Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου στο έγγραφο-φωτιά των δανειστών

κατρούγκαλος
 clock 19:23 | 10/07/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για σαρωτικές αλλαγές σε κατώτατο μισθό, αμοιβές εργαζομένων, συμβάσεις εργασίας, απολύσεις και απεργίες.

Σε δήλωσή του στον ΑΝΤ1, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα (σ.σ. Ελεύθερος Τύπος) «δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση» αλλά πρόκειται «για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας μόνο τρία ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. «Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» υποστηρίζει.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσθέτει δε πως «ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Οπως υποστηρίζει «το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις».

Μάλιστα ανακοινώνει ότι «για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis