Ελλάδα

Οι Σέρρες λένε ''όχι'' στους πρόσφυγες - Σύλλογοι της πόλης καλούν σε ξεσηκωμό

brasna_0.jpg

Μιμητές στις Σέρρες φαίνεται πως βρίσκουν τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης, όταν μερίδα κατοίκων έδιωξε με τις πέτρες τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες.

Λίγες μέρες μετά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερρών, που προκάλεσε αντιδράσεις για τον ειρωνικό και απαξιωτικό χαρακτηρισμό των αιτούντων άσυλο ως «επενδυτών» και για την επίκληση κινδύνου δημογραφικής αλλοίωσης του τόπου λόγω της εγκατάστασης προσφύγων, δύο σύλλογοι πολιτών, με κοινή τους ανακοίνωση, καλούν τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει με κινητοποιήσεις «τύπου Βρασνών», σε περίπτωση μεταφοράς άλλων «αλλόθρησκων» στην περιοχή.

Πρόκειται για τον «Όμιλο Φίλων Ανάδειξης Αρχαίας Αμφίπολης» και το Κίνημα Πολιτών «Το Κάστρο», οι οποίοι με ανακοίνωσή τους συγχαίρουν τον δήμαρχο Σερρών για τις γενναίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους και δηλώνουν έτοιμοι να επέμβουν δυναμικά, κινητοποιώντας τους Σερραίους πολίτες σε περίπτωση μη τήρησης όσων ορίζει το ψήφισμα περί μη εγκατάστασης άλλων αιτούντων άσυλο.

«Περιμένουμε, σε περίπτωση καινούργιας άφιξης "επενδυτών", την κινητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των Σερραίων δημοτών σε αντιδράσεις με τη δυναμική των κατοίκων των ΒΡΑΣΝΩΝ. Είμαστε ήδη σε ετοιμότητα, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και έχοντας πάντα κατά νου το ψήφισμα θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι και πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής σε πιθανή άφιξη νέων αλλόθρησκων ‘αιτούντων άσυλο’ στον Δήμο Σερρών. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ανάδειξης Αρχαίας Αμφίπολης, Αστέριος Τσίντσιφος, διευκρίνισε πως η ανακοίνωση έχει τον χαρακτήρα της προειδοποίησης. «Όπως λέει και η παροιμία, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» είπε και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι των Βρασνών που έδιωξαν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες έδειξαν τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Έδειξαν πως δεν υπάρχει θέσφατο και ότι όλα μπορούν να αλλάξουν με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας έξω από την πόλη των Σερρών (σ.σ.: το δεύτερο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι δίπλα στο πρώτο) έχουν συνολική δυναμικότητα 1.400 αιτούντων άσυλο. Σε οικίσκους που έχουν στηθεί σε αυτά φιλοξενούνται αποκλειστικά οικογένειες προσφύγων της φυλής Γεζίντι και, όπως ομολογεί και ο κ.Τσίντσιφος, δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα μέχρι σήμερα.

«Οι 1.400 δεν δημιουργούν πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν αυτοί γίνουν 5.000» είπε και πρόσθεσε πως η κοινωνία θα αντιταχθεί σε περίπτωση φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία, κατά το πρότυπο των Βρασνών. «Θα κάνουμε κατάληψη στα ξενοδοχεία και δεν θα επιτρέψουμε να μπούνε μέσα» ανέφερε.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αντιδράσεις

Στις 23 Οκτωβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει «τη ρητή, απόλυτα κατηγορηματική και αδιαπραγμάτευτα κάθετη αντίρρηση του σε κάθε απόφαση εγκατάστασης επιπλέον προσφύγων και μεταναστών στον Δήμο Σερρών». 

Το ψήφισμα χρησιμοποιεί απαξιωτικά ειρωνική ορολογία, χαρακτηρίζοντας τους αιτούντες άσυλο «επενδυτές» (σ.σ.: σχετική αναφορά σε εν δυνάμει επενδυτές μεταξύ των προσφύγων είχε κάνει το 2016 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών κατηγόρησε τον συντάκτη του ψηφίσματος για ακραία, ξενοφοβική ρητορική, που αξιοποιεί επιχειρήματα δανεισμένα από το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής.
«Ο ειρωνικός και απάνθρωπος χαρακτηρισμός των προσφύγων ως νέων "επενδυτών", οι  ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές επισημάνσεις ότι οι "πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαθίστανται στον τόπο μας, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης και μας καθιστούν τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας", δεν γίνονται αποδεκτές και τις καταγγέλλουμε ως απαράδεκτες και ρατσιστικές», αναφέρεται και προστίθεται πως «απειλές του τύπου "θα αντισταθεί η τοπική μας κοινωνία με κάθε τρόπο (δηλαδή υπό προϋποθέσεις και μη νόμιμο)" αποτελούν κατάπτυστη επιχειρηματολογία αυτών που χρόνια τώρα αξιοποιώντας το βάρος ενός τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος όπως το προσφυγικό, προσπαθούν να χτίσουν ένα αντιδραστικό και μισαλλόδοξο κίνημα».

Ελλάδα

Φωτιά στη Σταμάτα: Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά - Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων

σταματα φωτια

Έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά σε Σταμάτα - Ροδόπολη - Διόνυσο πραγματοποίησαν ο υπουργός Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για την κατάσταση που βρίσκεται πλέον η φωτιά στην περιοχή. Όπως τόνισε, η φωτιά πέρασε μέσα από τις περιοχές της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου, ενώ εστάλησαν δύο sms από το 112 σε κατοίκους για οδηγίες και κατάσταση ετοιμότητας.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες, δήλωσε, στην έκταση ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε την ενημέρωση λέγοντας ότι η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μπορόφ. Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες. Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.

Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου- Σταμάτας σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. «Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική!

Ηράκλειο: Πέθανε στο μεροκάματο - Θλίψη για τον οικοδόμο πατέρα δύο παιδιών

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Οι χώροι καταφυγής και παροχής α' βοηθειών σε περίπτωση σεισμού