Ελλάδα

Ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του ανθρώπου

ανθρωπινα δικαιωματα

Πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες και ευάλωτες ομάδες πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της έννομης προστασίας, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η επέτειος της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες και ευάλωτες ομάδες πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της έννομης προστασίας, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η επέτειος της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες. 

Η Οικουμενική Διακήρυξη αποτελεί θεμέλιο της σύγχρονης δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ταχθεί από την Πολιτεία στην πρώτη γραμμή προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και υπεράσπισης του ανθρωπιστικού νομικού πολιτισμού. Ο Συνήγορος παρατηρεί θετικές αλλά και αρνητικές εξελίξεις, καθώς η Πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες προστασίας αλλά ταυτόχρονα η τρέχουσα επικαιρότητα φαίνεται να δοκιμάζει τις δυνατότητες της διοίκησης.

Έτσι στις 24 Νοεμβρίου, με αφορμή τις απαράδεκτες καταστάσεις που υφίστανται οι πρόσφυγες, ο Συνήγορος του Πολίτη μαζί με 28 ευρωπαίους ομολόγους του συνυπέγραψαν διακήρυξη με την οποία καλούν τα κράτη που δέχονται μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και να διασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Στις πρόσφατες παρεμβάσεις του Συνηγόρου περιλαμβάνονται επίσης η συνάντηση κλιμακίου της ανεξάρτητης αρχής με τον ειδικό εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων συναφών διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των κρατών στην πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης προ ημερών, ο Συνήγορος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχειρούμενη επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, συμβάλλοντας με βελτιωτικές νομοθετικές  προτάσεις στη σχετική διαβούλευση.

Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ για το νέο κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη

 Κρούσμα με κορωνοϊό

Ως στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης ταξινομείται τελικά το κρούσμα που εντοπίσθηκε σε άνδρα στην Πάτρα, το οποίο όμως έχει σημαντική διαφοροποίηση και παραμένει υπό εξέταση. Ήδη, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ, ο άνδρας που βρέθηκε θετικός με το συγκεκριμένο στέλεχος δεν χρειάσθηκε καν νοσηλεία, ενώ δεν είχε ιστορικό ταξιδιού. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ασθενή.

Ειδικότερα, μετά το θρίλερ γύρω από το συγκεκριμένο κρούσμα, με δεδομένο ότι αρχικά οι επιστήμονες έλεγαν ότι προσομοιάζει μεν, αλλά δεν είναι ινδική μετάλλαξη, ο ΕΟΔΥ, στην επίσημη ανακοίνωσή του, εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιες είναι οι διαφορές του από το συγκεκριμένο στέλεχος, παρότι κατατάσσεται ως τέτοιο:

Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.