Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι επιθέσεις αυξάνονται παρά τη συμφωνία ειρήνης κυβέρνησης - Ταλιμπάν

Αφγανιστάν

Ο ημερήσιος μέσος όρος των επιθέσεων που διαπράττονταν στο Αφγανιστάν τους προηγούμενους τρεις μήνες ήταν αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφει έκθεση αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Στο μεταξύ, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν 1.111 χερσαίες επιχειρήσεις το ίδιο διάστημα, δηλαδή υπερδιπλάσιες από αυτές που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου του ειδικού γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR, αναφέρεται στο αμερικανικό Κογκρέσο).

«Οι Ταλιμπάν ρυθμίζουν τη χρήση βίας ώστε να παρενοχλούν και να υπονομεύουν [την αφγανική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας], αλλά να παραμένουν σε επίπεδο που θεωρούν ότι βρίσκεται εντός των ορίων της συμφωνίας [των ΗΠΑ με τους ισλαμιστές αντάρτες», αναφέρει η έκθεση του SIGAR, που επικαλείται δεδομένα του υπουργείου Άμυνας.

Αναφέρεται στη συμφωνία που σύναψε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο, παρά την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις αύξησαν τις αεροπορικές επιδρομές τους για να υπερασπιστούν αφγανικές δυνάμεις το τελευταίο τρίμηνο.

Οι Ταλιμπάν κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εν μέσω της «απόσυρσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ», που θέλουν να «ενθαρρύνουν» και να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να δημιουργηθούν «ευνοϊκές συνθήκες» για αυτούς στο Αφγανιστάν, κρίνει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους σχεδόν καθημερινά. Ο ΟΗΕ κατέγραψε 2.117 θανάτους και άλλους 3.822 τραυματισμούς αμάχων τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς.

Η κλιμάκωση της βίας από όλα τα εμπόλεμα μέρη στο Αφγανιστάν καταγράφεται παρά την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ισλαμιστές αντάρτες στη Ντόχα του Κατάρ. Δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, που βρέθηκαν σε αδιέξοδο εξαρχής, ακόμη και για ζητήματα διαδικασίας.

Κόσμος

Το Ριάντ προσβλέπει σε «εξαιρετικές σχέσεις» με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν

Μπαιντεν

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι το βασίλειο είναι αισιόδοξο ότι θα έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ότι θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον, σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Είμαι αισιόδοξος. Η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει στέρεες, ιστορικές σχέσεις που έχουν δουλέψει με διαφορετικές αμερικανικές κυβερνήσεις. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό επίσης και με τον πρόεδρο Μπάιντεν» δήλωσε ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στη διάρκειας μιας συνέντευξης του, στο τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya TV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπάιντεν: Θέλει παράταση της συνθήκης START για τα πυρηνικά για άλλα πέντε χρόνια

Νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ: Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν σε αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων