Κόσμος

Ανακαλύφθηκε κρυμμένο παλάτι του Ραμσή του Μέγα

pal1.jpg

Ένα κρυμμένο παλάτι που φέρει τα σύμβολα του Ραμσή Β’, γνωστού και ως Ραμσή του Μέγα, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Το παλάτι ενώνεται με τον Ναό του Ραμσή στην πόλη Άβυδο, όπου βρίσκονται οι τάφοι πολλών βασιλιάδων. 

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αποδείξεις για την ύπαρξη του κτιρίου κατά τις ανασκαφές στο ναό και την γύρω περιοχή.
Ο ερευνητής Sameh Iskander μέλος της αποστολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε πως βρήκαν έναν πέτρινο διάδρομο στη νοτιοδυτική είσοδο του ναού. Αυτός τους οδήγησε στην είσοδο ενός άλλου κτίσματος, διακοσμημένου με τα ιερογλυφικά που αναφέρονται στον Ραμσή Β’.

Οι ερευνητές έκαναν εκσκαφή στις ακρογωνιαίες λίθους του ναού, οι οποίες επίσης είναι διακοσμημένες με αντίστοιχα σύμβολα. Τα χαράγματα αυτά και το κτίσμα που ανακαλύφθηκε, θα βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να καταλάβουν τους σκοπούς των ναών εκείνη την περίοδο. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Mustafa Waziri, σχολίασε πως τα νέα ευρήματα θα αλλάξουν την εικόνα που έχουν οι ερευνητές για τον ναό, πρώτη φορά μετά από περίπου 160 χρόνια.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Joann Fletcher, είπε στο περιοδικό Newsweek ότι δεν είναι πρωτοφανές εύρημα. Και ο ταφικός ναός του Βασιλιά Ραμσή του 3ου συνοδεύεται από ένα βασιλικό παλάτι.
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Άβυδος βρίσκονται περίπου 300 μίλια νότια του Καΐρου στην έρημο δυτικά του Νείλου. Εκεί βρίσκεται μια βασιλική νεκρόπολη όπου φαραώ των πρώτων δυναστειών -όπως ο Qaa της πρώτης και ο Peribsen της δεύτερης- εκτιμάται πως έχουν ενταφιαστεί, σύμφωνα με το UCL.

Στην Άβυδο υπήρχαν και ναοί αφιερωμένοι σε θεότητες όπως ο Όσιρις αλλά και του φαραώ Σέτι. Κατά την περίοδο του Μέσου Βασιλείου (περίπου από το 2025 πΧ έως το 1700 πΧ) η πόλη έγινε λατρευτικό κέντρο για τον Όσιρις όπου οι λάτρεις του έχτισαν αναρίθμητους ναΐσκους ενώ υπήρχε και ένα μεγάλο νεκροταφείο.

«Η νέα ανακάλυψη δείχνει πως ο Ραμσής Β’, όπως και ο πατέρας του Σέτι, είδαν την Άβυδο ως την πηγή της βασιλικής δύναμης» είπε η καθηγήτρια Fletcher. Οι προκάτοχοί του λατρεύονταν επίσης στην ίδια περιοχή. «Το γεγονός ότι απαίτησε παλάτι στην Άβυδο δείχνει ότι δεν ήθελε απλά ένα ναό αλλά περνούσε πολύ χρόνο εκεί» συμπλήρωσε. 
Το εύρημα αλλάζει και τον ρόλο της πόλης που θεωρείτο τόπος λατρείας και ταφής. «Έχεις ένα κτίριο στο οποίο οι κάτοικοι ζούσαν την ζωή τους και αυτό είναι αρκετά συναρπαστικό».

Ο Ραμσής Β΄ (1303 π.Χ. - 1213 π.Χ.), γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας (στην ελληνική βιβλιογραφία συναντάται και ως Ραμέσης Β΄, ενώ στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστός και ως Οσυμανδύας από την παραφθορά του επίσημου βασιλικού τίτλου του Ραμσή που ήταν Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε), ήταν ο τρίτος φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου. Ήταν ο ισχυρότερος όλων των Αιγυπτίων ηγεμόνων.

