Κόσμος

Εθνική Φρουρά: Τακτική άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» (Φωτογραφίες)

Κίνηση αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30 της Εθνικής Φρουράς.

Μεταξύ Τρίτης 8 Ιουνίου και Παρασκευής 11 Ιουνίου, διεξήχθη στα ελεύθερα εδάφη της Δημοκρατίας η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021».

Σε αυτή συμμετείχε το σύνολο της ενεργής δύναμης της Εθνικής Φρουράς και στις διάφορες φάσεις της ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο επιχειρησιακός μηχανισμός της Δύναμης, από τα κατώτερα κλιμάκια ανεξάρτητων υπομονάδων μέχρι το επίπεδο ΓΕΕΦ, το οποίο είχε και την γενική ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης.

Ζεύγος ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Μi-35 της 450 Μοίρας κατευθύνεται στην περιοχή των επιχειρήσεων. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)
Ζεύγος ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Μi-35 της 450 Μοίρας κατευθύνεται στην περιοχή των επιχειρήσεων. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Η δραστηριότητα άρχισε την Πέμπτη 3 Ιουνίου ως Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) και συνεχίστηκε μέχρι τη Δεύτερα 7 Ιουνίου, σε επιτελικό επίπεδο, μεταξύ του ΓΕΕΦ και των πολεμικών Σχηματισμών και Διοικήσεων των κλάδων, στην οποία εξετάστηκαν διάφορα επιχειρησιακά σενάρια. Κατά την προκαταρκτική αυτή φάση της άσκησης ενεργοποιήθηκαν και επανδρώθηκαν επί 24ώρου βάσεως, σε εικονικές τοποθεσίες, τα πολεμικά και τα τακτικά στρατηγεία των Σχηματισμών και αναπτύχθηκε ολόκληρο το δίκτυο επικοινωνιών της Εθνικής Φρουράς. Αυτό διαλάμβανε, πέραν του υπογειοποιημένου δικτύου ενσύρματων επικοινωνιών οπτικών ινών, τα επιχειρησιακά και εναλλακτικά δίκτυα ασύρματων επικοινωνιών καθώς επίσης και το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στα ανώτατα κλιμάκια διοίκησης αλλά και για τις ανάγκες ορισμένων ειδικών μονάδων. Η ΤΑΑΣ αφορούσε την ανταλλαγή δεκάδων κρυπτογραφημένων σημάτων, δελτίων πληροφοριών και αναφορών καταστάσεως μεταξύ του ΓΕΕΦ και των υφιστάμενων Σχηματισμών και Διοικήσεων, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορες επιχειρησιακές καταστάσεις και να αντιδράσουν σε πραγματικό χρόνο. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης ΤΑΑΣ, εξετάστηκαν τα σχέδια συναγερμού, η σταδιακή κλιμάκωση των μέτρων ετοιμότητας, και η μετάπτωση των πολεμικών Σχηματισμών από την ειρηνική περίοδο σε κατάσταση έντασης και κρίσης.

Ο Υπουργός Άμυνας, ο Α/ΓΕΕΦ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας και ο Υποστράτηγος Παντελίδης στο Τακτικό Στρατηγείο της 20ης ΤΘΤ.
Ο Υπουργός Άμυνας, ο Α/ΓΕΕΦ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας και ο Υποστράτηγος Παντελίδης στο Τακτικό Στρατηγείο της 20ης ΤΘΤ.

Σκοπός της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», η οποία διεξήχθη χωρίς τη χρήση πυρών, ήταν η δοκιμασία του συστήματος διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο, ο έλεγχος των δικτύων επικοινωνιών σε παγκύπρια κλίμακα, η διεξαγωγή αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων από ισχυρά μηχανοκίνητα Τακτικά Συγκροτήματα σε περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, και η εφαρμογή του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας. Μερικές από τις κύριες φάσεις της άσκησης ήταν διπλής ενέργειας, όπου μηχανοκίνητα ή πεζοπόρα κλιμάκια ενεργούσαν ως αμυνόμενες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών των φίλιων Τακτικών Συγκροτημάτων. Οι χερσαίες επιχειρήσεις περιελάμβαναν εικονικά πυρά προπαρασκευής από τις πυροβολαρχίες πυροβολικού και τους Λόχους Βαρέων Όλμων (ΛΒΟ) των Σχηματισμών, πυρά εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από ζεύγη εξοπλισμένων ελικοπτέρων Mi-35 και Gazelle της Διοίκησης Αεροπορίας, και αντιαρματικά πυρά από εποχούμενα στοιχεία εκτοξευτών πυραύλων των Λόχων Αντιαρματικών (ΛΑ-Τ). Για την καθοδήγηση των πυρών υποστήριξης χρησιμοποιήθηκαν Προκεχωρημένοι Αξιωματικοί Παρατηρητές (ΠΑΠ) ενώ για το συντονισμό των πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Αξιωματικοί Ελεγκτές Αέρος (ΑΕΛΑ).

