Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πόσο θα κόστιζε στη χώρα να κάνει rapid test στον πληθυσμό δύο φορές

κορωνοϊός τεστ σάλιου

Οικονομική μελέτη που έκανε το ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου η οποία αφορά σε ένα σχέδιο καθολικού ελέγχου με Rapid Test για τον κορωνοϊό διαπίστωσε ότι για τη διεξαγωγή δύο γύρων τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό εντός έντεκα ημερών χρειάζονται συνολικά 150 εκατ. ευρώ.

Το Ίδρυμα εκπόνησε ένα πλήρες Σχέδιο Καθολικού Ελέγχου και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου, Κωστή Κατσανέβα, μέσα σε αυτό εξηγούν πώς μπορεί να γίνει η διεξαγωγή αυτών των τεστ σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και όλα τα αναγκαία εργαλεία που απαιτούνται, όπως τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, τη διαδικασία της οργάνωσης και την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα πλάνο έτοιμο προς υλοποίηση ώστε να προβλεφθεί ο κορωνοϊός .

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 10.000 σταθμών διεξαγωγής τεστ ανά την επικράτεια με βάση τον πληθυσμό του κάθε δήμου και την διεξαγωγή δωρεάν rapid tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Το Σχέδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Φάση 1 της προετοιμασίας, όπου αγοράζονται τα απαραίτητα τεστ, ο υγειονομικός εξοπλισμός, λαμβάνει χώρα η δημιουργία των σταθμών διεξαγωγής και η διανομή όλων των υλικών σ’ αυτούς.

Φάση 2 αυτή της επικοινωνίας του εγχειρήματος στο κοινό με την οργάνωση επικοινωνιακής καμπάνιας, ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα η γνώση και η συμμετοχή των πολιτών.

Φάση 3 η οποία προβλέπει την διεξαγωγή των τεστ με την προσέλευση των πολιτών στα κέντρα, την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού σε κάθε ένα από αυτά για την διεξαγωγή των τεστ και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον κάθε πολίτη.

Όσοι θα διαγιγνώσκονται αρνητικοί θα λαμβάνουν με ένα κρατικό πιστοποιητικό, το οποίο θα έχουν πάντα μαζί τους, ώστε να ελέγχονται από τις Αρχές για την εφαρμογή του νόμου. Οι διαγνωσμένοι αρνητικοί θα έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στην επικράτεια, θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, να επισκέπτονται μαγαζιά και να επιστρέψουν στην ζωή τους – φυσικά με κάποια μέτρα όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων.

Αντίθετα, κάθε διαγνωσμένος θετικός αλλά και οι πολίτες οι οποίοι θα επιλέξουν να μην προσέλθουν στην διαδικασία αυτή θα υποχρεώνονται σε απομόνωση μαζί με όσα άτομα συγκατοικεί ο καθένας, για 14 ημέρες. Αυτό θα επιτρέπει την διάγνωση σχεδόν όλων των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα, την απομόνωσή τους και την μείωση της περαιτέρω διασποράς.

Στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζεται τόσο η νομική αντιμετώπιση του παραπάνω σχεδίου όσο και μια πρόταση για το επιχειρησιακό πλάνο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη διεξαγωγή των μαζικών τεστ για την τήρηση των παραπάνω προβλέψεων.  

Σύμφωνα με το πλάνο ο χρόνος που για την διεξαγωγή των τεστ είναι 3 ημέρες. Αρχικά θα γίνουν δύο μαζικοί γύροι τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό με διαφορά 5 ημερών. Έτσι όχι μόνο θα βρεθούν αλλά και θα απομονωθούν όλα τα ενεργά κρούσματα εντός της χώρας μας προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς αλλά και να διασφαλιστεί πως μέσα από την διαδικασία του μαζικού ελέγχου δεν θα διαφύγουν κρούσματα τα οποία θα αποτελούν δυνητικά εστίες κινδύνου.

Σημαντικό σημείο στο Σχέδιο είναι η επανάληψη των μαζικών ελέγχων σε επίπεδο γενικού πληθυσμού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο (ή για ολόκληρο το έτος) μια φορά κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο διαγιγνώσκονται όλα τα θετικά κρούσματα που δημιουργούνται με τον χρόνο έστω και εάν αυτά, είναι από ελάχιστες θετικές περιπτώσεις οι οποίες μετέδωσαν τον ιό εντός της χώρας, αποφεύγοντας έτσι ένα νέο ξέσπασμα που θα οδηγήσει σε πίεση του Συστήματος Υγείας και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Το κόστος του Σχεδίου είναι πολύ μικρότερο από όσα δαπανούνται σήμερα για την διάσωση της οικονομίας.

Ειδικότερα, το Σχέδιο για τη διεξαγωγή δύο γύρων τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό εντός έντεκα ημερών κοστίζει συνολικά 150 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα κόστη προετοιμασίας, επικοινωνίας και διεξαγωγής των τεστ.

Κάθε περαιτέρω γύρος μαζικών τεστ έχει συνολικό κόστος 72 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την χώρα. Ως εκ τούτου, εάν η πολιτεία επιλέξει να προχωρήσει σε μαζικά τεστ για 6 μήνες θα χρειαστούν 582 εκατ. ευρώ και για έναν ολόκληρο χρόνο μόλις 1,09 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά δείχνουν την μεγάλη διαφορά μεταξύ των σημερινών πακέτων στήριξης της οικονομίας και του προτεινόμενου σχεδίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Κατσανέβας, η ανεύρεση των θετικών κρουσμάτων και η απομόνωσή τους σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή των τεστ καταφέρνει να σπάσει τις αλυσίδες διασποράς, να μειώσει την διασπορά του ιού και εν τέλει να σώσει ζωές ανθρώπων οι οποίοι εάν είχαν προσβληθεί από τον ιό ίσως και να είχαν άσχημη κατάληξη. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να κλείσει η οικονομία και να πιεστούν περαιτέρω οι πολίτες οικονομικά και ψυχολογικά.

Το σχέδιο όπως λέει, είναι πλήρως εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και αποτελεσματικό στην διαχείριση της πανδημίας, την ώρα, μάλιστα, που τα εμβόλια αργούν και το φως δεν φαίνεται ακόμη στην άκρη του τούνελ είναι, ίσως, το μόνο σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών χωρίς τον οικονομικό και ψυχολογικό μαρασμό τους.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός - Ρίο: Θετικό στον ιό βρέφος μόλις 9 ημερών

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή

Ελλάδα

Λιγνάδης: Καταπέλτης το δικαστικό βούλευμα - 30 χρόνια πλησίαζε ανήλικα παιδιά (Βίντεο)

Δημήτρης Λιγνάδης

Με ένα βούλευμα - «φωτιά» η Δικαιοσύνη στοιχειοθετεί βήμα - βήμα γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης κατέστη κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή και γιατί συνελήφθη. Με το συγκεκριμένο βούλευμα οι δικαστές, μέλη του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, απέρριψαν την αίτηση που είχε καταθέσει ο σκηνοθέτης για ακύρωση της δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος του για βιασμό κατά συρροή αλλά και για ακύρωση του εντάλματος που εκδόθηκε για την σύλληψή του.

Μετά την απόρριψη της αίτησης αυτής, την περασμένη Πέμπτη άνοιξε ο δρόμος για την απολογία του κατηγορούμενου, κατά την οποία όμως ο σκηνοθέτης δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα για την αθωότητά του, αφού και οι δυο τάχθηκαν υπέρ της προφυλάκισής του.

