Ελλάδα

Κοστέλο: Υλοποιήστε τις δημόσιες επενδύσεις

kostelo.jpg

«Υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης του κλίματος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο. Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στον τρόπο επίτευξης των υπερπλεονασμάτων από την απελθούσα κυβέρνηση, τόνισε: «Δεν ζητήσαμε ποτέ από την Ελλάδα να μην εκτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, οι κρισιμότερες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι «να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά υποστηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένης όμως της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης».
Όπως είπε, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. «Η πρόοδος θα εξαρτηθεί επίσης από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για «σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη έχει θετικό πρόσημο και οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, «πρέπει να γίνουν πολλά για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης».
Η Επιτροπή ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, ο οποίος χαρακτήρισε το μεγαλύτερο ρίσκο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τις προκλήσεις στις τράπεζες. Επιπλέον, διαφώνησε με τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας: «Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά εκεί. Η έμφαση τώρα θα πρέπει να δοθεί σε τομείς όπως η αγορά προϊόντων και η ενέργεια».

Ελλάδα

Πάνω από 175 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά το τριήμερο

Πρόσφυγες

Νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το τελευταίο 3ημερο στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με στοιχεία Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από 07.00 της Παρασκευής έως 07.00 σήμερα Δευτέρα υπήρξε ένα περιστατικό έρευνας – διάσωσης στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 33 πρόσφυγες-μετανάστες και ένας διακινητής.

Επίσης καταγράφησαν 5 περιστατικά αποβιβάσεων σε ακτές νησιών.

Ειδικότερα 2 περιστατικά στη Λέσβο με 81 πρόσφυγες-μετανάστες και δυο διακινητές, ένα στο Αγαθονήσι με 43 πρόσφυγες-μετανάστες και ένα στη Σύμη με 21 πρόσφυγες-μετανάστες και ένας διακινητής.

Σημειώνεται πως το Σάββατο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Αιγαίο με τους ανέμους να φτάνουν ως 8 μποφορ δεν υπήρξε καμία άφιξη προσφύγων-μεταναστών.