Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Daniel»: Δύσκολες ώρες στη Θεσσαλία - Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα (Βίντεο)

Image
Κακοκαιρία
 clock 16:14 | 09/09/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. 

Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, συνεχίζονται από το βράδυ να απομακρύνονται άνθρωποι από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να πνιγούν όμως έχουν πια κλείσει δύο εικοσιτετράωρα στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα. Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη, υπάρχουν δεκάδες αιτήματα ανθρώπων να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί δεν έχουν άλλες προμήθειες, δεν έχουν ρεύμα και επιθυμούν διαμείνουν κάπου αλλού μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά.

Ο κόσμος φεύγει και από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου το νερό επίσης έφτασε στα σπίτια και έχουν πλημμυρίσει τα ισόγεια, όπως επίσης και στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, όπου υπάρχει και ένα ζήτημα με την πυροσβεστική που δεν μπορεί να βρει εύκολη πρόσβαση.

Στα 4 μέτρα η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της Λάρισας

Η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης είναι στα 4 μέτρα σταθερά. Στο κομμάτι του Πηνειού που περνάει περιφερειακά από τη Λάρισα η στάθμη είναι πάνω από τα 10 μέτρα μεν, όμως έχει σταθεροποιηθεί κι ενδεχομένως να έχει πέσει και λίγο. Παρόλα αυτά κανένας δεν εφησυχάζει και οι αρχές είναι σε συναγερμό καθώς τώρα η αγωνία αφορά στα αναχώματα. Οι τεράστιες ποσότητες νερού μπορεί να μην αυξάνονται και να μην προστίθενται νέες, όμως μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα έχουν να διατρέξουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή με πολλά σημεία στα οποία τα αναχώματα είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν.

Να σημειωθεί ότι για όσους δεν έχουν που να μείνουν λειτουργούν δύο δομές στη Λάρισα, στο κλειστό της Νεάπολης και στο κλειστό γυμναστήριο του πρώτου Γυμνασίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επίσης, υπάρχει ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΛ ότι το νερό είναι πεντακάθαρο και μπορεί κανείς όχι απλά να το χρησιμοποιήσει για να πλυθεί, αλλά και για να το πιει.

Το νερό παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Βόλο

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα στον Βόλο και εν γένει στη Μαγνησία. Στον Βόλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η υδροδότηση, καθώς έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Από χθες ξεκίνησε η παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου κατά διαστήματα, προσπάθεια που θα συνεχιστεί και σήμερα, σε άλλες περιοχές και για λίγες ώρες. Όμως το νερό δεν είναι πόσιμο.
 

Σε όλη την περιοχή διανέμεται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό από τον δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών. Στον Βόλο, δεκάδες συνεργία καθαρισμού επιχειρούν για να απομακρύνουν όγκους λάσπης και φερτών υλικών, για να ομαλοποιηθεί η κίνηση των οχημάτων, αλλά και για να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν στη θεομηνία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών όπου εγκλωβίστηκαν τεράστιες ποσότητες λάσπης και είναι δύσκολη η απομάκρυνσή της από τις περιοχές αυτές.

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Πήλιο

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση είναι δύσκολη έως αδύνατη. Πρόκειται για τουρίστες που πρέπει να ταξιδέψουν για τα αεροδρόμια και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στις επιχειρήσεις μετέχει το 730 Τάγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς, που καταβάλλει προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στον χείμαρρο Πελεγκρίνο, μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί προς χρήση, και να επανασυνδεθεί το Νότιο Πήλιο με τον Βόλο.

Ανάλογη η κατάσταση είναι και στο Ανατολικό Πήλιο όπου αποκλεισμένα είναι τα χωριά της Ζαγοράς, Πουρί και Χορευτό, το Ανήλιο και το Μούρεσι όπου τμήματα του οδικού δικτύου κατέρρευσαν και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που πρέπει να απομακρυνθούν λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά και αφού δεν ηλεκτροδοτείται η περιοχή .

Χθες το απόγευμα, πλοίο που ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, μετέφερε δια θαλάσσης τεχνικούς, οχήματα και υλικό από τον Βόλο στη Μηλίνα και καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου.
 

Κομμένη στα δύο η χώρα

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο, αφού οι πλημμύρες ανάγκασαν τις Αρχές να διακόψουν, το βράδυ της Παρασκευής (08/09), την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από τη χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοκαιρία: Απεγκλωβίστηκε βρέφος λίγων ημερών στην Καρδίτσα - Συνεχείς οι διασώσεις - Βίντεο

Κακοκαιρία Daniel: Τρομάζει η δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρών στον κάμπο της Θεσσαλίας

Συγκλονίζει το βίντεο διάσωσης ηλικιωμένων από την Αστρίτσα Καρδίτσας με βάρκα της ΕΜΑΚ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis