Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακρής για lockdown: Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα

Image
Αθανάσιος Τσακρής
 clock 11:39 | 02/12/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Την εκτίμηση ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν κινήσεις μερικής άρσης του lockdown και της επιστροφής στην κανονικότητα εκφράζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως λέει στο iefimerida.gr από τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις για ελαφρά κάμψη της επιδημίας, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη νότια Ελλάδα. Ωστόσο, «οι συνεχείς αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων δεν αφήνουν περιθώριο για βιαστικές αποφάσεις. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την τάση που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να είναι πτωτική. Μόνο τότε θα μπορούν να γίνουν κάποια προσεκτικά βήματα, με πολύ συγκεκριμένους κανόνες που θα κάνουν εφικτό ένα μικρό άνοιγμα στην κοινωνία και την οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας
Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας ο κ. Τσακρής ξεκαθαρίζει ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ημέρες μέχρι να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της χώρας. «Μολονότι έχει αρχίσει να σημειώνεται μια μικρή επιβράδυνση του αριθμού των νέων νοσηλειών, οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται είτε σε απλές κλίνες είτε σε μονάδες εντατικής θεραπείας χρειάζονται πολλές μέρες για την πλήρη ανάρρωσή τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλά περιστατικά στα νοσοκομεία μας. Γι’ αυτό θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες για να αποκλιμακωθεί η πίεση και να επανέλθουν τα νοσοκομεία σε μια σχετική κανονικότητα», σχολιάζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ. Ενώ, παράλληλα, σημειώνει ότι και αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ. «Θα συνεχίσουμε για μερικά εικοσιτετράωρα ακόμη να βλέπουμε σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση και δυστυχώς θανάτους από την Covid-19», αναφέρει.

Αργεί η επαναφορά στην κανονικότητα
Ο κ. Τσακρής, σχολιάζει ότι στη διαχείριση αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις – ούτε καν απλές και εύκολες. «Όταν η επιδημία έχει πλέον μπει σε φάση εκθετικής αύξησης, είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί η κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες με την λήψη οποιωνδήποτε μέτρων. Το έδειξε και η εμπειρία του πρώτου επιδημικού κύματος, όχι στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες όπου η επιδημία είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις: χρειάστηκαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να την αναχαιτίσουν», επισημαίνει το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Και συμπληρώνει: «Ας μην ξεχνάμε και ότι μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα που είναι ένας ακόμη επιβραδυντικός παράγοντας της ανάσχεσης του ιού. Με το παραμικρό λάθος, η επιδημία μπορεί να “φουντώσει” ξανά…»

«Κλειδί» στη διαχείριση των κρουσμάτων η αύξηση των τεστ
Η επιδημική έξαρση των κορωνοιών ξεκινά από τον Οκτώβριο και κορυφώνεται συνήθως τον Δεκέμβριο, ενώ το επιδημικό κύμα συνήθως συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο. «Σε ολόκληρη την Ευρώπη και λίγο αργότερα στη βόρεια Ελλάδα, σημειώθηκε έξαρση στο επιδημικό κύμα τον Οκτώβριο, λόγω της χαλάρωσης που υπήρξε στην τήρηση των μέτρων και της μεταβολής της θερμοκρασίας που ακολούθησε. Στη βόρεια Ελλάδα οι εργαστηριακοί έλεγχοι δεν ήταν τόσο εκτεταμένοι ώστε να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση. Όλη η Ευρώπη έχει προσανατολιστεί σε μεγαλύτερους αριθμούς μοριακών εργαστηριακών ελέγχων με δεδομένο ότι το testing είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για τη διαχείριση της επιδημίας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα πιο ελαφράς μορφής lockdowns του δεύτερου κύματος, για να μπορέσουν να είναι αποδοτικά, συνδυάζονται με μαζικούς ελέγχους», καταλήγει ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: Με τόσα κρούσματα δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα στις γιορτές
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis