Κοινωνία

Οικονομία

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων

κοκκινα δανεια

Την εξαίρεση από την πώληση σε funds μέχρι το τέλος του 2017 ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων που σύναψαν νοικοκυριά και επαγγελματίες, βάζοντας υποθήκη την κύρια κατοικία τους, πέτυχε η κυβέρνηση κατόπιν επίπονων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι προαναφερόμενες κατηγορίες δανείων να μην απελευθερωθούν για τους επόμενους 19,5 μήνες, ενώ ταυτόχρονα τίθενται και κριτήρια αξίας της κατοικίας αλλά και εισοδηματικά, κοντά στα όρια που βάζει και ο νόμος Κατσέλη.
Την ίδια στιγμή, όμως, από τις 16 Μαΐου ανάβει το «πράσινο» φως για την ελεύθερη πώληση «πράσινων» και «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και νοικοκυριών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, που συμφώνησαν μέσα στην περασμένη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το κουαρτέτο. Ένα ακόμη «γρίφο» που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομίας – σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» - είναι ο τρόπος που θα γίνει η πώληση των δανείων στα funds, καθώς εάν υπάρξει τιτλοποίησή τους (συσσώρευση σε ένα «καλάθι» που περιλαμβάνει πάσης φύσεως δάνεια), τότε θα θεωρηθούν ως επενδυτικό προϊόν, με δυνατότητα ακόμη και διαπραγμάτευσης στις αγορές και χωρίς υποχρέωση εκ μέρους του fund που πραγματοποίησε την αγορά να πληρώσει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Οικονομία

Γεωργιάδης για νέο αναπτυξιακό νόμο: Στο κινητό η πορεία του φακέλου

γυναίκα κινητό τηλέφωνο

Την κατάθεση αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων, την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μια από τις βασικές καινοτομίες του νέου πλαισίου θα είναι η δυνατότητα παρακολούθησης του φακέλου ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο εξ αποστάσεως μέσω του κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους.

Με αφορμή την συζήτησης νομοσχεδίου για την απλούστευση διαδικασιών άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια για να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα οι ρυθμοί ανάπτυξης. Θα έρθει και ο νέος αναπτυξιακός για να μπορείς να παρακολουθείς από το κινητό σου τηλέφωνο την πορεία του φακέλου σου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που επέφερε η πανδημία, η ελληνική οικονομία άντεξε. «Πέρυσι όταν οι προβλέψεις έδειχναν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι η χειρότερη της Ε.Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε με ανακοινώσεις. Όταν τελικά οι προβλέψεις διαψεύστηκαν και η οικονομία μας τα πήγε πολύ καλύτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερνούσε πικρό καφέ της κηδείας» είπε μεταξύ άλλων.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ενδεχόμενη επιστροφή της πανδημίας γι αυτό και ζήτησε από το σύνολο των κομμάτων να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ενίσχυση των εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε και για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να κυρωθούν άμεσα τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Λαγόψαρο 10 κιλών τρόμαξε τους λουόμενους - Προσοχή και στα αγγελόψαρα (Φωτό)

Έρχεται το επιδημιολογικό παρατηρητήριο Κρήτης

Κρήτη: Ποιες περιοχές "κάηκαν" από τον καύσωνα