Ελλάδα

Κοστέλο: Υλοποιήστε τις δημόσιες επενδύσεις

kostelo.jpg

«Υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης του κλίματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο. Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στον τρόπο επίτευξης των υπερπλεονασμάτων από την απελθούσα κυβέρνηση, τόνισε: «Δεν ζητήσαμε ποτέ από την Ελλάδα να μην εκτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, οι κρισιμότερες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι «να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά υποστηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένης όμως της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης».
Όπως είπε, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. «Η πρόοδος θα εξαρτηθεί επίσης από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για «σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη έχει θετικό πρόσημο και οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, «πρέπει να γίνουν πολλά για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης».
Η Επιτροπή ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, ο οποίος χαρακτήρισε το μεγαλύτερο ρίσκο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τις προκλήσεις στις τράπεζες. Επιπλέον, διαφώνησε με τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας: «Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά εκεί. Η έμφαση τώρα θα πρέπει να δοθεί σε τομείς όπως η αγορά προϊόντων και η ενέργεια».

Ελλάδα

Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

παιδικός σταθμός

Σημαντική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το «Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών για την Παροχή Φροντίδας και Φιλοξενίας σε παιδιά Προσχολικής Ηλικίας» αποφάσισαν τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.

Θυμίζουμε ότι μετά το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής», με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και αποκλειστικά με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο παράλληλο πρόγραμμα για μητέρες με υψηλότερα εισοδήματα που εργάζονται στον Ιδιωτικό αλλά, για πρώτη φορά, και στον Δημόσιο τομέα.

Μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεωδωρικάκου και της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 6.000 ευρώ σε κάθε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, ενώ έως τώρα στο πρόγραμμα ως ύψιστο οικογενειακό εισόδημα προβλέπονταν τα 39.000 ευρώ, τώρα αυξάνονται στα 45.000 ευρώ. Αναλυτικά, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίστηκαν ως εξής:

Έως τριάντα έξι χιλιάδες (36.000,00 ) ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο (2) παιδιά
Έως τριάντα εννέα χιλιάδες (39.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν έως τρία (3) παιδιά
Έως σαράντα δύο χιλιάδες (42.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα (4) παιδιά και

Έως σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε (5) και άνω.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε όσες μητέρες έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» αλλά δεν έγινε δεκτή.

Το Υπουργείο Εργασίας τονίζει τη σημασία της υποβολής των αιτήσεων για τη βελτίωση των όρων της επαγγελματικής ζωής των δικαιούχων και τους καλεί να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στην παροχή συνολικά 15.000 θέσεων σε σταθμούς για βρέφη και νήπια ηλικίας από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών.

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους στην ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (www.eetaa.gr) έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.