Θεωρείται από τους ερευνητές ως ο Φαραώ της Εξόδου των Ισραηλιτών, όπως χαρακτηρίστηκε η φυγή τους από την Αίγυπτο όπου οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλέξει να πάνε.
Η Αίγυπτος έχει αποφασίσει να δημοσιοποιεί νεότερες πληροφορίες για αρχαιολογικά ευρήματα σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τους επισκέπτες να επιστρέψουν στην χώρα καθώς ο τουρισμός ζημιώθηκε από την Αιγυπτιακή επανάσταση του 2011. Στις πρόσφατες ανακοινώσεις παρουσιάστηκε και η ανακάλυψη λειψάνων μιας εφήβου, ένας αριθμός σαρκοφάγων αλλά και μια νεκρόπολη με 800 περίπου μνήματα.

cnn

Κόσμος

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις ζητά η Κομισιόν

johnson & johnson εμβόλιο

Την προληπτική καθυστέρηση των εμβολίων που θα παρέδιδε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson μετά τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου εντοπίστηκαν έξι σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, μεταξύ των οποίων και ο θάνατος μιας γυναίκας, ανάμεσα στους περίπου 7 εκατ. εμβολιασθέντες με τον εν λόγω σκεύασμα.

Η Johnson & Johnson ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές ώστε να εξετάσουν από κοινού τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρόμβων σε πολίτες που έλαβαν το σκεύασμα της. Σε μια σαφή προσπάθεια να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να αποφύγει το επικοινωνιακό φιάσκο της AstraZeneca, η Johnson & Johnson περιμένει να υπάρξουν νεώτερες αναλύσεις από τους ειδικούς επιστήμονες, προτού ξεκινήσει να διαθέτει εμβόλια. Μια πρακτική που ακολουθούν και τα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει τέσσερις περιπτώσεις θρομβώσεων και έναν θάνατο, μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, χωρίς προς το παρόν να προκύπτει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα εν λόγω περιστατικά.

Ζητά διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις η αιφνιδιασμένη Κομισιόν

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ένωση 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Βάσει στοιχείων από την ΕΕ, πέρα από τις 55 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, άλλες 120 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς τις δόσεις που θα παραδώσει στην ΕΕ, με αποτέλεσμα τα κράτη – μέλη και η Κομισιόν να μην γνωρίζουν τί ακριβώς θα παραλάβουν. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Γιούχο ντε Γιόνε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι περιμένει από την εταιρεία που παρασκευάζει τα εμβόλια που προορίζονται για την ΕΕ σε εργοστάσιο στις Κάτω Χώρες, να επιτύχει τον στόχο του δεύτερου τριμήνου. Η Ιρλανδία αναμένει επίσης ότι η J&J θα επιτύχει τους στόχους της.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Φεβρουαρίου και, παρόλο που προς το παρόν διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση αυτά των Pfizer-BioNTech και της Moderna, αποτελούσε ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με το εν λόγω εμβόλιο, αναμένοντας τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ. Σε κάθε περίπτωση εναπόκειται στα κράτη – μέλη της ΕΕ εάν θα αναστείλουν ή όχι τον εμβολιασμό με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.

Έντονη ανησυχία για τις καθυστερήσεις

H απόφαση της εταιρείας να καθυστερήσει προληπτικά την παράδοση εμβολίων στην ΕΕ προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλά κράτη - μέλη που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στα όριά τους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει αλλαγές στον νόμο για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, μεταφέροντας, για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, αρμοδιότητες σε ζητήματα υγείας, από τα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία είναι έτοιμη να τερματίσει, από την επόμενη εβδομάδα, τα περιοριστικά μέτρα στην Λομβαρδία, το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη το 2020, και σε άλλες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν καλύτερα στοιχεία. Η γειτονική Σλοβενίαανακοίνωσε επίσης ότι θα χαλαρώσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει εδώ και έξι συνεχείς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" με 170 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός: «Άλμα» με 4.033 νέα κρούσματα και 802 διασωληνωμένους - 93 θάνατοι