Κόσμος

Bloomberg: Οι δύο γυναίκες που απειλούν την κυριαρχία του Ερντογάν

ερντογάν

Το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς που φεύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίστηκε σε μια τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική για να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση της Τουρκίας και τα προβλήματα του κόμματός του, του ΑΚP.

Οι επιθετικές κινήσεις του Ερντογάν από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ συνέβαλαν να επισκιαστούν τα πολιτικά πισωγυρίσματα που βίωσε το AKP μετά τις ήττες του σε μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και την αποχώρηση πολλών μελών του. Αλλά η στρατηγική αυτή πιθανώς να έχει φθάσει στα όριά της, σημειώνει το Bloomberg, αφού ούτε οι επενδυτές ότι η κοινή γνώμη φαίνονται να δίνουν βάση στις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου για μια νέα οικονομική άνθηση, ενώ ο Ερντογάν και το κόμμα του δείχνουν να χάνουν την εμπιστοσύνη μεγάλων εκλογικών περιφερειών, περιλαμβανομένων ψηφοφόρων των αστικών κέντρων και νέων συντηρητικών.

Και καθώς η πανδημία του κορωνοϊού παρατείνεται κι η ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη το νέο έτος καταρρέουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ευελπιστούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων ασκώντας πίεση σε κάθε του βήμα, έστω κι αν ο Ερντογάν αγνοεί τις εκκλήσεις τους για πρόωρες εκλογές, που κανονικά είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP και τα πιο λαμπρά αστέρια του, οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου, που ορθώνει ανάστημα στα φαραωνικά σχέδια του Ερντογάν για τη Διώρυγα, και Μανσούρ Γιαβάς παίρνουν θέσεις μάχης, αλλά τις καλύτερες ελπίδες της αντιπολίτευσης για απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία ίσως ενσαρκώνουν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπόμπι Γκος του Bloomberg, δύο γυναίκες από τις αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος: η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti) Μεράλ Ακσενέρ και η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου.

Η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος της Τουρκίας, Μεράλ Ακσενέρ / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
Η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος της Τουρκίας, Μεράλ Ακσενέρ / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Οι δύο αυτές πολιτικοί είναι άκρως αντίθετες: Η 64χρονη εθνικίστρια Ακσενέρ είναι μέλος της πολιτικής ελίτ της Τουρκίας κι έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στο παρελθόν. Γνωστή στους οπαδούς της ως «Ασένα» - από το όνομα μιας μυθικής τουρκικής λύκαινας – δεν κρύβει την επιθυμία της να αντικαταστήσει στην προεδρία της χώρας τον Ερντογάν, τον οποίο αντιμετώπισε και στις προεδρικές εκλογές προ διετίας.

Από την άλλη πλευρά η 48χρονη Καφταντζίογλου – η «μοτοσικλετίστρια αριστερή φεμινίστρια», όπως την αποκαλούν, χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης έχοντας ενορχηστρώσει την ταπεινωτική ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις της είναι πιο ριζοσπαστικές σε σχέσει με εκείνες του μεγαλύτερου μέρους του κόμματός της.

Μάχη για το πολιτικό Κέντρο στην Τουρκία
Τα κόμματά τους θέλουν να εκμεταλλευθούν το κενό που ανοίγει στο πολιτικό Κέντρο της Τουρκίας καθώς ο Ερντογάν μετακινεί το κόμμα του προς τα δεξιά, ερχόμενος σε τροχιά σύγκρουσης με τον εταίρο του στο συνασπισμό, το ακροδεξιό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Έτσι το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για την κυβερνητική συμμαχία στο κεντροδεξιό κέρας του πολιτικού φάσματος και το CHP στο κεντροαριστερό.

Η Ακσενέρ κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του Ερντογάν, εγκαταλείποντας το MHP μετακινούμενη περισσότερο προς το κέντρο. Αλλά έστω κι έτσι, διατηρεί ισχυρά εθνικιστικά διαπιστευτήρια που την καθιστούν δύσκολο στόχο για το AKP και το MHP, που θα την προτιμούσαν περισσότερο ως σύμμαχο. Η Ακσενέρ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις να επιστρέψει στο ΜHP και να ενταχθεί στην κυβερνητική συμμαχία με δηλώσεις του τύπου «δεν θα το έκανα ακόμη κι αν μου κολλούσαν ένα περίστροφο στον κρόταφο».

H επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
H επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Η Καφταντζίογλου, πάλι, είναι ένας εύκολος και συχνός στόχος για τον Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ , αφού έχει ασκήσει έφεση για την καταδίκη της σε δεκαετή κάθειρξη, για κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με παλαιότερες αναρτήσεις της στο Twitter για τα αδικήματα της προσβολής του Προέδρου της χώρας, της υποκίνησης μίσους και της προώθησης της τρομοκρατίας. Επιθέσεις δέχεται επίσης επειδή φέρεται να συγκάλυψε κατηγορίες εις βάρος κομματικών συναδέλφων της για σεξουαλικές επιθέσεις. Για τους οπαδούς της η σφοδρότητα των επιθέσεων αποκαλύπτει πόσο φοβούνται οι Ερντογάν κι οι σύμμαχοί του την Καφταντζίογλου και την ικανότητά της να προσελκύσει στο CHP ψηφοφόρους, καθώς σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας ζει στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που της προσδίδει κεντρικό ρόλο στα σχέδια της αντιπολίτευσης να βάλει ένα τέλος στην κυριαρχία μετά από δύο δεκαετίες του AKP στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Το δύσκολο στοίχημα της ανατροπής του Ερντογάν
Η απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνει το Bloomberg, αφού άλωσε προ διετίας την προεδρία μ’ ένα ποσοστό σχεδόν 53%, την ώρα που ο αντίπαλός του του MHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ απέσπασε λιγότερο από το 31% κι η Ακσενέρ λίγο πάνω από το 7%. Η κυβερνητική συμμαχία του AKP με το MHP κατέκτησε σαφή πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, μακρά μπροστά του συνασπισμού της αντιπολίτευσης που περιλάμβανε το CHP και το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η οικονομική και πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει έκτοτε με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ να είναι πιο αποδυναμωμένοι σήμερα. Ωστόσο, η ανατροπή του θα απαιτήσει μια συνένωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ουσιαστική βοήθεια από τους Κούρδους, που όμως είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Ακσενέρ λόγω των εθνικιστικών της απόψεων και δυσαρεστημένοι με την αποτυχία του CHP να ορθώσει το ανάστημά του για να υπερασπιστεί Κούρδους πολιτικούς που δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση Ερντογάν. Τη χρονιά που μπαίνει, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αντιμετωπίσει την ισχυρότερη αντιπολίτευση στη διάρκεια της μακρόχρονης πολιτικής του καριέρας και ο συνδυασμός των Ακσενέρ και Καφταντζίογλου αντιπροσωπεύει για τον Ερντογάν και το κόμμα του μια διπλή απειλή χωρίς προηγούμενο.

Διαβάστε ακόμα:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Δεν κέρδισε τη μάχη κατά του ιού...

Ηράκλειο: "Έσβησε" στο τιμόνι οδηγός - Δεν πρόλαβε να ταξιδέψει

Δήμος Χερσονήσου - Καρτερός: Αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών

Κόσμος

Πρώτο στρατιωτικό χτύπημα Μπάιντεν: Ρωσική δυσφορία για την αεροπορική επίθεση στη Συρία

Τζο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους Ρώσους στρατιωτικούς για τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, τέσσερα με πέντε λεπτά πριν τα πραγματοποιήσουν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι μία τέτοια ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα όταν ήδη τα πλήγματα -η πρώτη στρατιωτική δράση με εντολή Μπάιντεν- καταφέρονται.

«Προειδοποίησαν τους στρατιωτικούς μας τέσσερα με πέντε λεπτά πριν από την αεροπορική επίθεση. Φυσικά μια τέτοιου είδους ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα, όταν τα αεροπορικά πλήγματα κυριολεκτικά ήδη καταφέρονται» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα προτίθεται να ρωτήσει ευθέως τους Αμερικανούς αν σχεδιάζουν να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Συρία.

«Ακούμε το τελευταίο διάστημα διάφορες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Προς το παρόν δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε, θέλουμε να ρωτήσουμε ευθέως τους Αμερικανούς. Φαίνεται ότι λαμβάνουν την απόφαση να μη φύγουν ποτέ από την Συρία μέχρι να την καταστρέψουν» δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην Συρία παράνομα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ΗΠΑ στην Συρία αλλά και στην περιοχή Ετ Τανφ στα σύνορα με το Ιράκ.

«Συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί της απόσχισης. Συνεχίζουν να μπλοκάρουν, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους μοχλούς πίεσης σε άλλα κράτη, οποιεσδήποτε αποστολές προμηθειών ακόμη και ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να αναφερθούμε στον εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται για την ανόρθωση της οικονομίας στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας με κάθε τρόπο τους συμμάχους τους να μπαίνουν σε εδάφη που δεν ελέγχονται από την Δαμασκό» συνέχισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «παράλληλα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα συριακά εδάφη».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με την νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μέσω των στρατιωτικών για την αποφυγή των συγκρούσεων.

Τουλάχιστον 22 μαχητές, που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, σκοτώθηκαν στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία εξαπολύθηκαν την περασμένη νύχτα στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με κυβερνητική οργάνωση.

Πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της προεδρίας Μπάιντεν που αποφασίστηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Οι επιδρομές είχαν στόχο δύο παρατάξεις του -υποστηριζόμενου από το Ιράν- ισχυρού συνασπισμού ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ-Σάαμπι, Καταέμπ Χεζμπολάχ και Καταέμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ειδήσεις σήμερα 

Λιγνάδης: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας είπαν «όχι» στο βραχιολάκι

Παπαευαγγέλου: ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τις νέες εστίες κορωνοϊού (Βίντεο)

Ηράκλειο - lockdown: Παράταση και επέκταση των μέτρων σε όλη την περιφερειακή ενότητα