Ελλάδα

Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στις στρατολογικές υπηρεσίες

κορωνοϊός

Στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό του προσωπικού των στρατολογικών υπηρεσιών(ΣΥ) και του προσερχομένου σε αυτές κοινού, αναφέρεται ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Όπως ανακοινώθηκε :

-Με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων (σε επίπεδο υπουργείου στις 11 Μαρτίου) χορηγήθηκε άμεσα στο προσωπικό των ΣΥ η προβλεπόμενη άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς με ανήλικο τέκνο μέχρι την ηλικία των 15 ετών και επανασχεδιάστηκε η λειτουργία των ΣΥ αρχικά στο 50% και στη συνέχεια στο 33% της υφιστάμενης δύναμης τους,

-Στις 16 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η προμήθεια όλων των ΣΥ της χώρας με ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια αντισηπτικά), με μέριμνα των οικείων σχηματισμών,

-Στις 11 Μαρτίου εκδόθηκε διαταγή από τη διεύθυνση Νομικού Σώματος του ΓΕΕΘΑ προς τις ΣΥ με οδηγίες για την δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας του Σώματος (www.stratologia.gr), έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής με τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας (μάσκα, αντισηπτικά, γάντια, ενδελεχής καθαρισμός-εξαερισμός των γραφείων κλπ). Την ίδια ημέρα, αναρτήθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του Σώματος ανακοίνωση προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για τη δυνατότητα που τους παρέχεται να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά σε ό,τι αφορά τις στρατολογικής φύσης υποθέσεις τους, μέσω της αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος και ηλεκτρονικής αίτησης (π.χ. αναβολές σπουδών),

-Στις 13 Μαρτίου σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα στους στρατευσίμους της κλάσης 2023 (γεννημένους το 2002) να καταθέτουν και ηλεκτρονικά Δελτίο Απογραφής. Σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Σώματος, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και το υπουργείο Παιδείας με ηλεκτρονικό μήνυμα. Περαιτέρω για όλες τις προαναφερόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενημερώθηκε σχετικά η διεύθυνση Λειτουργίας ΚΕΠ του υπουργείου Εσωτερικών και μέσω αυτής όλα τα ΚΕΠ της χώρας, προκειμένου να γίνουν ευρέως γνωστές στους πολίτες,

-Στις 16 Μαρτίου εκδόθηκε νεότερη διαταγή από τη διεύθυνση Νομικού Σώματος του ΓΕΕΘΑ προς τις ΣΥ της χώρας, ως προς τη δυνατότητα των εφέδρων να καταθέτουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής τους στις προκηρύξεις για την πρόσληψη των 2000 ΟΒΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Την επομένη αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Σώματος, προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι έφεδροι (με υποδείγματα αιτήσεων και οδηγίες).

Σχετικές ανακοινώσεις για όλες τις προσφερόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εκδόθηκαν και επιδίδονται καθημερινά στις εισόδους των στρατολογικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενημερώνονται οι προσερχόμενοι πολίτες και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Στις περιπτώσεις αδήριτης ανάγκης προσωπικής τους παρουσίας, συστήνεται στους πολίτες η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, προτρέπει το ΓΕΕΘΑ στην ανακοίνωσή του.

Ελλάδα

Έβρος: Σε επιφυλακή Στρατός και Αστυνομία - Κινητικότητα Τούρκων προς τα σύνορα

Στρατος Εβρος

Ρεπορτάζ Γιώργος Λαμπράκης

Τον δεύτερο γύρο – όπως έχει ήδη προαναγγείλει – της κρίσης στον Έβρο φαίνεται πως ξεκινά από ώρα σε ώρα η Τουρκία!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από νωρίς το απόγευμα έχει παρατηρηθεί έντονη δραστηριότητα πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη συγκέντρωση «μεταναστών» και δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού και της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Το σκηνικό που είχε στηθεί στον Έβρο και δοκίμασε τις αντοχές της χώρας μας, με Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας να αποτρέπουν την εισβολή χιλιάδων αλλοδαπών σε ελληνικό έδαφος, είναι έτοιμο να επαναληφθεί. Μόνο που αυτή τη φορά, οι επίδοξοι εισβολείς θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο το έμψυχο δυναμικό που εγγυάται την ακεραιότητα της Πατρίδας μας, αλλά και ένα Έβρο οχυρωμένο με έργα που εκτελέστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες που έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, θέλουν Μονάδες του Ελληνικού Στρατού να έχουν τεθεί από το απόγευμα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να αντιδράσουν ανάλογα με τις εξελίξεις που αναμένονται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ώρες. Και αυτό γιατί τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς από την «απέναντι» πλευρά, μιλούν για συγκέντρωση χιλιάδων «μεταναστών» αλλά και Τούρκων στρατιωτών και στρατοχωροφυλάκων.