Κόσμος

Ερντογάν: Θα απαγορεύσω Youtube, Netflix και Twitter

twitter Τουρκία

Τα κοινωνικά μέσα θα πρέπει είτε να απαγορευθούν είτε να ελεγχθούν και να ρυθμιστούν. Αυτή ήταν η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση με τους επαρχιακούς προέδρους του κόμματός του.

Τα σχόλια του Ερντογάν ήρθαν μετά την αποστολή μηνυμάτων προσβολής στον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαράκ, όταν ανακοίνωσε με ένα tweet ότι θα περιμένει παιδί.

Ορίζοντας τα tweets ως "ανήθικα", "ανέντιμα" και "απάνθρωπα", ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: "Θέλουμε αυτό το είδος μέσων να αφαιρεθεί εντελώς, να ελεγχθεί".

"Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να κυνηγούμε αυτούς τους ποταπούς που επιτίθενται σε μια οικογένεια και τις αξίες που νομίζουν αυτοί ότι η οικογένεια αντιπροσωπεύει, μέσω ενός μωρού που μόλις άνοιξε τα μάτια του στον κόσμο", είπε.

"Τώρα καταλαβαίνετε γιατί είμαστε αντίθετοι σε κοινωνικά μέσα όπως το YouTube, το Twitter, το Netflix; Για να εξαλείψουμε αυτές τις ανήθικες συμπεριφορές. Τα κοινωνικά μέσα πρέπει να οργανωθούν. Θέλουμε να ρυθμιστούν αυτά τα περιβάλλοντα. Η Τουρκία δεν είναι μπανανία. Θα υποβάλουμε την πρότασή μας για αυτό το ζήτημα στο κοινοβούλιο. Όταν ολοκληρωθεί η νομική ρύθμιση, θα επιτρέψουμε κάθε είδους μέθοδο. Μόλις τα φέρουμε στο κοινοβούλιο μας, θέλουμε το κοινοβούλιο μας να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση τέτοιων καναλιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης".

Επίσης, επέκρινε εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για την αποφυγή οικονομικής ευθύνης στην Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Το AKP έκανε πρόσφατα κινήσεις για να είναι πιο ενεργό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την Παρασκευή, ο Ερντογάν έκανε μια ζωντανή μετάδοση με μαθητές πριν από τις εξετάσεις εισόδου στο πανεπιστήμιο. Εξοργισμένοι επειδή οι εξετάσεις δεν αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νέοι έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα "καμία ψήφος" στη ζωντανή συνομιλία και έγινε ένα δημοφιλές θέμα στο Twitter, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα βίντεο με τα περισσότερα dislike στο YouTube.

Το κυβερνών κόμμα είχε επίσης ξεκινήσει μια "εκστρατεία δεοντολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", στις αρχές Μαΐου, καλώντας τους υποστηρικτές του να βάλουν πράσινους κύκλους στα προφίλ τους στα κοινωνικά μέσα. Το έργο ακυρώθηκε μετά από 40 ημέρες μετά, καθώς ορισμένοι λογαριασμοί "πράσινου κύκλου" έστειλαν tweet με σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση σε προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

Κόσμος

Κύπρος: Δίνει 5 εκ ευρώ για τον Λίβανο- Στη διάθεση της διεθνούς βοήθειας οι υποδομές της

νίκος αναστασιάδης

Στη διάθεση της UNIFIL και της διεθνούς κοινότητας έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», με στόχο την παροχή βοήθειας προς τον Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαθέσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της χώρας μετά την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου.

Κατά την διάρκεια της διεθνούς τηλεδιάσκεψης για την παροχή βοήθειας προς τον Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται αλληλέγγυα στον λαό του Λιβάνου και εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια προς τον Λίβανο.

«Η Κύπρος πάντοτε διατηρούσε αδελφικές σχέσεις με τον Λίβανο και προσέφερε ένα ασφαλές καταφύγιο σε χιλιάδες Λιβανέζους πρόσφυγες κατά τους εμφυλίους πολέμους του 1976 και του 2006, και τώρα και πάλι είναι έτοιμη να προσφέρει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για ανακούφιση του λαού του Λιβάνου», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Προς τον σκοπό αυτό, σημείωσε, «η Κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, καθώς και την αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, όπως επίσης και τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, στη διάθεση της UNIFIL, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, για την όποια ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια κριθεί αναγκαία.

Επιπλέον, η Κύπρος έχει ήδη αποστείλει στον Λίβανο συνεργεία διάσωσης και είναι έτοιμη να προσφέρει την επιπρόσθετη οποιαδήποτε βοήθεια τής ζητηθεί από τoν φίλο, Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισιέλ Αούν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμη, ότι πέραν των πέντε τόνων υλικών που έχουν σταλεί στη Βηρυτό, άλλοι 40 τόνοι θα αποσταλούν αύριο, περιλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών, ειδών ένδυσης και τροφίμων μακράς διάρκειας.

Αυτή η βοήθεια, πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να αποστέλλεται και τις επόμενες εβδομάδες, αφού η ανταπόκριση των Κυπρίων πολιτών -και προς τον σκοπό αυτό και ο ίδιος έχω απευθύνει έκκληση- ήταν συγκινητική και αντανακλά την προθυμία τους, εν μέσω μάλιστα διεθνούς πανδημίας, να βοηθήσουν τους αδελφούς από τον Λίβανο».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διεθνής κοινότητα θα σταθεί αλληλέγγυα στον Λίβανο και θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια, ώστε η χώρα να ξεπεράσει μια τεράστια κρίση.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν όπως οι χώρες τους καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους για να βοηθήσουν τον Λίβανο σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη διεθνή τηλεδιάσκεψη ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών, καθώς και πλειάδα άλλων ηγετών κρατών και κυβερνήσεων.