκαλούν αντιδράσεις. Το πολιτικό σκηνικό παραμένει αβέβαιο, με τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών ή κυβερνητικής αλλαγής να κρέμεται πάνω από τη χώρα.

Γαλλία: Το διακύβευμα της 8ης Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ, το στίγμα της γαλλικής κυβέρνησης ενόψει της ψηφοφορίας της 8ης Σεπτεμβρίου στην Εθνοσυνέλευση έδωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφί Πριμά, τονίζοντας ότι το διακύβευμα δεν αφορά έναν προϋπολογισμό, αλλά μια διάγνωση για την πορεία της χώρας.

Η Πριμά δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται «σε τέλεια αλληλεπίδραση, συμφωνία και στήριξη» με την κατεύθυνση Μπαϊρού να παραχθεί περισσότερη ανάπτυξη και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα απαιτείται «ορθολογικοποίηση και αποφασιστικότητα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, ακόμα, πως η κυβέρνηση σκοπεύει «να παραμείνει μαχητική μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου», οπότε και θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία που θα κρίνει αν θα έχει μέλλον.

«Είναι μια ψήφος πάνω στο διαγνωστικό και στις αρχές, δεν είναι ψήφος επί του προϋπολογισμού», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία για τη διάγνωση της κατάστασης και στη συνέχεια να ανοίξει ο διάλογος για τις λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μινεσότα: Αυτός είναι ο δράστης που σκότωσε δύο παιδιά και τραυμάτισε 17

Πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού: «Κλείνουν» τη Δευτέρα 1/9 οι αιτήσεις

Συντριβή F-35 στην Αλάσκα: Στο σύστημα προσγείωσης εντοπίζεται η αιτία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis