Κόσμος

Αυστρία: Μερική διάσπαση του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων

εκλογες Αυστρία

Μερική διάσπαση του πρώην συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων συνιστά η σημερινή ανακοίνωση ίδρυσης νέας πολιτικής ομάδας από τρία ανώτερα στελέχη του που διατελούν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής του Δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και τα τα οποία θεωρούνται δυναμικοί υποστηρικτές του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η νέα πολιτική ομάδα -- που κατέθεσε το πρωί το καταστατικό της στο υπουργείο Εσωτερικών και που με τρεις τοπικούς βουλευτές μπορεί να αποτελεί Κοινοβουλευτική Ομάδα στην τοπική Βουλή της Βιέννης η οποία περιλαμβάνει 100 βουλευτές -- αποκαλείται "Η Συμμαχία για την Αυστρία" και προτίθεται να κατέλθει στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2020.

Ως επικεφαλής υποψήφιο της για τις εκλογές, η "Συμμαχία" προτείνει τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, από τον οποίο δεν υπήρχε μέχρι απόψε καμία αντίδραση και του οποίου επίκειται μία -- αναμενόμενη εδώ και εβδομάδες -- οριστική διαγραφή από μέλος του Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τον φερόμενο ως αρχηγό της "Συμμαχίας", τον τοπικό βουλευτή Καρλ Μπαρόν, υπάρχουν πολλά στελέχη και μέλη του Κόμματος των Ελευθέρων που προτίθενται να στηρίξουν το νέο αυτό κόμμα.

Παρατηρητές στη Βιέννη αναφέρουν ότι κοινό χαρακτηριστικό για τα τρία ιδρυτικά στελέχη του νέου κόμματος, τα οποία στην ουσία προκαλούν την διάσπαση των Ελευθέρων, είναι η "αφοσίωση" τους στον Στράχε, την οποία, όπως δήλωσε ο Καρλ Μπαρόν, θα συνέχιζαν ακόμη και σε περίπτωση ποινικής αγωγής εναντίον του, για παράδειγμα στην υπόθεση κατασπατάλησης κομματικών χρημάτων από μέρους του.

Ωστόσο, οι τρεις συνιδρυτές του νέου κόμματος είναι, όπως τόνιζαν, πεπεισμένοι, ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα μπορέσει να αποτινάξει τις κατηγορίες σε βάρος του, ακόμη και τις πιο πρόσφατες, οι οποίες, κατά την άποψή τους είναι ελάχιστα αξιόπιστες.

Από την πλευρά του, ο διάδοχος του Στράχε στην ηγεσία των Ελευθέρων, ο νέος αρχηγός τους, Νόρμπερτ Χόφερ, αντέδρασε απόψε χλευαστικά στην ίδρυση του νέου κόμματος "Η Συμμαχία για την Αυστρία", τονίζοντας ότι "ιδρύθηκε η Συμμαχία Μέλλον της Ίμπιζα που θα έχει να επωμιστεί πλήρως την κατοπινή ευθύνη".

Κόσμος

ΗΠΑ: Ξεκίνησε στη Γερουσία η δίκη του προέδρου Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τράμπ

Η δίκη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ξεκίνησε και επίσημα το βράδυ της Τρίτης.

Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση –και τις πιθανές τροπολογίες της– σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτήν τη δίκη.