Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συνεχίζονται τα έργα στο πάρκο Γεωργιάδη

parko.jpg

 Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Μετά από 3 μήνες που χάθηκαν, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη,  τα συνεργεία δουλεύουν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου ο-μοναδικός ίσως- ΄΄πνεύμονας΄΄ πρασίνου της πόλης να δοθεί σε χρήση εξ ολοκλήρου στις αρχές καλοκαιριού.
 
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης σε δηλώσεις του στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση το πάρκο θα δίνεται σε χρήση τμηματικά ενώ γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα το δημοτικό αναψυκτήριο, εντός του πάρκου,νωρίτερα.
 
Ήδη όπως τονίζει ο Γιάννης Αναστασάκης έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα δέντρων, η τοποθέτηση αρδευτικού δικτύου καθώς και η κατασκευή του δικτύου των ομβρίων υδάτων. Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η τοποθέτηση των υλικών για την ολοκλήρωση των διαδρομών περιπάτου.

Κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τις προηγούμενες  δήλωσε πως "Το πάρκο …ανακαινίζεται και ανήκει σε όλους" .
 
Σύμφωνα με την υφιστάμενη  μελέτη το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτικού και την τοποθέτηση νέου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού. διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, εμπλουτισμό πρασίνου και τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης και κάδων ανακύκλωσης. Την επίβλεψη του έργου στο μεταξύ έχουν αναλάβει η υπηρεσία Τεχνικών Έργων Ηρακλείου του Δήμου και η Δασική Υπηρεσία. 

 

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!