Στοιχείο ATLAS Mistral σε τοποθεσία διασποράς. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)
Στοιχείο ATLAS Mistral σε τοποθεσία διασποράς. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Λόγω των εδαφικών και χρονικών περιορισμών, οι επιθετικές ενέργειες των Σχηματισμών περιορίστηκαν σε επίπεδο Τακτικού Συγκροτήματος τεθωρακισμένης ή μηχανοκίνητης Μονάδας, η οποία περιελάμβανε συνδυασμό τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μέσων: ρωσικά άρματα μάχης Τ-80U με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-3, γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30Β2 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Steyr 4Κ-7FA Λεωνίδας 2, ή τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης ΕΕ-9 Cascavel με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Renault VAB.

Με την κωδική λέξη «ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ» του Κέντρου Συντονισμού Πυρών Υποστήριξης (ΚΣΠΥ), τα κλιμάκια υποστήριξης πυροβολικού και βαρέων όλμων της ασκούμενης Ταξιαρχίας άρχισαν να προσβάλουν, με μαζικά πυρά, τις τοποθεσίες των αμυνόμενων τμημάτων. Οι προσβολές των εχθρικών στόχων, που βρίσκονταν σε αποστάσεις 3-4 χιλιομέτρων από την Γραμμή Εξόρμησης των φίλιων δυνάμεων, απεικονίζονταν από εκτεταμένα προπετάσματα λευκού καπνού. Η κίνηση των αρμάτων μάχης προς τους στόχους πραγματοποιείται μεθοδικά, με άλματα, και συνοδεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι τεθωρακισμένες πλαγιοφυλακές διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της επιθετικής ενέργειας αποτρέποντας προσπάθειες του εχθρού για προσβολή των ευαίσθητων πλευρών των φίλιων δυνάμεων. Η επίθεση κατά της εχθρικής τοποθεσίας εξελίσσεται προσεκτικά, αφού ο αμυνόμενος διαθέτει πληθώρα εκτοξευτών Α-Τ πυραύλων, αλλά επίμονα, μέσω διαδοχικών αλμάτων των επιτιθέμενων κλιμάκιων, τα οποία, κατά κύματα, διασφαλίζουν την ορμή των επιτιθέμενων κλιμακίων με σκοπό την ολοκληρωτική καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.

Η οδηγία του Αρχηγού ΓΕΕΦ προς τους Σχηματισμούς ήταν να αποφευχθεί η άσκοπη δημιουργία παρατηρητηρίων, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα, και να δοθεί έμφαση μόνο σε επιχειρησιακά ζητήματα.
Η οδηγία του Αρχηγού ΓΕΕΦ προς τους Σχηματισμούς ήταν να αποφευχθεί η άσκοπη δημιουργία παρατηρητηρίων, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα, και να δοθεί έμφαση μόνο σε επιχειρησιακά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης δραστηριοποιήθηκαν έντονα και οι ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύκτας. Επιχειρησιακές ομάδες της Διοίκησης Καταδρομών ανέπτυξαν παρατηρητήρια σε προωθημένες τοποθεσίες ενδιαφέροντος στην Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας και διενήργησαν μεταμεσονύκτιες προσβολές κατά εχθρικών φυλακίων και σταθμών διοίκησης. Αντίστοιχα, στοιχεία της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού εκτέλεσαν προσβολές και καταστροφές ζωτικών εγκαταστάσεων σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και δολιοφθορές κατά θαλάσσιων στόχων. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και τα ισραηλινά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) τύπου Aerostar Tactical της Διοίκησης Αεροπορίας τα οποία με πολύωρες πτήσεις σε μεγάλα ύψη κατέγραφαν τις ενέργειες της άσκησης σε αποστολές ISTAR (Πληροφόρησης-Επιτήρησης-Αναγνώρισης-Στοχοποίησης), μεταδίδοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Η Εθνική Φρουρά σε ανοδική εξοπλιστική πορεία

Μετά από μεγάλη περίοδο εξοπλιστικής στασιμότητας, η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων της Δύναμης, το τελευταίο διάστημα, με την αγορά σημαντικών τεχνολογιών αιχμής, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των γαλλικών πυραύλων εδάφους – επιφανείας ΜΜ-40 Exocet σε επίπεδο Block 3 με βεληνεκές 180 χλμ., η αγορά γαλλικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Μistral 3, η προμήθεια 4 ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροχημάτων Αerostar Tactical και η απόκτηση δυο μοιρών 24 σερβικών αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλ. Νora B52KE.

