Ελλάδα

Στουρνάρας κατά Πολάκη για την ηχογράφηση

Πολάκης - Στουρνάρας

«Καταπέλτης» για το περιβόητο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, μετά την αποκάλυψη του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, που έλαβε από την Attica Bank, ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, τόνισε ότι το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη και η καταγραφή της συνομιλίας ήταν αφύσικη και παράνομη. «Αφήνω την Δικαιοσύνη και τον κόσμο να κρίνουν τις πράξεις» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε: «Δεν είναι φυσιολογικό να καλείς τον κεντρικό τραπεζίτη και να τον ηχογραφείς. Αυτό παραβίαζε όλα τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, παραβίαζε τον ποινικό Κώδικα και την κοινή λογική. Αλλά είναι καθήκον μου να προστατεύσω την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας». Η δήλωσή του καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι ο ίδιος «έχει σαφή ευθύνη και αυτό αναγράφεται στο καταστατικό της Τράπεζας» και ότι κάνει «αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική και η νομοθεσία. Υπάρχει μια επίθεση στους κεντρικούς τραπεζίτες από πολλές πλευρές. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, για να εξασφαλίζουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Αναφερόμενος στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη» και προσθέτοντας: «Χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα. Η συνέχεια εξαρτάται από εμάς, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μην γυρίσουμε πίσω».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε ότι «για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια χρειάζεται ανάπτυξη και για να έχει ανάπτυξη απαιτείται ανάπτυξη της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις». Εξειδικεύοντας, είπε ότι χρειάζεται να συνεχιστούν η απελευθέρωση των αγορών, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της αποδοτικότητας του Δημόσιου Τομέα και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε τη σημασία των «συστημικών προτάσεων» για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες: «Εχουμε τις προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση. Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τις τράπεζες». 

Ο διοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της Α΄ κατοικίας στην Ευρώπη. «Παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα» σχολίασε.

Εκτίμησε ότι η κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων οφείλεται κατά 70% στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση (ανεργία, μειωμένα εισοδήματα κ.τλ.) και κατά 20%-25% σε «ανεύθυνες πολιτικές» για να προστατευθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Ελλάδα

Ώρες κοινής ησυχίας: Πότε αλλάζουν - Ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται

ρολόι αλλαγή ώρας

Την 1η Οκτωβρίου αλλάζουν οι μεσημβρινές και νυχτρερινές ώρες κοινής ησυχίας, καθώς τότε ξεκινά η χειμερινή περίοδος. Συνεπώς οι ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • 15:30 έως 17:30 και 22:00 έως 07:30

 

Τι απαγορεύεται στη διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας

Κατά τις ώρες αυτές απαγορεύονται:

  1. Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  2. Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  3. Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  4. Tα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  5. Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης: Αυτή είναι η Νο1 απειλή για τη ζωή των ασθενών

H ελληνική μέθοδος για να κόψετε το κάπνισμα!

ESPA BANNER