Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Εκπαιδευμένα σκυλιά στο ιδιωτικό οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Image
Τεμπη
 clock 13:20 | 08/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Έρευνες για τον εντοπισμό DNA πραγματοποιούνται στο οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν πάνω από 300 κυβικά χώματος από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Δείγμα ελήφθη την Παρασκευή και σήμερα, σύμφωνα με το thesstoday, τρεις ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα αναζητήσουν ανθρώπινο dna.

Μάλιστα, η Μόλλυ, η Κόρντα και ο Έκο, τα τρία βελγικά μαλινουά μπορούν να βρουν DNA ακόμα και 13 χρόνια μετά.

Θα ξεκινήσουν την έρευνα από νωρίς το πρωί στο χώμα που χαρακτηρίστηκε ως «άχρηστο», ενώ περιείχε υλικό από τα πρώτα βαγόνια. Σκοπός, να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και νέα ευρήματα σχετικά με τις συνθήκες της σύγκρουσης.

Διαψεύδοντας την άποψη ότι «λόγω χρόνου, δεν μπορούν να βρεθούν νέα στοιχεία», η εκπρόσωπος Τύπου της Αnubis K-9 Αγγελική Διακομανώλη δηλώνει στο Thesstoday.gr ότι τα σκυλιά της ομάδας μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπινο υλικό έως και χρόνια μετά.

«Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα και μπορούν να βρουν ανθρώπινα υπολείμματα, ανθρώπινο υλικό και προσωπικά αντικείμενα εφόσον περικλείονται από ανθρώπινο υλικό, ακόμη και μετά από 13 χρόνια. Το ότι πέρασαν 13 μήνες, δε σημαίνει ότι δε θα βρεθούν υπολείμματα. Εφόσον είναι εκεί θα βρεθούν. Επειδή όμως τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο μπορεί να μην καταφέρει να τα ταυτοποιήσει. Τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους, και ενώ υπάρχει αγνοούμενο άτομο (σ.σ η Εριέττα Μόλχο) θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι το λένε αυτό. Εδώ βρέθηκαν στοιχεία μετά από ένα χρόνο (τον Νοέμβριο), επομένως πώς θα αδυνατούμε να βρούμε μετά από 13 μήνες;», τονίζει.

Σύμφωνα με την κα Διακομανώλη, ο τρόπος διεξαγωγής των ερευνών στο οικόπεδο τις προηγούμενες μέρες, με βαρέα οχήματα να σκάβουν στο σημείο, αντιτίθεται στο διεθνές πρωτόκολλο. «Το υλικό που έχουμε δει από ειδησεογραφικά δίκτυα, με φορτηγά να προσεγγίζουν και να σκάβουν στο σημείο, δεν περιγράφεται σε κανένα πρωτόκολλο διενέργειας τέτοιων επιχειρήσεων. Τα μηχανήματα που πάτησαν σε αδρανή υλικά που κρύβουν οστά και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως τα θρυμμάτισαν, καταστρέφοντας τη μοναδική πιθανότητα να βρεθεί ό,τι υπάρχει σε αυτό το χώμα και επηρεάζοντας αρνητικά τα δείγματα», επεξηγεί η κα Διακομανώλη, ενώ υπογραμμίζει πως η έρευνα της Anubis K-9 ακολουθεί πιστά τα διεθνή πρωτόκολλα που απαιτούν οι ευαίσθητες επιχειρήσεις έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Έβαλε φωτιά σε μηχάνημα πάνω στον ΒΟΑΚ! - Τον συνέλαβαν στο Γιόφυρο

Κρήτη: Τί λέει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής για την μεγάλη πυρκαγιά

Ηράκλειο: Διακοσμητικά ...τα φωτιστικά στο κέντρο της πόλης (φωτογραφίες)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis