Ελλάδα

Κοτζιάς: Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό επί θεμάτων διεθνούς δικαίου

Νικος Κοτζιας

Την ανάγκη στελέχωσης του υπουργείου Εξωτερικών με εξειδικευμένο προσωπικό επί ζητημάτων διεθνούς δικαίου και γνώση των γεωστρατηγικών αι τεχνολογικών εξελίξεων επισήμανε ο κ. Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να υπερασπιστεί τις προωθούμενες τροποποιήσεις του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης περί «ρουσφετολογικών διατάξεων».

«Αυτό που προέχει δεν είναι οι ένοπλες συγκρούσεις αλλά το διεθνές δίκαιο. Αν συμφωνούμε θέλουμε προσωπικό με βαριά κατάρτιση επί θεσμικών ζητημάτων» είπε αρχικά ο υπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Τι θέλετε; Να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χωρίς να έχουμε τους καλύτερους νομικούς, με την μεγαλύτερη εμπειρία επί αυτών των ζητημάτων;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει  «Το επιστημονικό συμβούλιο θα καταστρώνει τη νομική στρατηγική στα διεθνή δικαστήρια και όπου αλλού πρέπει να υπάρξουν μακρόπνοα σχέδια. Πρόσφατα πήγαμε στην Ελβετία με έξι καθηγητές νομικούς για Διεθνή Συντάγματα, για FIR, για θαλάσσια σύνορα  κ.α.».

Πρόσθεσε δε ότι οι εξελίξεις απαιτούν προσωπικό με τις συγκεκριμένες γνώσεις αναφέροντας ενδεικτικά «η νέα συμφωνία με την Κύπρο δεν έχει ζητήματα; Οι επιθέσεις που κάνουν στην Τουρκία αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές θέσεις; Οι τουρκικές απαιτήσεις που είναι απαιτήσεις καταπάτησης του διεθνούς δικαίου για τις 12 βραχονησίδες που έχουν γίνει 130; Ακόμα και για την Γαύδο λένε ότι είναι στα δικά τους θαλάσσια σύνορα. Σε αυτούς τους παραλογισμούς θέλουμε το καλύτερο νομικό προσωπικό».

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών θα εγκρίνονται σε «κλειστή» συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Ελλάδα

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια

Βασίλης Κικίλιας

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει για τις 13:30, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στον απόηχο της ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: "Καμπάνες" σε ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων

Ηράκλειο: Ευχάριστα νέα για την 41χρονη μητέρα στην Εντατική

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών