Ελλάδα

Νέες κινητοποιήσεις στις 18 Μαρτίου από την ΟΛΜΕ

ΟΛΜΕ

Νέος γύρος κινητοποιήσεων από την ΟΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς που ήταν σε διαθεσιμότητα από το 2013-2015 και μετά, έπειτα από την άκαρπη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Το δ.σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε να κλιμακώσει την προσπάθεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους σχετικά με την απώλεια του 25% των μισθολογικών απολαβών τους για τα χρόνια της διαθεσιμότητας και τον μη υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες απολαβές τους.

Συγκεκριμένα, προγραμμάτισε παραστάσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 10 πμ έξω από το υπουργείο Παιδείας και στις 14.00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατ. Συντάγματος.

Η ΟΛΜΕ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας την έκδοση απόφασης με την οποία θα καταβληθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα ποσά με βάση τον νόμο 1472/2017 (κεφ. Θ, άρθρο 153 παρ. 5), όπως έχει ήδη γίνει από το υπουργείο Υγείας στους υπαλλήλους των Νοσοκομείων.

Το διοικητικό συμβούλιό της αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας από τις 08.00 έως τις 11.00 για τον πρωινό κύκλο, από τις 14.00 έως τις 17.00 για τον απογευματινό και τις τρεις πρώτες ώρες για τα εσπερινά σχολεία, για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας. Καλεί τις ΕΛΜΕ που έχουν εκπαιδευτικούς που πρόκειται να μετακινηθούν να κηρύξουν συμπληρωματική τρίωρη διευκολυντική στάση.

Για την οργάνωση της κινητοποίησης θα καλυφθεί η μετακίνηση με πούλμαν των εκπαιδευτικών που ήταν σε διαθεσιμότητα και επιθυμούν να μετακινηθούν, κατόπιν συνεννόησης με το δ.σ. της ΟΛΜΕ.

Ελλάδα

Με διπλή μάσκα και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Επιτάφιος Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου

Τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο, καθώς και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στα μέτρα προστασίας, μάλιστα, η σύσταση είναι για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των Ναών.

Πιο αναλυτικά:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Πάσχα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τραπέζι έως 12 άτομα