Ο Διοικητής της 20ής ΤΘΤ Ταξίαρχος Στυλιανού ενημερώνει εξαντλητικά τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη για το σενάριο της άσκησης στην παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)
Ο Διοικητής της 20ής ΤΘΤ Ταξίαρχος Στυλιανού ενημερώνει εξαντλητικά τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη για το σενάριο της άσκησης στην παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Ανάλογο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ για την απόκτηση σύγχρονων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ), εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων 5ης γενιάς καθοδήγησης NLOS (non-line-of-sight), πέραν του τακτικού ορίζοντα, περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions), εξοπλισμένων ελικοπτέρων και άλλων έξυπνων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Το Τακτικό Στρατηγείο της 2ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ σε περιοχή δυτικά της Λευκωσίας. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)
Το Τακτικό Στρατηγείο της 2ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ σε περιοχή δυτικά της Λευκωσίας. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Η στροφή της Κυπριακής Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια προς σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα κρίνεται αναγκαία, αφού η διαχρονική πολιτική του κατευνασμού που εφαρμόζει η Λευκωσία την τελευταία εικοσαετία, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Αφενός, γιατί απέτυχε να αποτρέψει τη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου από την Άγκυρα και την αμφισβήτηση της κρατικής οντότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας διά εξαναγκαστικής διπλωματίας. Αφετέρου, γιατί ενθάρρυνε την εκτράχυνση των θέσεων της τουρκοκυπριακής μειονότητας, η οποία εκτοξεύει, πλέον, απειλές κατά του κυπριακού κράτους και χρησιμοποιεί μηχανισμούς παραπληροφόρησης για αμφισβήτηση των δίκαιων του κυπριακού Ελληνισμού και υπόσκαψη του διεθνούς κύρους της Δημοκρατίας στους διεθνείς οργανισμούς.

H αξιοπιστία της Αποτροπής

Η Αποτροπή για μικρά κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές ασφαλείας, βασίζεται σε πληθώρα μεταβλητών, όπως τους διπλωματικούς, οικονομικούς, γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς συντελεστές ισχύος του κράτους. Στην περίπτωση της ημικατεχόμενης Κύπρου, όπου ο αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών, η ιδέα της στρατιωτικής Αποτροπής, πέραν των ρητορικών διακηρύξεων, βασίζεται πρωτίστως στην αξιοπιστία της έναντι του αντιπάλου. Αυτή διασφαλίζεται, σε συνθήκες ανισορροπίας ισχύος, από τη συνδυασμένη αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών αιχμής, τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού, και την εκμετάλλευση ασύμμετρων τακτικών και ευφυών πρωτοβουλιών στο επιχειρησιακό πεδίο.

Το Τακτικό Στρατηγείο της 1ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ σε ύψωμα στην περιοχή Καλού Χωρίου. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)
Το Τακτικό Στρατηγείο της 1ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ σε ύψωμα στην περιοχή Καλού Χωρίου. (Πέτρος Σαββίδης @ 2021)

Η διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αμυντική θωράκιση της Δημοκρατίας είναι, αναμφίβολα, πολύ σημαντική αλλά η αξιοπιστία της Αποτροπής δεν εξασφαλίζεται μόνο με σύγχρονα οπλικά συστήματα αν δεν διατίθεται στην Εθνική Φρουρά και το αναγκαίο προσωπικό. Η μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες, το ανισοζύγιο μεταξύ αποστρατειών – προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η μειωμένη πρόσληψη (3.000 αντί 4.000) Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) και η εκκρεμότητα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, έχει, ήδη, φέρει τη Δύναμη σε δεινή θέση. Η έναρξη, δε, μαζικών αποστρατεύσεων Συμβασιούχων Υπαξιωματικών (ΣΥΠ), αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η, μέχρι πρόσφατη, βολική και οικονομικά συμφέρουσα «λύση» των επιστρατευόμενων εφέδρων και εθνοφυλάκων δεν είναι, πλέον, επαρκής στο τεχνολογικό πεδίο μάχης της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Απαιτείται, κατεπειγόντως, η ολοκλήρωση της δομής δυνάμεων στην Εθνική Φρουρά, η δεσμευτική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ελάχιστης οροφής ειρήνης (πλην ελλαδικών δυνάμεων) επιπέδου 13-15.000 ανδρών, και η διάθεση, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, των απαιτούμενων πόρων για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Σε αντίθετη περίπτωση, το οικοδόμημα της Εθνικής Φρουράς θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, με καταλυτικές συνέπειες για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

* Γράφει ο Πέτρος Σαββίδης, γεωπολιτικός αναλυτής και επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. - ΠΗΓΗ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζερβάκης: Στις Εθνικές επάλξεις, να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές ενέργειες της Τουρκίας

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου (Φωτογραφίες)

Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν για τις μεθοδεύσεις στα Βαρώσια

μητσοτάκης αναστασιάδης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία –όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο «δυστυχώς έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια».

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε:

«Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».

 Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε πως στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας, επισημαίνοντας πως «η σχετική επιστολή έχει ήδη απαντηθεί» και προσέθεσε:

«Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και για την πρόοδο των εμβολιασμών. «Νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια είναι κοινή για το πώς θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας, με πειθώ, με επιχειρήματα. Σήμερα οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πραγματικά» σημείωσε και κατέληξε:

«Και στα ζητήματα αυτά όπως και στο συντονισμό του ανοίγματος για την τουριστική περίοδο είμαστε σε συντονισμό με την Κύπρο.

Οι δύο χώρες πορεύονται με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και με διάθεση για συνεργασία με όλους. Και πάνω από όλα με τους γείτονές μας. Πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα σε OHE: Απορρίπτονται οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση στο Αιγαίου

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την διεθνή νομιμότητα