Κόσμος

Αφγανιστάν: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Γάνι

Γάνι

Για δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο του Αφγανιστάν θα παραμείνει ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι,  ο οποίος συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, ο Γάνι συγκέντρωσε το 50,64% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι 39,52% που έλαβε ο βασικός του αντίπαλος και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Αφγανιστάν Αμπντουλά Αμπντουλά.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μόλις εξεταστούν οι τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων, εξήγησε η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Χάουα Άλαμ Νουριστάνι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων το γραφείο του Αμπντάλα Αμπντάλα απάντησε ότι δεν θα τα αποδεχθεί. «Θέλουμε να ενημερώσουμε για μία ακόμη φορά τον λαό μας, τους υποστηρικτές μας, την εκλογική επιτροπή και τους διεθνείς μας συμμάχους ότι η ομάδα μας δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτής της κίβδηλης ψηφοφορίας, αν δεν ληφθούν υπόψη τα νόμιμα αιτήματά μας», ανέφερε.

Αρχικά η ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου και στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 14 Νοεμβρίου. Κάθε φορά αιτία της αναβολής ήταν τεχνικοί λόγοι. Ο Αμπντουλά Αμπντουλά είχε ζητήσει την αναστολή της καταμέτρησης των ψήφων «για να διασωθεί η διαδικασία από τους απατεώνες», χωρίς να στηρίξει τις κατηγορίες του. Το γραφείο του, εκτιμώντας ότι περίπου 300.000 ψηφοδέλτια που θεώρησε έγκυρα η Εκλογική Επιτροπή ήταν προβληματικά, διέκοψε τη διαδικασία καταμέτρησης σε επτά επαρχίες, προτού επιτρέψει την επανέναρξη της στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Ολοκληρώσαμε το καθήκον μας με ειλικρίνεια, πίστη, ευθύνη και ακρίβεια», τόνισε η Νουριστάνι κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Σεβαστήκαμε κάθε ψήφο διότι θέλαμε να υπερισχύσει η δημοκρατία», πρόσθεσε η ίδια.

Η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να είναι η πιο διαφανής που έχει διοργανωθεί στο Αφγανιστάν, καθώς γερμανική εταιρεία έχει προσφέρει στις αρχές βιομετρικά μηχανήματα ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να ψηφίσουν παρά μία φορά.

Όμως σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα συνολικά 2,8 εκ. ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα. Με 1,8 εκατ. έγκυρα ψηφοδέλτια σε σύνολο 9,6 εκ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Λιγότεροι άνθρωποι σε καραντίνα, εφόσον ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Βρετανία - Πράσινη λίστα

Άρση του αδιεξόδου επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις της εφαρμογής του NHS, μέσω της οποίας οι επαφές των κρουσμάτων ενημερώνονταν να μπουν σε καραντίνα.

Η εφαρμογή θα τροποποιηθεί με στόχο να απομονώνονται στο εξής λιγότεροι άνθρωποι, μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες όσων θεωρούσαν ότι το σύστημα ήταν πολύ ευαίσθητο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εάν κάποιος βρεθεί θετικός στον SARS-CoV-2 αλλά είναι ασυμπτωματικός, η εφαρμογή θα αναζητά πλέον μόνο όσους ήρθαν σε στενή επαφή με αυτό το πρόσωπο κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες. Μέχρι τώρα έμπαιναν σε καραντίνα οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή με φορείς κατά τις πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του τεστ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βρετανία 21.952 νέα κρούσματατης Covid-19 και 24 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times: Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κορωνοϊός: Η Βρετανία ξεμένει από rapid test

Κλείστηκε σπίτι 9 μήνες να σωθεί από την πανδημία: Βγήκε και την πάτησε φορτηγό ενώ έβαζε μάσκα