Κοινωνία

Η Εθνική Φρουρά τίμησε τους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας (Φωτογραφίες)

Η τελετή πραγματοποιήθκε ανήμερα τις συμπλήρωσης 19 χρόνων από την τραγωδία.

Τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στο χωριό Κούκλια, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιου, το ετήσιο Μνημόσυνο των αειμνήστων Αντγου Ευάγγελου Φλωράκη, Αντιπτεράρχου Στυλιανού Δεμένεγα, Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου, Επισμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Σμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, που έχασαν τη ζωή τους κατά το αεροπορικό ατύχημα της 10ης Ιουλίου 2002.

Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας.
Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας.

Το Μνημόσυνο έγινε στην παρουσία της Προέδρου της Βουλή κας Αννίτας Δημητρίου και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.

Η πρόεδρος της Βουλής και η στατιωτική ηγεσία συμμετείχαν στο μνημόσυνο.
Η πρόεδρος της Βουλής και η στατιωτική ηγεσία συμμετείχαν στο μνημόσυνο.
Το μνημείο στη θέση Κούκλια, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο.
Το μνημείο στη θέση Κούκλια, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής, ενώ Στρατιωτικό Άγημα της ΕΦ απέδωσε τιμές.

Από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

Παρέστησαν επίσης, εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδας, Βουλευτές και εκπρόσωποι Κομμάτων και τοπικών αρχών, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Σχης Στυλιανός Τίνανας, ο Διοικητής Αεροπορίας Ταξίαρχος Μάριος Φλωρίδης, ο Διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος Δημήτριος Μασούρας, εκπρόσωπος του Αρχηγού Αστυνομίας και αντιπροσωπείες στελεχών της ΕΦ.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.

Του Μνημοσύνου ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών στο χώρο της πτώσης του ελικοπτέρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκουτέρες: Ανησυχώ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια

ΗΠΑ: Η ομογένεια ζητά παρέμβαση Μπάιντεν για να σταματήσει τα σχέδια του Ερντογάν στην Κύπρο

Η Κρήτη υποδέχεται την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού» (Βίντεο - φωτογραφίες)

Κοινωνία

Αναδρομικά: Τι αποφάσισε το Ελεγκτικό συνέδριο για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

αναδρομικά

Αέναος μοιάζει ο κύκλος των εν αναμονή αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που άλλοτε ελπίζουν και άλλοτε απογοητεύονται ανάλογα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες είναι διαφορετικές και αντικρουόμενες.

Την ώρα που στα πρωτοδικεία της χώρας εκδίδονται δεκάδες αποφάσεις οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα άδειας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματικές τις εν λόγω περικοπές που αφορούν περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου,

Αντίθετα το ίδιο ανώτατο δικαστήριο κρίνει (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Δηλαδή οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου περιορίζονται πλέον στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη και την εισφορά αλληλεγγύης .

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

Παράλληλη αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσεις στα εξής προδικαστικά ερωτήματα α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου,

β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016,

γ) τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,

δ) εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις περιλαμβανομένων και των αναδρομικών στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει εκτίμηση για το ποσό που θα χρειαστεί να επιστραφεί αν οι επόμενες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων δικαιώσουν τους συνταξιούχους.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός: Κουνήθηκε για τα καλά το Ηράκλειο!

Ηράκλειο: Αγανάκτηση, νεύρα και κορναρίσματα στον Αη Γιάννη Χωστό (φωτο)

Κρήτη: Μεταφορικό ισοδύναμο μόνο για ευπαθείς ομάδες

ESPA BANNER