Ελλάδα

Βάσεις 2021: Αναμένεται άνοδος σε περιζήτητες σχολές

πανελληνιες ηρακλειο

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής, στις περιζήτητες σχολές,  σταθεροποίηση στις μεσαίες και  «τεχνητή» άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης  καθώς ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε βάσης διπλής κίνησης, δηλαδή τα «ρετιρέ» να έχουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ οι μεσαίες σχολές να μην ακολουθήσουν ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι και οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν λόγω Ελάχιστης βάση Εισαγωγής «κατώφλι» κοντά στα 8000 μόρια. Τα βαθμολογικά στοιχεία αναμένεται να γνωστοποιηθούν  το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ενώ οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για πρώτη φορά  με sms στο κινητό τους  για τους βαθμούς τους.

Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων   εκτός από την  ανοδική πορεία των βάσεων  στις περιζήτητες σχολές παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια  και κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης, θα παραμείνουν εφέτος κενές λόγω του ότι για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από καθηγητές , προκύπτει άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες, Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές  σχολές. Οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω ενώ άνοδος αναμένεται και στην Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.  Ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη βαθμολόγηση των γραπτών είναι  ότι  λόγω της πανδημίας οι καλοί μαθητές διάβασαν περισσότερο και επικεντρώθηκαν στο στόχο τους και υψηλές βαθμολογίες είναι αρκετές  ενώ αντίθετα οι κακές βαθμολογίες αναμένεται να γίνουν χειρότερες καθώς μαθητές που δεν μελετούσαν συστηματικά φαίνεται ότι έχασαν τον στόχο τους ενώ υπήρχαν και πρακτικές δυσκολίεςσε κάποια σπίτια με τα τεχνικά μέσα.

Οι βαθμολογίες 2,3,4 πρέπει να γίνουν 7,8 και 9 για αν εξασφαλίσουν μία θέση εισαγωγής σε κάποια σχολή καθώς τα παλιά 3000 μόρια είναι εφέτος τα 8000 μόρια ενώ αναμένεται να μείνουν και πολλές κενές θέσει.

Τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά ήταν βατά αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι και πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι. Το θέμα της Έκθεσης κρίθηκε και αυτό βατό και μπόρεσαν να γράψουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, τουλάχιστον σε βαθμολογίες κοντά στο 10. Εως το 15-16 χρειαζόταν, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη προσπάθεια , ωστόσο τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που επιλέχθηκαν εξασφαλίζουν ότι και οι άριστοι μπορούν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες και οι λιγότερα προετοιμασμένοι μαθητές να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας λογοτεχνίας που εξετάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι όπου  κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του  Λυκείου τα  θέματα   κρίθηκαν ως βατά και  οι  λεξιλογικές  και  υφολογικές ασκήσεις  αντλήθηκαν με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα  της  παραγωγής  λόγου  ζητείται  να  παραθέσουν  την  προσωπική  τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος,  θέμα που τους έδωσε το περιθώριο να κινηθούν έως το 14,15 με σχετική άνεση

. Το 15 φαίνεται να είναι και το βαθμολογικό όριο που «πιάνουν» αρκετοί διαβασμένοι υποψήφιοι  και σε άλλα μαθήματα εκτός της έκθεσης αλλά από εκεί και πάνω η βαθμολόγηση δυσκολεύει. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για έναν καλό βαθμό στην έκθεση λόγω ότι το θέμα δεν έκρυβε» παγίδες οι υψηλές βαθμολογίες δεν είναι όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί.

Πηγή: Πρώτο θέμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πυρκαγιές στην Κρήτη: Δύσκολη η νύχτα, δύσκολη και η μέρα για τους πυροσβέστες (φωτο)

Πυρκαγιές στην Κρήτη: Δύσκολη η νύχτα, δύσκολη και η μέρα για τους πυροσβέστες (φωτο)

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μόλις 12 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη

ΜΕΘ

Ορατή έχει αρχίσει να γίνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της σταδιακής αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και της αυξημένης πληρότητας που παρουσιάζουν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ενδεικτικά, την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνωμένοι εκτός της ΜΕΘ και χθες Πέμπτη ένας ασθενής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ευτυχώς, η παραμονή των συγκεκριμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν διήρκησε περισσότερο από 24 ώρες καθώς έγινε ότι ήταν δυνατόν και τελικά βρέθηκαν κλίνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενδεικτικά οι πληρότητες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και χθες Πέμπτη ήταν:

- Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες (την περασμένη Τετάρτη)
- «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: 7 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: 30 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νοσοκομείο δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.
- Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»: 6 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 κενές κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κατερίνης: 4 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πολυγύρου: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 3 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Σερρών: 8 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Εδέσσης: 5 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Γιαννιτσών: 5 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 1 διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας: 6 νοσηλεύομενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κοζάνης: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι κλίνες ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν με μετακινήσεις προσωπικού από γενικές κλινικές λόγω των αναστολών εργασίας υγειονομικού προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε έναντι της Covid-19 και προειδοποιεί ότι, εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα επιδημικά κείμενα «δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες ''αυτοσχέδιες'' ΜΕΘ λόγω των τεραστίων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Καλύτερη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Εμβόλια mRNA: Πόσο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν για τους υγειονομικούς

ESPA BANNER