Ελλάδα

ΔΕΗ: Μονόδρομος η επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού

ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ αναγνωρίζει ότι η επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού αποτελεί μονόδρομο και θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή τονίζει η Επιχείρηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση της από την τοποθέτηση της ΓΕΝΟΠ περί κλιματικής αλλαγής.

«Για τον λόγο αυτό, έχει πλήρως ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στην επιχειρησιακή της στρατηγική και υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας» προσθέτει.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η διαχείριση των αποβλήτων είναι προβλήματα που απαιτούν τη διεθνή συνεργασία, τη συνεννόηση, το διάλογο και την επιστημονική τεκμηρίωση και σχεδιασμό χωρίς επίπλαστα διλήμματα και μακριά από ιδιοτελή ιδιωτικά ή εθνικά συμφέροντα».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η περιβαλλοντική της στρατηγική υλοποιείται «μέσα από ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, με το οποίο, πέραν της τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινοτική και την εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία». 

Έτσι, όπως αναφέρει, η Επιχείρηση:

εκσυγχρονίζουμε το παραγωγικό μας δυναμικό με νέες υπερσύγχρονες μονάδες και βελτιώνουμε την περιβαλλοντική επίδοση των υφισταμένων μονάδων μας,
αυξάνουμε την παρουσία μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
αποκαθιστούμε περιοχές μετά την εξόρυξη του λιγνίτη, διαμορφώνοντας νέους βιότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις,
δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων,
υλοποιούμε δράσεις εξοικονόμησης Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όλους τους πελάτες μας,
συμβάλλουμε στην συγκέντρωση πολυτίμων αποθεμάτων νερού με τους ταμιευτήρες μας, οι οποίοι πέραν της παραγωγής καθαρής ενέργειας με ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και άρδευσης, συντελούν επίσης, στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας.
«Η ολοκληρωμένη στρατηγική που ακολουθείται, αποφέρει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές των δραστηριοτήτων μας: 

περιορισμό των εκπομπών CO2, με υπερκάλυψη των στόχων μείωσης, που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ηλεκτροπαραγωγή (Ας σημειωθεί ότι, με βάση το 2005, ο Ευρωπαϊκός στόχος μείωσης ρύπων του 43% για το 2030 θα υπερκαλυφθεί, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ποσοστό μείωσης της τάξεως του 51%),
δραστική μείωση εκπομπών συμβατικών ατμοσφαιρικών ρύπων και στερεών-υγρών αποβλήτων,
εξοικονόμηση ενέργειας και αποδοτικότερη χρήση πρώτων υλών,
μαζική ανακύκλωση υλικών, αλλά και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του προσωπικού μας, των συνεργατών και των πελατών μας,
πιστοποίηση των συστημάτων περιβαλλοντολογικής διαχείρισης των σταθμών και ορυχείων κατά ISO 14001.
»Στο επόμενο διάστημα η ΔΕΗ, σε αρμονία με την πολιτική διακήρυξη της Ε.Ε για την καθαρή ενέργεια στα νησιά, έχει θέσει στρατηγικό στόχο να καταστεί κινητήριος δύναμη για την βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά, σχεδιάζοντας την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ενεργειακού δυναμικού τους και την έξυπνη διαχείριση των υποδομών και των πόρων τους, δίνοντας ώθηση σε έναν δυναμικό κλάδο της οικονομίας με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας για τους νησιωτικούς πληθυσμούς. 

»Η επέκταση της χρήσης του ηλεκτρισμού στη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων καθώς και στις μεταφορές θα είναι ο επόμενος κεντρικός περιβαλλοντικός στόχος εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή πολιτική της απανθρακοποίησης του συνόλου των παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που θα χαρακτηρίσει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα τις επιχειρηματικές μας δράσεις. 

»Η Ελλάδα, χώρα ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς, μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, με τη ΔΕΗ να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο, θεωρώντας χρέος της να παραδώσει στις επόμενες γενεές ένα καλύτερο αύριο» καταλήγει η ΔΕΗ.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς θα σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ τις εξορμήσεις εκτός Νομού το Πάσχα

διόδια ελεγχοι

Με εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα σε κεντρικού οδικούς άξονες, η ΕΛ.ΑΣ θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα εν όψει του Πάσχα.

Το επόμενο δεκαήμερο οι έλεγχοι από την αστυνομία αναμένεται να είναι πολύ αυστηροί, με τα μέτρα που θα λάβει να θυμίζουν σε σημαντικό βαθμό το περσινό Πάσχα. Θα είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής και θα έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις κατά τόπους Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις όπως ανέφερε στο iefimerida.gr υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή. Τα αναλυτικά σχέδια είναι ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αυστηροί ώστε να μην επιτραπεί στους απείθαρχους να βγουν εκτός Νομού.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τόσο λόγω της επιδημιολογικής εικόνας, όσο και για να μην επεκταθεί η διασπορά του ιού σε νησιά και χωριά αλλά και να προστατευθούν τα ανοίγματα που ακολουθούν δηλαδή της εστίασης, των σχολείων αλλά και του τουρισμού.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», είπε άλλωστε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια -Ανακοινώσεις σήμερα από Χαρδαλιά
Αυτό που θεωρείται σίγουρο για τα φετινά μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, είναι πως οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα διόδια. Δεν θα επιτραπεί να βγουν εκτός Νομού οδηγοί χωρίς ξεκάθαρους λόγους (υγείας, αγροτικές εργασίες κτλ), ενώ  σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι δώσουν ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης προκειμένου να ξεφύγουν και να κάνουν Πάσχα στο χωριό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν για το Πάσχα, αναμένεται να κάνει σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι οδήγησε στο Πάσχα στην πόλη
Οπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για τον περιορισμό μετακινήσεων το Πάσχα, «για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στην Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».

Υπενθύμισε δε ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, «ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο. Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο μέχρι τις 11 το βράδυ και πιστεύω ότι και αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης σε μια κοινωνία η οποία αναγνωρισμένα είναι κουρασμένη» είπε, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι «είμαστε απολύτως βέβαιοι πια ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε γιατί το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. «Το 2021 δεν είναι 2020. Μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας ή στα νησιά μας, πλην όμως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν, έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες».

Το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα
Υπενθυμίζεται τέλος πως αλλάζει και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Από τις 9 που ίσχυε ως τώρα, αυξάνεται κατά μία ώρα την Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη ως 22:00, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται ως τις 21:00. Από τη Δευτέρα του Πάσχα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι στις 23:00.