Ηράκλειο

Κρητικά και άλλα

Κεγκέρογλου: Να υλοποιηθεί το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Κρήτης

τροχαίο αγία πελαγία

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση  του Γραμματέα της ΚΟ της Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Κρήτης.

Η επίκαιρη ερώτηση έγινε ύστερα από την σύσκεψη των φορέων, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενό Σάββατο στο Ηράκλειο και περιλαμβάνει την πρόταση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου Κρήτης και της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης για το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο Β.Κεγκέρογλου σημείωσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις τροχαίων ατυχημάτων (μοτοσικλέτες) σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostaat και τόνισε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα ζητούμενο για την Ελλάδα, αφού διαπιστώνεται έλλειμμα σε όλες τις παραμέτρους που την διαμορφώνουν και την επηρεάζουν. 

Η ανάγκη να έλθουν στο ίδιο τραπέζι:
- άνθρωποι που δουλεύουν ερευνητικά και μελετούν τα θέματα της οδήγησης
- άνθρωποι που παράγουν πολιτική
- κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς είναι επιτακτική .

Παράλληλα, είναι προφανώς  αναγκαία η εκπόνηση συγκεκριμένων πολιτικών και η θέσπιση όλων των ενδεδειγμένων  κανόνων και η λήψη μέτρων που όμως προϋποθέτουν την ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης  και της εξέλιξης της.
Η οικογένεια, το σχολείο, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση ενηλίκων και βέβαια η σωστή εκπαίδευση και οι δοκιμασίες των υποψηφίων οδηγών είναι σημαντικοί παράγοντες και θεσμοί διαμόρφωσης << της οδικής συμπεριφοράς>>.

Στην κατεύθυνση αυτή, επειδή η Κρήτη έχει αυξημένο αριθμό θανατηφόρων ή σοβαρών ατυχημάτων, όπως μάλιστα καταδεικνύει μελέτη έγκριτης εφημερίδας που δείχνει αύξηση των τροχαίων το Σάββατο, και  αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή που δεν επηρεάζεται κυκλοφοριακά από άλλες περιφέρειες, ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό αν θα υλοποιήσει την ολοκληρωμένη πρόταση  για τη δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου  Οδικής Ασφάλειας Κρήτης που έχει επεξεργαστεί το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και  το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί με τα συναρμόδια Υπουργεία για την προώθηση μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας

Ο Υφυπουργός, τόνισε ότι  προβλέπεται νέο επιχειρησιακό σχέδιο από το 2021 έως το 2030 και ότι γνωρίζει την παραπάνω πρόταση από τοπικούς παράγοντες, ωστόσο υπηρεσιακά δεν έχει περιέλθει σ’ αυτόν και αναφέρθηκε στην Λευκή Βίβλο για τις Μεταφορές, την οποία η ΕΕ πρότεινε προκειμένου  να τεθεί ένας στόχος για τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, παράλληλα με τον στόχο της μείωσης τους.

Ο κ.Κεγκέρογλου επέμεινε στην ανάγκη άμεσης δημιουργίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Κρήτης, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον καθορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων και στην διαμόρφωση ενός σχεδιασμού και βέβαια το πλαίσιο πολιτικών για το 2021-2030 άλλα και στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε μέρα. Το θέμα είναι επείγον και δεν μπορεί να περιμένει το 2030.

Κρήτη

Ηράκλειο

Τροχαία Ηρακλείου και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συνεργάζονται για την κυκλοφοριακή αγωγή

Μπελαδάκης - Καρακούδης

Τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανώλη Μπελαδάκη επισκέφτηκαν ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Αστυνόμος Β΄ Στέλιος Καρακούδης και ο Υποδιοικητής Αστυνόμος Β΄ Βαγγέλης Καραπιπεράκης. Θέμα συζήτησης ήταν η διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και της Τροχαίας Ηρακλείου  ως προς την προώθηση της κυκλοφοριακή συνείδησης και αγωγής των μαθητών των σχολειών του νομού Ηρακλείου για τη νέα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με τον Διοικητή κ. Καρακούδη ο νέος σχεδιασμός της Τροχαίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προγραμματισμένες επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου σε εβδομαδιαία βάση. 

Σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών, η καλλιέργεια οδικής συνείδησης σε μαθητές ως μελλοντικούς οδηγούς, η εδραίωση σωστών στάσεων και συμπεριφορών ως πεζούς, αποβλέποντας, έτσι, στη διαμόρφωση μιας συλλογικής νοοτροπίας στις οδικές μετακινήσεις. 

Στόχος της Τροχαίας είναι μέσα από τις συντονισμένες αυτές δράσεις, η δημιουργία μιας αυριανής γενιάς οδηγών με την απαραίτητη κυκλοφοριακή συνείδηση και κουλτούρα, που θα σέβονται πρωτίστως τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και τα δικαιώματα των συμπολιτών τους.

Ο κ. Μπελαδάκης υπογράμμισε τη σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας αντίστοιχου εκπαιδευτικού υλικού που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά  στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, την αξιοποίηση των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής και την δημιουργία βιωματικών δράσεων ώστε οι μικροί μαθητές  να εμπεδώσουν με τον καλύτερο τρόπο και να διαμορφώσουν σωστές στάσεις και συμπεριφορές ως αυριανοί πολίτες. 

Στη συνάντηση αυτή τονίστηκε η ανάγκη και από τις δύο πλευρές για αγαστή συνεργασία και συμφωνήθηκε ότι κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο κλιμάκιο της Τροχαίας θα επισκεφθεί το σύνολο των Δημοτικών Σχολείων του Ηρακλείου για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας.