Ελλάδα

Ξεκινά η χαρτογράφηση των βοσκήσιμων γαιών

thumbnail.jpg

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της «τεχνικής λύσης» για την κατανομή των δικαιωμάτων των βοσκοτόπων φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τον «χωροταξικό» σχεδιασμό του κλάδου της κτηνοτροφίας.
Αρχής γενομένης με τη διαίρεση των επιλέξιμων βοσκοτόπων σε «λιβαδικές μονάδες», η υπουργική απόφαση προβλέπει τη λεπτομερή χαρτογράφηση βοσκήσιμων γαιών, κατηγοριοποίησή τους, κατανομή τους σε επίπεδο δήμων. Η έκδοση της ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα στης Περιφέρειες να ξεκινήσουν τις σχετικές μελέτες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους με ιδιωτικούς βοσκοτόπους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένταξη στα Διαχειριστικά Σχέδια εντός τριών μηνών.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, μετά τη διαίρεση των βοσκήσιμων γαιών της περιοχής μελέτης σε λιβαδικές μονάδες γίνεται η κατανομή τους για χρήση στους δικαιούχους κτηνοτρόφους της περιοχής μελέτης ή/και μετακινούμενους, ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ζώων που διαθέτουν, την εγγύτητα της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται και την υφιστάμενη διαχείριση. Επιπλέον λαμβάνονται υπόψη και τα δικαιώματά τους για την ενιαία ενίσχυση όπως προσδιορίζονται από το Κοινοτικό Κανονιστικό Πλαίσιο (ΚΑΠ) και εν συνεχεία εφαρμόζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αναλυτικότερα, ως λιβαδική μονάδα ορίζεται μια συγκεκριμένη έκταση ικανή σε μέγεθος, ώστε να αναπτυχθεί αυτοδύναμα και να συντηρηθεί μια οικονομικά βιώσιμη κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Στις υψηλής παραγωγικότητας βοσκήσιμες γαίες θα απαιτηθεί μικρότερης έκτασης λιβαδική μονάδα σε σχέση με εκεί όπου η παραγωγικότητα είναι χαμηλή. Γενικά το εύρος της έκτασης των λιβαδικών μονάδων κυμαίνεται από 1.000 έως 4.000 στρέμματα περίπου, ανάλογα με τη βοσκοϊκανότητα.
Εάν ένας δικαιούχος κτηνοτρόφος έχει μικρότερο αριθμό ζώων από εκείνον που προβλέπεται για μια συγκεκριμένη λιβαδική μονάδα, στην οποία μπορεί να ενταχθεί, τότε προστίθεται στην ίδια μονάδα και δεύτερος ή περισσότεροι κτηνοτρόφοι, μέχρις ότου συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός, λαμβάνοντας υπόψη και την υφιστάμενη διαχείριση/κατάσταση. Με την ίδια λογική, αν κάποιος κτηνοτρόφος έχει μεγαλύτερο αριθμό ζώων από τον προβλεπόμενο για κάποια μονάδα, τότε προστίθεται και δεύτερη ή τμήμα αυτής.
Σε περίπτωση που το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μελέτης είναι υπεράριθμο, πέραν δηλαδή της δυναμικότητας των βοσκήσιμων γαιών, τότε προτείνεται: η αύξηση της βοσκοϊκανότητας των λιβαδικών μονάδων, η μετακίνηση των επιπλέον ζώων σε γειτονικές κοινότητες του δήμου. Εφόσον υπάρχουν δάση στην περιοχή ορίζεται το διάστημα βόσκησης, η εποχή, ο αριθμός και το είδος των ζώων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν σε μία ημέρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός Εντατική ΜΕΘ

Αποκαρδιωτικές είναι οι προβλέψεις ειδικών, για 570 διασωληνωμένους την επόμενη εβδομάδα! Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία δεν πέφτει «καρφίτσα» και οι υγειονομικοί βρίσκονται στα όριά τους.

Οι αριθμοί δείχνουν τη θλιβερή αλήθεια:

Στις 5 Μαρτίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 138 ενώ μόλις μία ημέρα μετά, στις 6 Μαρτίου δηλαδή, οι εισαγωγές ήταν 276! Με απλά λόγια, οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο.“Ασφυξία” παρατηρείται πλέον και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων ενώ στοιχεία δείχνουν, ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται έκρηξη και των διασωληνωμένων που αναμένεται να φτάσουν τους 570! 

“Με αυτό το ρυθμό θα έχουμε προβλήματα στα νοσοκομεία” είπε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια πνευμονολογικής του Σωτηρία.

Όσο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα περισσότερα νοσοκομεία είναι στο “κόκκινο”.

Δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γεώργιος Γεννηματάς” ενώ το ίδιο ισχύει και για “Σισμανόγλειο” και Ασκληπιείο. Με μηδενική κλίνη στη ΜΕΘ είναι επίσης το “Αγία Όλγα” και το “Ελπίς”. Το νοσοκομείο “Σωτηρία” ξεκίνησε σήμερα την εφημερία του με 4 κενά κρεβάτια.

Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας δε λέει να πέσει κάτω από το 4, που για τους επιστήμονες είναι το όριο συναγερμού.

Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή, με 24.498 τεστ που έγιναν, ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 4,66.

Θυμίζουμε ότι τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, είναι 1.142 εκ των οποίων τα 569 είναι στην Αττική. Ο αριθμός των νεκρών είναι 53 ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 466.

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: 58χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή

Κρήτη - Kορωνοϊός: 50 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Ανησυχούν για τα κρούσματα κορωνοϊού στα χωριά