Ελλάδα

Ελλάδα: Μία από τις χώρες με τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία

ΕΛΑΣ

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις. Όμως, παρά τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων, η τρομοκρατία στην Ελλάδα εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης - εμπλέκονται κυρίως αναρχικές/μηδενιστικές ομάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία για την τρομοκρατία στη χώρα μας προκύπτουν από έρευνα που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «From Criminals To Terrorists And Back?» που υλοποιείται από την οργάνωση GLOBSEC --παγκόσμιo think-tank, που δραστηριοποιείται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων και χτυπημάτων. Είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που βρίσκεται κάθε χρόνο στις 10 με τις περισσότερες επιθέσεις και συλλήψεις» τονίζει η Ελένη Φώτου, δικαστική ψυχολόγος, η οποία συμμετέχει ως ερευνήτρια από την Ελλάδα στο πρόγραμμα του GLOBSEC.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι 11 χώρες της Ευρώπης, με τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων για τρομοκρατία το 2015. Επιλέχθηκε το 2015, επειδή ήταν η χρονιά με τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία.

Κάθε χώρα συγκέντρωσε πληροφορίες για το προφίλ των συλληφθέντων για τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες αναλύονται και τα τελικά ευρήματα θα ανακοινωθούν κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα το 2015 έγιναν 28 συλλήψεις για τρομοκρατική δράση. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αντλήθηκαν συμπεράσματα που δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες τρομοκρατικές υποθέσεις συνδέονται με αριστερή εξτρεμιστική και μηδενιστική ιδεολογία, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνδέονται με τον ευρωπαϊκό τζιχαντισμό, ανέφερε η κ. Φώτου. Το 2017 η Ελλάδα ήταν 10η στην Ευρώπη σε συλλήψεις (συνολικά 15) και 5η στην Ευρώπη σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις (8 επιθέσεις).

Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν συμμετοχικό ρόλο, δεν είναι απλά περιφερειακά στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Παρότι η πλειονότητα των συλληφθέντων για τρομοκρατία (24 σε σύνολο 28) είναι άνδρες, οι γυναίκες δεν είναι παθητικά μέλη οργανώσεων και μιλούν ανοιχτά για τις πεποιθήσεις τους.

Ένα ακόμη εύρημα της έρευνας είναι ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς στη βάση δεδομένων υπάρχουν συλληφθέντες με συγγενικές σχέσεις ή στενές προσωπικές σχέσεις.

Στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 61%) τα άτομα που συνελήφθησαν το 2015 για τρομοκρατία είχαν συλληφθεί και παλαιότερα για ένοπλες ληστείες, ανθρωποκτονίες, οργανωμένο έγκλημα.

Η οργάνωση GLOBSEC, με έδρα τη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, έχει συγκροτήσει μια βάση δεδομένων με 350 άτομα, τα οποία είτε έχουν συλληφθεί για τρομοκρατικά αδικήματα, είτε είναι φυγόδικοι ή οι δράστες που σκοτώθηκαν κατά την τέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015, έτος κορύφωσης του τζιχαντισμού στην Ευρώπη.

Ερευνητές στις 11 χώρες του προγράμματος συγκεντρώνουν δεδομένα για το παρελθόν των ατόμων, σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων για να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές, αναφέρει η Μαρτίνα Μπαμπίκοβα, ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Εθνικής Ασφάλειας της GLOBSEC.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι 11 χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία: Γαλλία 106, Ιταλία 54, Βέλγιο 55, Ηνωμένο Βασίλειο 54, Ισπανία 52, Ελλάδα 28, Γερμανία23, Αυστρία 19, Βουλγαρία 17, Ολλανδία 14 και Ιρλανδία 6.

«Αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα και την Ιρλανδία μιλάμε για ευρωπαϊκό τζιχαντισμό και διασυνδέσεις με τον ISIS», τόνισε η ερευνήτρια του GLOBSEC, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες τρομοκρατικές υποθέσεις συνδέονται με αριστερό εξτρεμισμό και στην Ιρλανδία με δεξιό εξτρεμισμό.
Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα στις υπόλοιπες εννιά χώρες της Ευρώπης είναι:

- Το 1/3 των Ευρωπαίων τζιχαντιστών είχε συλληφθεί για προηγούμενο αδίκημα

 - Χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους με νόμιμα μέσα - μισθούς αποταμιεύσεις ή επιδόματα. Κάποιοι είναι εργαζόμενοι, έχουν δουλειά και χρησιμοποιούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τα ταξίδια τους στη Συρία ή για να ενισχύσουν το δίκτυο εσωτερικά.

- Δεν είναι δράστες πλημμελημάτων, υπάρχουν δράστες σοβαρών ή κατ' εξακολούθηση ποινικών αδικημάτων μεταξύ των Ευρωπαίων τζιχαντιστών. Κάποιοι χρησιμοποίησαν το έγκλημα, κλοπές, λαθρεμπόριο καπνού, παράνομη διακίνηση μεταναστών και κέρδισαν χρήματα

- Δεν υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι ανάμεσα στο έγκλημα και στην τρομοκρατία.

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με την κ. Μπαμπίκοβα, ότι άτομα που συνελήφθησαν για μικρά αδικήματα πριν από το 2015, όπως μικροκλοπές σε σούπερ μάρκετ το 2015 συνελήφθησαν για σοβαρό αδίκημα, όπως σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 50 νεκροί - 101 νέα κρούσματα - 1.415 συνολικά

Σωτήρης Τσιόδρας

Ένας μόλις θάνατος ασθενή με κοροναϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 50.

Σήμερα, Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα, καθώς και επιπλέον 20 κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έτσι, τα συνολικά κρούσματα (μαζί με αυτά στο πλοίο) ανέρχονται στα 1.415.

Όσον αφορά στους νεκρούς, οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.

Παράλληλα, 90 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 6 έχουν λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα το 57% των όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Επιπλέον, σε μια ακόμα έκκληση για τήρηση των μέτρων ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί».

Σχετικά με τις αναφορές ότι για τους θανάτους στην Ελλάδα απάντησε πως «είμαστε προασπιστές της αλήθειας και θα συνεχίζουμε να την υπερασπιζόμαστε. Η καταγραφή των θανάτων από τα ληξιαρχεία γίνονται σε πραγματικό χρόνο».

«Ο ΕΟΔΥ έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας για καταγραφή της θνησιμότητας. Το σύστημα δεν έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο αυτό είναι καθησυχαστικό» συμπλήρωσε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας και δήλωσε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς.

Υπογράμμισε, δε, ότι οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό και θύμισε ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ευχαρίστησε επίσης ονομαστικά ασθενείς που επισκέφτηκε στο «Αττικόν» και το «Αγία Βαρβάρα».

«Τους στέλνω γρήγορα περαστικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ήρωες της πρώτης γραμμής» κατέληξε.