Κόσμος

Αυστρία: Μερική διάσπαση του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων

εκλογες Αυστρία

Μερική διάσπαση του πρώην συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων συνιστά η σημερινή ανακοίνωση ίδρυσης νέας πολιτικής ομάδας από τρία ανώτερα στελέχη του που διατελούν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής του Δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και τα τα οποία θεωρούνται δυναμικοί υποστηρικτές του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η νέα πολιτική ομάδα -- που κατέθεσε το πρωί το καταστατικό της στο υπουργείο Εσωτερικών και που με τρεις τοπικούς βουλευτές μπορεί να αποτελεί Κοινοβουλευτική Ομάδα στην τοπική Βουλή της Βιέννης η οποία περιλαμβάνει 100 βουλευτές -- αποκαλείται "Η Συμμαχία για την Αυστρία" και προτίθεται να κατέλθει στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2020.

Ως επικεφαλής υποψήφιο της για τις εκλογές, η "Συμμαχία" προτείνει τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, από τον οποίο δεν υπήρχε μέχρι απόψε καμία αντίδραση και του οποίου επίκειται μία -- αναμενόμενη εδώ και εβδομάδες -- οριστική διαγραφή από μέλος του Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τον φερόμενο ως αρχηγό της "Συμμαχίας", τον τοπικό βουλευτή Καρλ Μπαρόν, υπάρχουν πολλά στελέχη και μέλη του Κόμματος των Ελευθέρων που προτίθενται να στηρίξουν το νέο αυτό κόμμα.

Παρατηρητές στη Βιέννη αναφέρουν ότι κοινό χαρακτηριστικό για τα τρία ιδρυτικά στελέχη του νέου κόμματος, τα οποία στην ουσία προκαλούν την διάσπαση των Ελευθέρων, είναι η "αφοσίωση" τους στον Στράχε, την οποία, όπως δήλωσε ο Καρλ Μπαρόν, θα συνέχιζαν ακόμη και σε περίπτωση ποινικής αγωγής εναντίον του, για παράδειγμα στην υπόθεση κατασπατάλησης κομματικών χρημάτων από μέρους του.

Ωστόσο, οι τρεις συνιδρυτές του νέου κόμματος είναι, όπως τόνιζαν, πεπεισμένοι, ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα μπορέσει να αποτινάξει τις κατηγορίες σε βάρος του, ακόμη και τις πιο πρόσφατες, οι οποίες, κατά την άποψή τους είναι ελάχιστα αξιόπιστες.

Από την πλευρά του, ο διάδοχος του Στράχε στην ηγεσία των Ελευθέρων, ο νέος αρχηγός τους, Νόρμπερτ Χόφερ, αντέδρασε απόψε χλευαστικά στην ίδρυση του νέου κόμματος "Η Συμμαχία για την Αυστρία", τονίζοντας ότι "ιδρύθηκε η Συμμαχία Μέλλον της Ίμπιζα που θα έχει να επωμιστεί πλήρως την κατοπινή ευθύνη".

Κόσμος

Στο χάος ο Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

λιβανος

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου, πέντε ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο πάνω από 160 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 6.000.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε στον απόηχο της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε στο Reuters, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του και αναμένεται ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος στις 19:30 τοπική ώρα, σύμφωνα με το γραφείο του. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του κ. Χασάν έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση είχε αρχίσει ήδη να φυλλορροεί μετά από συνεχείς παραιτήσεις. Ήδη χθες παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης της χώρας και σήμερα το πρωί η υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ έτοιμος να υποβάλλει παραίτηση ήταν και ο υπουργός των Οικονομικών. 

Η πολύνεκρη έκρηξη οδήγησε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια με έναν νεκρό αστυνομικό και πάνω από 700 τραυματίες, τόσο διαδηλωτές όσο και αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας.