Ελλάδα

Πώς θα δίνεται το επίδομα γέννησης από 1η Ιανουαρίου

γεννηση

Νομοσχέδιο-τομή αναμένεται να είναι αυτό που θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση και αφορά τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης για πρώτη φορά. 

Πρόκειται για τα γνωστά 2.000 ευρώ που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή της αρμόδιας υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ότι το ποσό θα χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του 2020, άρα το νομοσχέδιο θα έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους, όποτε και αν ψηφιστεί. 

Για το 2020 στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί κονδύλι ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο σχέδιο που αποβλέπει στην αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και της κινητροδότησης νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά. Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται σε δύο δόσεις εντός του έτους, καθώς σε πρώτο στάδιο θα δίνονται 1500 ευρώ και μετά το πρώτο εξάμηνο άλλα 500. Του χρόνου, το επίδομα που θα δοθεί θα είναι μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς. 

Ακόμα, στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή και μάλλον θα είναι το πρώτο προς ψήφιση για το 2020 θα περιλαμβάνεται ως υποχρεωτικός όρος για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού η παρακολούθηση και όχι απλώς η εγγραφή του στο σχολείο. Ακόμα, θα «κλειδώνει» ότι τα επιδόματα θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα και όχι κυμαινόμενα, ανάλογα με τις διαθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Τέλος, θα μπαίνει τέλος στην κινητικότητα που αφορά τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, μιας και οι δομές είναι σε δύσκολη κατάσταση και «μαστίζονται» από το φαινόμενα υπάλληλοι να προσλαμβάνονται, προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς του δημοσίου. 

Ελλάδα

Πυρκαγιές: Πάνω από 60.000 στρέμματα κάηκαν το πρώτο τετραήμερο του Αυγούστου

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο - Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

Η ομάδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Αστεροσκοπείου (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μετά από επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Φωτιές: Ξανά στον αέρα το Beriev - Η ανάρτηση της Ρωσικής Πρεσβείας

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε