Επιστήμη

Η NASA θέλει να σώσει τις ενυδρίδες από την εξαφάνιση

ενυδριδες

Όποιος ακούει το όνομα της NASA το μυαλό του σκέφτεται αυτόματα πράγματα που δεν σχετίζονται με τη Γη. Όπως φαίνεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προβληματίζεται για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας και αποφάσισε να πάρει μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με ένα από τα πολλά είδη που εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης.

Όπως έκανε γνωστό η NASA στο Ερευνητικό Κέντρο Ames που έχει δημιουργήσει στη Σίλικον Βάλει αναπτύσσεται μια νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση των ενυδρίδων. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν αφού ανάμεσα στα άλλα διατηρούν ισορροπία στα δάση των υποθαλάσσιων φυτών Kelp.

H τεχνολογία παρακολούθησης θα ενσωματωθεί σε ένα πομπό που θα τοποθετηθεί στα πίσω πτερύγια ενυδρίδων. Με τον πομπό αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν να καταγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους πληθυσμούς των ενυδρίδων αφού με τα σημερινά τεχνικά μέσα έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Φέρνουμε τεχνολογία αιχμής στην παρακολούθηση της άγριας ζωής. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης και χαμηλού κόστους προηγμένες μεθόδους όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος πομπών που θα φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων της άγριας ζωής και ειδών όπως οι ενυδρίδες» αναφέρει ο Τσαντ Φροστ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει τους πομπούς.

Οι πομποί που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την παρακολούθηση των ενυδρίδων ήταν μεγάλοι σε μέγεθος, υψηλού κόστους, βασίζονταν σε ειδικές μπαταρίες και κατέγραφαν περιορισμένου εύρους δεδομένα. Οι πομποί της NASA θα δημιουργούν ένα δίκτυο για τις ενυδρίδες στις οποίες θα τοποθετούνται παρέχοντας μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται ενώ επίσης τα σήματα που θα στέλνουν θα είναι συχνότερα από τους σημερινούς πομπούς. Φυσικά σε επόμενη φάση ο πομπός της NASA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και άλλων ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλιακή καταιγίδα: Θα καταστρέψει το ίντερνετ για μήνες, λένε οι επιστήμονες

NASA: Εντόπισε έξι «νεκρούς» γαλαξίες

Κορωνοϊός - έρευνα: Το ένα τρίτο των διστακτικών τελικά εμβολιάζονται

Επιστήμη

Κορωνοϊός - Moderna: Το εμβόλιο είναι ασφαλές για παιδιά 6-11 ετών

εμβόλιο Moderna

Μόλις τρεις μέρες από παρόμοια ανακοίνωση της Pfizer, και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έκανε γνωστό ότι το mRNA εμβόλιο της κατά της Covid-19 - σε μικρότερες δόσεις από ό,τι για ενήλικες - φαίνεται να είναι καλά ανεκτό και να πυροδοτεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα παιδιά έξι έως 11 ετών.

Η ανακοίνωση βασίστηκε στα έως τώρα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) και "τυφλής" κλινικής δοκιμής φάσης 2/3, με την ονομασία KidCOVE, του εμβολίου της σε 4.753 παιδιά, μερικά από τα οποία έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου με χρονική απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους. Κάθε δόση ήταν περίπου η μισή (50 μικρογραμμάρια) σε σχέση με αυτή που χορηγείται στους μεγάλους.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα περίπου μιάμιση φορά υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στους νεαρούς ενήλικες που είχαν κάνει την πλήρη δόση. Η εταιρεία ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν στα παιδιά ορισμένες "ήπιες έως μέτριες" παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, πυρετός και κάποιος πόνος στο σημείο της ένεσης, δηλαδή παρόμοια συμπτώματα με αυτά σε ορισμένους εφήβους και ενήλικες. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ώστε να αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η Pfizer ανακοίνωσε προ ημερών ότι το δικό της εμβόλιο Covid-19 - επίσης σε μικρότερη δοσολογία - είχε στις δοκιμές του αποτελεσματικότητα σχεδόν 91% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης στα παιδιά πέντε έως 11 ετών. Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, κάτι που πρόκειται να κάνει και η Moderna τόσο στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Moderna έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην FDA για επείγουσα άδεια στο εμβόλιο της για εφήβους 12-17 ετών. Μέχρι στιγμής η FDA έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ της Pfizer σε άνω 12 ετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό

Καρκίνος Mαστού: Οι καρποί που μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο υποτροπής

Αλτσχάιμερ: Δύο στοιχεία της προσωπικότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

ESPA BANNER