Οι δικαστές, μέλη του συμβουλίου, με το βούλευμά τους, υιοθετούν πλήρως την εισαγγελική πρόταση επί της αίτησης Λιγνάδη και αποφαίνονται πως:

1ον) ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα από το νόμο να ασκήσει προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψης του,
2ον) ότι ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη από τη Δικαιοσύνη καθώς υπάρχουν στοιχεία για έκνομη δράση του από το 1985, όταν έγινε η πρώτη καταγγελία σε βάρος του για ασέλγεια σε ανήλικο. Η έκνομη δράση του κατηγορούμενου – αναφέρουν οι δικαστές - συνεχίστηκε έκτοτε σε βάθος 30ετίας μέχρι και το 2015
3ον) Τα άλλοθι που προσκόμισε ο σκηνοθέτης για να αποδείξει ότι δεν τέλεσε τους βιασμούς στους τόπους και τους χρόνους που κατηγορείται ότι τέλεσε δεν είναι ισχυρά, καθώς παρουσιάζουν χρονικά κενά.

Στο βούλευμα και κυρίως στο μέρος του εκείνο που καταγράφεται η εισαγγελική πρόταση, παρουσιάζεται το σύνολο της δικογραφίας σε βάρος του Λιγνάδη, η οποία πραγματικά σοκάρει. Οι μηνυτές του σκηνοθέτη και οι μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον του, αναφέρονται με λεπτομέρειες σε γεγονότα και περιστατικά που δύσκολα μπορεί κάποιος να προσπεράσει.

Στις μαρτυρίες και τα στοιχεία αυτά – εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας – εμπεριέχεται κατάθεση ενός εκ των μηνυτών ο οποίος αναφέρεται σε ανήλικα αγόρια που, όπως λέει, είχε προσλάβει ο Δημήτρης Λιγνάδης για να του καθαρίζουν το σπίτι, έναντι αμοιβής 5 έως 10 ευρώ. Όπως καταθέτει ο μηνυτής τα παιδιά ερωτοτροπούσαν μεταξύ τους στο σαλόνι του διαμερίσματος του σκηνοθέτη και εκείνος αυνανίζονταν.

 

Τι κρίθηκε για τη δίωξη και ένταλμα σύλληψης

Ειδικότερα, με το υπ. αριθμόν 652/2021 βούλευμά τους οι δικαστές του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, υιοθέτησαν στο σύνολό της την εισαγγελική πρόταση και απέρριψαν το αίτημα που είχε υποβάλλει ο Λιγνάδης για ακύρωσης της ποινικής δίωξης επειδή δεν είχε κληθεί προηγουμένως να δώσει εξηγήσεις αλλά και για ακύρωση της έκδοσης του εντάλματος για τη σύλληψή του.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο αίτημα του κατηγορούμενου για ακύρωση της δίωξης εναντίον του για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή επειδή δεν κλήθηκε πρώτα για εξηγήσεις, οι δικαστές ερμηνεύοντας τα σχετικά άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρουν πως «…η κλήση του υπόπτου στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης προς παροχή εξηγήσεων για πράξη τιμωρούμενη σε βαθμό κακουργήματος μπορεί να παραλειφθεί αν από τα στοιχεία της προκαταρκτικής, προκύπτει σαφώς ότι ο ύποπτος έχει σχεδιάσει τη φυγή του ή την τέλεση νέων εγκλημάτων και έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης …».

Το δικαστικό συμβούλιο αναφέρει στο βούλευμα του πως στην περίπτωση του Λιγνάδη η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον του αξιοποιώντας τα στοιχεία της δικογραφίας (μηνύσεις και μαρτυρίες) από τα οποία προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος: «Τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και έως έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγιζε ανηλίκους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατανομαζόμενων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια, είτε από φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο…..».

Οι δικαστές έκριναν πως από τα στοιχεία αυτά προέκυψαν ενδείξεις για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του σκηνοθέτη αλλά και για την τέλεση νέων αντίστοιχων εγκλημάτων «τα οποία κατά τη διάταξη του άρθρου 244 παρ. 2 ΚΠΔ, δεν είναι αναγκαίο να είναι ίσης βαρύτητας, αφού η μεθοδευμένη αυτή δράση του αιτούντος και η επανειλημμένη τέλεση υποδεικνύει σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη αυτού του είδους των εγκλημάτων, ως στοιχείο της προσωπικότητας του, στοιχείο το οποίο δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί ούτε κατά το χρόνο που διενεργείτο η προκαταρκτική εξέταση και θα καλούνταν για έγγραφες εξηγήσεις ο κατηγορούμενος….». Με το σκεπτικό αυτό οι δικαστές απέρριψαν ως αβάσιμη την αίτηση του Λιγνάδη ως προς το σκέλος της εκείνο με το οποίο ζητούσε την ακύρωση της δίωξης εναντίον του.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα του κατηγορούμενου για ακύρωση του εντάλματος της σύλληψής του οι δικαστές αναφέρουν πως ο νόμος δεν προβλέπει δικαίωμα προσφυγής για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης. Ως εκ τούτου, η προσφυγή Λιγνάδη κατά το μέρος που αφορά την ακύρωση του εντάλματος κρίνεται απαράδεκτη, υπογραμμίζουν οι δικαστές.

Τι έκριναν για τα άλλοθι του Λιγνάδη

Οι δικαστές αναφέρονται παραθέτουν στο βούλευμά τους και το σκεπτικό τους με το οποίο απέρριψαν τα άλλοθι που προσκόμισε ο Δημήτρης Λιγνάδης για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος δεν βρίσκονταν στα σημεία που τελέστηκαν οι βιασμοί που του αποδίδουν οι μηνυτές του κατά τις ημερομηνίες που εκείνοι αναφέρουν. Οι δικαστές κάνουν λόγο χρονικά κενά στα έγγραφα αυτά, τα οποία σημειωτέον ο σκηνοθέτης προσκόμισε και στην ανακρίτρια κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Χαρακτηριστικά οι δικαστές αναφέρουν στο βούλευμά τους ως προς τα άλλοθι του Λιγνάδη: «Συγκεκριμένα κατά την ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου διαδικασία προσκομίστηκαν έγγραφα μετά τα οποία ο αιτών θεωρεί ότι καταρρίπτεται η φυσική παρουσία του στους τόπους και κατά τους χρόνους των δυο πράξεων των βιασμών (……..) του πρώτου τον Αύγουστο του 2010 στην Αθήνα και του δεύτερου στην Επίδαυρο την 9η Αυγούστου 2014….Σχετικώς εγχείρισε κατά την αυτοπρόσωπή παράσταση του ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου καταρχήν αντίγραφα εισιτηρίων και φορολογικών παραστατικών με τα φαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από 3/8/2010 έως 9/8/2010 βρισκόταν σε ταξίδι στην Αίγυπτο και κατά δεύτερον φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι κατά τις ημερομηνίες 1η, 5η, 6η, 11η, 15η και 16η /8/2015 βρισκόταν διακοπές στην Ιθάκη με φιλικά του πρόσωπα. Πλην όμως από τα πρώτα εκ των εγγράφων αυτών καλύπτεται μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα των ημερών του Αυγούστου του 2010 ενώ η πράξη για την οποία ασκήθηκε η δίωξη δεν έχει προσδιοριστεί κατά ακριβή ημερομηνία, ενώ από τα δεύτερα υπάρχει κενό ακριβώς κατά την επίμαχη ημερομηνία της 9ης Αυγούστου 2015…..».

 

Η δικογραφία σοκ

Στην εισαγγελική πρόταση, που εμπεριέχεται στο σώμα του βουλεύματος, παρατίθεται όμως και το σύνολο των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς για τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη. Πρόκειται κατά βάση για μαρτυρίες παθόντων οι οποίες προκαλούν «σοκ». Μια εξ αυτών, προέρχεται τον έναν εκ των δυο μηνυτών του Δημήτρη Λιγναδη.

Σύμφωνα με αυτή, ο κατηγορούμενος είχε προσλάβει ανήλικά αγόρια για την καθαριότητα του σπιτιού του, τα οποία ο μάρτυρας είχε δει να ερωτοτροπούν στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη στο Μεταξουργείο και ο τελευταίος να τα παρακολουθεί και να αυνανίζεται.

