Ελλάδα

Αποσύρονται από το διάλογο για την παιδεία τα ΤΕΙ

ypourgeio-paideias.jpg

Την αποχώρηση του εκπροσώπου της, Μιχάλη Μπρατάκου, από την επιτροπή εθνικού και κοινωνικού διαλόγου αποφάσισε η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, διαμαρτυρόμενη για την κατανομή των 500 θέσεων για διδακτικό προσωπικό σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί εκτενείς συζητήσεις και συναντήσεις των συνόδων των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και των προέδρων των ΤΕΙ με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με το πώς θα κατανεμηθούν οι 500 θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ, οι οποίες έχουν πιστωθεί στον προϋπολογισμό του 2017. Η κ. Αναγνωστοπούλου, εξάλλου, έχει δεσμευθεί για άλλες 500 θέσεις, για το φθινόπωρο του 2016.

Με σχετική υπουργική απόφαση, λοιπόν, και με κριτήριο όχι την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων, αλλά τη «σχετική βελτίωση της σχέσης διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, καθορίστηκε ότι στα πανεπιστήμια θα κατανεμηθούν 364 θέσεις και στα ΤΕΙ 136.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, τα κριτήρια βάσει των οποίων κατένειμε τελικά τις θέσεις στα ΑΕΙ ήταν ο αριθμός κενών θέσεων που τα ίδια τα Ιδρύματα είχαν αποστείλει στο υπουργείο, η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων, καθώς επίσης και η βελτίωση κατά 1-2% της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων. Παράλληλα, το ΥΠΕΘ δεσμεύτηκε για την επιπλέον ενίσχυσή τους, με την επόμενη κατανομή των άλλων 500 θέσεων.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της σε έντονο ύφος, η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ κάνει λόγο για «μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» και «αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση» που οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε «περαιτέρω μαρασμό». Επίσης, επισημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μ.ο. 1/100) συγκριτικά με τα πανεπιστήμια (μ.ο. 1/30) και ότι αριθμητικά, το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1.700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά έναντι των πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ), πέραν των πολύ μεγάλων αναγκών σε έκτακτο προσωπικό φέτος.

Ακόμη, η σύνοδος διαμαρτύρεται για τη μη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, υπεσχημένης από την κ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων, και καλεί τον υπουργό Νίκο Φίλη να δώσει στη δημοσιότητα τον αλγόριθμο κατανομής που χρησιμοποιήθηκε και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί σε διορθωτική απόφαση αυτής που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Για τους παραπάνω λόγους, η σύνοδος αποφάσισε να αποσύρει τον εκπρόσωπό της κ. Μπρατάκο από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, τον οποίο θεωρεί «άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις».

Απαντώντας, η κ. Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι «προκαλεί θλίψη» η στάση των προέδρων των ΤΕΙ, καθώς «αντί να χαιρετίσουν καταρχάς την πρόσληψη μετά από 6 χρόνια μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική». 

Η αναπληρώτρια υπουργός υπεραμύνεται της απόφασής της, τονίζοντας ότι το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων και ότι η λύση που προκρίθηκε «δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ».

Τέλος, σχετικά με τα διδακτορικά, εγκαλεί τους προέδρους των ΤΕΙ, καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα. «Μάλλον οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν είναι καλά ενημερωμένοι», καταλήγει η κ. Αναγνωστοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στο ωράριο

σουπερμαρκετ

Αλλαγές έρχονται στο ωράριο των σούπερ μάρκετ από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, εξαιτίας του ανοίγματος των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

"Με το νέο ωράριο που είναι διευρυμένο από τις 7 το πρωί, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20:00," τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης σημείωσε ότι εάν σε μια περιοχή παρατηρηθούν αυξημένα κρούσματα θα, κλείσει η συγκεκριμένη αγορά και όχι συνολικά. «Όλοι καταλάβαμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να διατηρήσουμε ανοικτή την οικονομία και το λιανεμπόριο. Κρίμα να κλωτσήσουμε την ευκαιρία της επανεκκίνησης. Πρέπει να λειτουργήσει η αγορά με κανόνες και να κρατήσουμε χαμηλά τη νόσο. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα όλων μας», ανέφερε. 

Ο κ. Σταμπουλίδης, υπενθύμισε ότι  η μετάβαση στα καταστήματα γίνεται με sms στο 13033, με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο - βεβαίωση μετακίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το χρονικό όριο στις μετακινήσεις τέθηκε επειδή «δεν θέλουμε υπερτοπικές μετακινήσεις». Επιπλέον, προέτρεψε τους καταναλωτές, να μη συνωστιστούν στα καταστήματα. «Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και με διευρυμένο ωράριο», κατέληξε

Ειδήσεις σήμερα

ΑΑΔΕ: Νέα νοθεία στη βενζίνη με χημικά που δεν ανιχνεύονται

ΟΕΣΚ: Τεράστια τα προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης για τους εμπόρους

Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο - Πως θα λειτουργεί από σήμερα η αγορά