Ελλάδα

Στη Βουλή τα ζητήματα των ασθενών με κοιλιοκάκη

κοιλιοκάκη

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το ζήτημα των ασθενών με κοιλιοκάκη.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση με θέμα την αποζημίωση των ασθενών με κοιλιοκάκη, μια σειρά από φορείς, μεταξύ των οποίων η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, η «Δράση για την Κοιλιοκάκη», ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος και «H εστία της Κοιλιοκάκης», καταγγέλλουν ότι με την τελευταία εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι πλέον θα αποζημιώνονται μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αντιθέτως δεν θα αποζημιώνονται τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη. Η παραπάνω απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο σύνολο των πασχόντων σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Εδώ κι έναν χρόνο περίπου και συγκεκριμένα από 30.07.2020 μένει αναπάντητη από το Υπουργείο Υγείας ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της ζωής ασθενών με κοιλιοκάκη. Την ερώτηση επανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τον Φεβρουάριο του 2021 και πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας εκώφευσε. 
Αντί άλλης απάντησης δε, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την από 11/6/2021 εγκύκλιό του, με την οποία αντί να δίνει λύσεις, θέτει νέα εμπόδια. Όπως καταγγέλλουν η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, η «Δράση για την Κοιλιοκάκη», Σύλλογος Βορείου Ελλάδος και «H εστία της Κοιλιοκάκης», Σύλλογος Δυτικής Ελλάδος, στην από 23.06.2021 επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ, με την εν λόγω εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι πλέον θα αποζημιώνονται μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αντιθέτως δεν θα αποζημιώνονται τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη.
Όπως περαιτέρω σημειώνουν στην ίδια επιστολή τους οι ανωτέρω: «η παραπάνω απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο σύνολο των πασχόντων σε όλη την Ελλάδα και ως συλλογικά όργανα γίναμε αποδέκτες της έντονης αυτής δυσαρέσκειας, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την ληφθείσα ερήμην μας απόφασης σας». 
Επειδή εκτός από την ισότητα των ασφαλισμένων πασχόντων θα πρέπει να διασφαλίζεται και η ισότητα των παρόχων ειδών διατροφής χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν Ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά και άλλες που έχουν λάβει προγράμματα ΕΣΠΑ καινοτόμων δραστηριοτήτων, προκειμένου να δημιουργήσουν πιστοποιημένα εργαστήρια και χώρους παραγωγής εξειδικευμένους στην παρασκευή και παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη. 
Επειδή για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη τα έτοιμα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα και έτοιμα κατεψυγμένα προσυσκευασμένα αλμυρά ή γλυκά γεύματα δεν είναι πολυτέλεια αλλά συχνά  λύση ανάγκης (για εργαζόμενους, φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους-χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής στον τόπο κατοικίας τους κλπ).
Επειδή η ζωή και η καθημερινότητα των πασχόντων είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και η αποζημίωση του ΕΟΠΠΥ ελάχιστη σε σχέση με την πραγματική δαπάνη της διατροφής τους. Οι περαιτέρω δυσκολίες και εξαιρέσεις κάθε άλλο παρά βελτιώνουν τη όλη κατάσταση, ενισχύοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό των πασχόντων και ιδίως αυτών των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας:

1. Θα αναθεωρηθεί η από 11/6/21 εγκύκλιος, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ πέρα από τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί - και σε συνεργασία με τυχόν άλλα συναρμόδια Υπουργεία ή φορείς - ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των χρημάτων των ασθενών, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (κατά κύριο λόγο στα σούπερ μάρκετ);

Τί είναι η κοιλιοκάκη

Η Κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει περίπου το 1% του πληθυσμού. Πυροδοτείται από μια κολλώδη πρωτεΐνη την γλουτένη. Η κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι οδηγεί σε φλεγμονή του λεπτού εντέρου.

Ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να οδηγήσει στην παρουσίαση συμπτωμάτων. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη διατροφή, οι λάχνες του λεπτού εντέρου ατροφούν. Δεν γίνεται σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών και έτσι οδηγούμαστε σε υποσιτισμό.

Σε άτομα με γενετική προδιάθεση, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πρόσληψη ακόμα και της ελάχιστης ποσότητας γλουτένης, μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση στο λεπτό έντερο και η χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση ενεργοποιεί αντιδράσεις στον εντερικό βλεννογόνο.

Στους υγιείς ανθρώπους, η εντερική επένδυση είναι ρυτιδωμένη, σχηματίζει πτυχές. Αυτές διευρύνουν την επιφάνεια του εντέρου, ώστε να περνούν γρήγορα τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα. Αντίθετα, σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, ο εντερικός βλεννογόνος δέχεται επίθεση. Έτσι, δεν γίνεται πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, λιπών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων από τις πτυχές του εντέρου.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου για τους ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια

Πελώνη: Θα ζητήσει συγγνώμη ο Αλέξης Τσίπρας από τον Σταύρο Παπασταύρου;

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μόλις 12 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη

ΜΕΘ

Ορατή έχει αρχίσει να γίνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της σταδιακής αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και της αυξημένης πληρότητας που παρουσιάζουν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ενδεικτικά, την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνωμένοι εκτός της ΜΕΘ και χθες Πέμπτη ένας ασθενής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ευτυχώς, η παραμονή των συγκεκριμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν διήρκησε περισσότερο από 24 ώρες καθώς έγινε ότι ήταν δυνατόν και τελικά βρέθηκαν κλίνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενδεικτικά οι πληρότητες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και χθες Πέμπτη ήταν:

- Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες (την περασμένη Τετάρτη)
- «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: 7 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: 30 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νοσοκομείο δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.
- Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»: 6 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 κενές κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κατερίνης: 4 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πολυγύρου: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 3 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Σερρών: 8 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Εδέσσης: 5 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Γιαννιτσών: 5 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 1 διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας: 6 νοσηλεύομενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κοζάνης: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι κλίνες ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν με μετακινήσεις προσωπικού από γενικές κλινικές λόγω των αναστολών εργασίας υγειονομικού προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε έναντι της Covid-19 και προειδοποιεί ότι, εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα επιδημικά κείμενα «δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες ''αυτοσχέδιες'' ΜΕΘ λόγω των τεραστίων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Καλύτερη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Εμβόλια mRNA: Πόσο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν για τους υγειονομικούς

ESPA BANNER