Στην εισαγγελική πρόταση η μαρτυρία αυτή του μηνυτή, ο οποίος έμεινε στο σπίτι του Λιγνάδη για περίπου 20 ημέρες, περιγράφεται ως εξής: «Κατά το διάστημα αυτό στο σπίτι ερχόταν ένα ανήλικο αγόρι, το οποίο σιδέρωνε, έπλενε και γενικώς φρόντιζε για την καθαριότητα του σπιτιού του αιτούντα (σ.σ του κατηγορούμενου σκηνοθέτη), ο οποίος του έδινε 5 -10 ευρώ για τις υπηρεσίες του. Μια μέρα μάλιστα που ο παθών μπήκε στο σπίτι, βρήκε το παιδί μου καθάριζε με έναν φίλο του ετεροφυλόφιλο, ηλικίας 15 – 16 ετών, να είναι αμφότεροι με τα εσώρουχά τους μέσα στο σαλόνι και να τρίβεται ο ένας πάνω στον άλλο βίαια, ο δε αιτών που κάθονταν δίπλα τους στον καναπέ με το εσώρουχό του αυνανίζονταν. Μετά το περιστατικό αυτό, ο αιτών είπε στον παθόντα για τον ετεροφυλόφιλο ανήλικο ότι «αυτός πρέπει να υποκύψει και θα υποκύψει και σε εσένα». Επίσης μια άλλη μέρα, παθών διαπίστωσε ότι το παιδί που καθάριζε είχε μπει στο δωμάτιο του αιτούνταν με έναν άλλο ανήλικο και τον ίδιο τον αιτούντα και όταν βγήκαν από το δωμάτιο ο άλλος ανήλικος ήταν φανερά στεναχωρημένος και δεν ήθελε να μιλήσει για αυτό που είχε συμβεί. Αυτό που είχε κάνει εντύπωση στον παθόντα κατά τη διάρκεια της σχέσης του με τον αιτούντα ήταν ότι του έλεγε ότι είχε τη φαντασίωση να είναι ο παθών μόνος του στο δωμάτιο, να μπαίνουν οι φίλοι του μέσα για να κάνουν σεξ μαζί του και εκείνος να φωνάζει «ο επόμενος»!

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ο Δημήτρης Λιγνάδης ρωτήθηκε για αυτή την μαρτυρία αυτή από την 19η τακτική ανακρίτρια. Συγκριμένα, έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:

Ανακρίτρια: Όταν έμενε ο (….) μαζί σας, ποιος σας βοηθούσε στην καθαριότητα στο σπίτι;

ΚατηγορούμενοςΤότε είχα μια κυρία την (….), η οποία είναι Γεωργιανή και είναι κόρη της κυρίας που φροντίζει την κατάκοιτη μητέρα μου. Ουδέποτε είχα κάποιο ανήλικο αγόρι να καθαρίζει το σπίτι μου, όπως με ρωτάτε. Ούτε είχα ανήλικα παιδιά να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι μου. Σε κάθε κατάθεση υπάρχει πάντα και ένα κεφάλαιο ύπαρξης ανηλίκων. Δηλαδή φωτίζεται κατ’ επιλογή η πλευρά του βιαστή και του παιδόφιλου. Εγώ, έκανα κάποιες παραστάσεις μόνο με παιδιά, όπως το «Billy Eliot» και δεν βρέθηκε κανένα παιδί, καμία μάνα και κανένας πατέρας να κάνει κάποια καταγγελία. Είχαμε 50 παιδιά στην εν λόγω παράσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγνάδης: Το πρώτο βράδυ στη φυλακή - Σε απομόνωση για μία εβδομάδα (βίντεο)

Δημήτρης Λιγνάδης: Το ΣΕΗ αποφάσισε την οριστική διαγραφή του

«Αδειάζουν» τον Λιγνάδη οι δύο μάρτυρες υπεράσπισης: «Δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα»