Κοινωνία

Νεκρό ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών

μωρό

Στη θλίψη βυθίστηκε η τοπική κοινωνία της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, από την είδηση θανάτου ενός μικρού κοριτσιού μόλις 2 ετών.
Τη μικρή βρήκε η μητέρα της, χωρίς τις αισθήσεις της αργά το βράδυ του Σαββάτου. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Βέροιας, αλλά δυστυχώς οι γιατροί δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν.

Η σορός μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, όπου εντός της ημέρας θα διεξαχθεί νεκροψία-νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του παιδιού. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πληροφορίες που ήθελαν το παιδάκι να έχει χτυπηθεί από γρίπη, δεν επιβεβαιώθηκαν από τα ευρήματα των εξετάσεων στο νοσοκομείο της Βέροιας, καθώς δεν είχε ιστορικό πρόσφατης λοίμωξης.

Διαβάστε αναλυτικά το ιατρικό ανακοινωθέν του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας)

“Ημέρα Κυριακή 16/02/2020 περί τις 2:00 πμ διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, θήλυ 2 ετών, συνοδεία 2 ιατρών που εφάρμοζαν ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) από 25 λεπτά περίπου. Το παιδί προσήλθε απνοϊκό κυανωτικό χωρίς σημεία ζωής, διασωληνώθηκε άμεσα και συνεχίστηκε ΚΑΡΠΑ για άλλα 30 λεπτά χωρίς κανένα σημείο ανάνηψης. Σημειώθηκε ώρα θανάτου 02:42πμ. Δεν αναφέρεται ιστορικό πρόσφατης λοίμωξης. Τα αίτια του θανάτου Θα διαπιστωθούν από την ιατριδικαστική εξέταση που παραγγέλθηκε για τη Δευτέρα 17/2/2020 στη Θεσσαλονίκη”.

Κοινωνία

Λαϊκές αγορές: Μισός τόνος φρούτα και λαχανικά σώθηκαν από τα σκουπίδια

λαϊκή αγορά

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ εθελοντών και πωλητών των λαϊκών αγορών, μισός τόνος αδιάθετα φρέσκα φρούτα και λαχανικά γλίτωσαν από τα σκουπίδια από το 2015 έως σήμερα και κατευθύνθηκαν σε κοινωφελείς οργανισμούς που τα χρησιμοποίησαν σε γεύματα.

Ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της προσφοράς είναι η μη κυβερνητική οργάνωση «Μπορούμε» που από το 2011 σώζει... φαγητό. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», εκατοντάδες εθελοντές της σε συνεργασία με τους πωλητές 30 λαϊκών αγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προμηθεύουν με συνέπεια με φρέσκα προϊόντα 55 φορείς που στηρίζουν ευάλωτους συμπολίτες μας.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι αφενός και για τη μεγάλη σπατάλη τροφίμων στις λαϊκές αγορές και αφετέρου διότι νιώθαμε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που στο τέλος της λαϊκής έψαχναν στα σκουπίδια για φρούτα και λαχανικά να λαμβάνουν τρόφιμα με έναν οργανωμένο τρόπο που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος, Άννα Καμπουροπούλου.

Η κ. Καμπουροπούλου χαρακτηρίζει «άψογη τη συνεργασία μεταξύ των λαϊκών αγορών και των κοινωφελών φορέων» ενώ «οι εθελοντές, ειδικά αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό, μας λένε ότι εντυπωσιάζονται από το πόσο γενναιόδωροι και φιλικοί είναι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών και πόσο χαίρονται οι πωλητές να προσφέρουν αυτό που δε θα διαθέσουν προς πώληση την επόμενη μέρα, για έναν καλό σκοπό».

Η σπατάλη φαγητού στην Ελλάδα και η πανδημία

Η καταγραφή της σπατάλης φαγητού αναμένεται να γίνει υποχρεωτική με βάση ευρωπαϊκούς κανόνες και σύντομα θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, πάντως προς το παρόν η εικόνα που υπάρχει «από τις υπάρχουσες έρευνες είναι ότι στην Ελλάδα δυστυχώς χάνεται ποσοστό τροφίμων υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο» υπογραμμίζει η κ. Καμπουροπούλου.

Η πανδημία και οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έφεραν ανατροπές και στον τομέα της διάσωσης και προσφοράς τροφίμων. «Ένας λόγος είναι ότι πολλές δομές που φροντίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τη λειτουργία τους, παρά το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση για βοήθεια αυξήθηκε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πολλοί δωρητές μας έπρεπε επίσης να αναστείλουν τη λειτουργία τους, όπως πχ ξενοδοχεία, εκδηλώσεις, catering, εστίαση» εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αντιξοότητες το 2020, όπως και το 2019, μέσω του «Μπορούμε» προσφέρθηκαν σχεδόν 9 εκατομμύρια μερίδες περισσευούμενων τροφίμων σε 435 κοινωφελείς φορείς. Αυτό έγινε εφικτό γιατί, όπως εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου «υπήρξαν δωρητές, οι οποίοι παρά τις απρόσμενες ανατροπές στην καθημερινότητα τους είχαν στο μυαλό τους να προσφέρουν ό,τι δεν θα αξιοποιούσαν πλέον, για παράδειγμα οι Aegean Airlines και ξενοδοχεία».

Η αλυσίδα της διάσωσης τροφίμων

«Είναι τιμή και χαρά μας να υποδεχόμαστε συνεχώς νέους εθελοντές στο "Μπορούμε"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καμπουροπούλου. Λόγω των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία, αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της οργάνωσης διασώζουν και προσφέρουν μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε συνεργασία με τους πωλητές των λαϊκών αγορών, αλλά μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επιστρέψουν σε κάθε είδους δωρητή (σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κλπ.).

Μετά τη συλλογή των τροφίμων, η οργάνωση συνεργάζεται «με οποιονδήποτε κοινωφελή φορέα έχει νομική υπόσταση και στηρίζει ανθρώπους που χρειάζονται τρόφιμα, σε όλη την Ελλάδα» τονίζει η κ. Καμπουροπούλου.

Οι περίπου 400 αποδέκτες των τροφίμων είναι κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια εκκλησιών, αλλά και άλλου είδους φορείς, όπως το Άσυλο Ανιάτων, ο Φάρος Ελπίδας, η Αλληλεγγύη Πειραιά, η Κάριτας Αθήνας, το The Home Project στην Αθήνα, η Οικόπολις στη Θεσσαλονίκη και άλλοι πολλοί. «Στην εκτενή βάση δεδομένων μας καταγράφουμε την κατάσταση τους, τις ανάγκες τους και τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε να κατευθύνουμε την εκάστοτε προσφορά στον πιο κατάλληλο φορέα-αποδέκτη» εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου.

«Χαιρόμαστε να ακούμε περιπτώσεις όπως τον μάγειρα που κάλυπτε πλήρως τις εβδομαδιαίες ανάγκες του συσσιτίου του από τα αδιάθετα λαχανικά της λαϊκής, μέσω του προγράμματος μας "Μπορούμε τη Λαϊκή" ή τη μαγείρισσα που χαιρόταν, εκτός των άλλων, να λαμβάνει τα ώριμα φρούτα με τα οποία έφτιαχνε μαρμελάδα και ήταν περήφανη που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο ή τον επικεφαλής κοινωνικού παντοπωλείου που μας έλεγε ότι την επόμενη ημέρα από τη δράση των εθελοντών μας στη λαϊκή, γινόταν γιορτή στο παντοπωλείο, διότι οι ωφελούμενοι ήξεραν ότι θα πάρουν φρέσκα τρόφιμα» καταλήγει η κ. Καμπουροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ

Εστίαση: Ζητούν επανεκκίνηση για όλους - Υπογραφές και από 6 συλλόγους της Κρήτης