Ελλάδα

Αποφάσισαν την μη είσπραξη ανταποδοτικών τελών από επιχειρήσεις και τέθηκαν σε αργία

2_0-13-620x420.jpg

Σε αργία τέθηκαν τέσσερις αιρετοί του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Είχε προηγηθεί η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, μετά από δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον συνολικά 14 αιρετών, με αφορμή απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο του 2013, για αναστολή είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από συνολικά 79 επιχειρήσεις

Η απόφαση αφορά τους δημοτικούς συμβούλους Διονύση Μάλιαρη, Ανδρέα Κορομηλά και Νίκο Κόλλια καθώς και τον πρόεδρο της Παλαιάς Μανωλάδας Τρύφωνα Πέρδικα και προκύπτει από την 81/2019 απόφαση του

Για την ίδια υπόθεση είχαν κριθεί αθώοι οι Ναμπίλ Μοράντ, ο πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Κουτρούλης, στη δίκη που είχε ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019

Όπως αναφέρει το ilialive.gr, σύμφωνα με πηγές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απόφαση ισχύει από την κοινοποίησή της και μέχρι την τυχόν έκδοση αθωωτικής απόφασης οπότε αίρεται αυτοδικαίως.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενώ οι εκλεγμένοι ήταν αρμόδιοι για το προσδιορισμό και την είσπραξη των δημοτικών τελών και προστίμων, «εν γνώσει τους επιχείρησαν να ελαττώσουν την περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης», η διαχείριση της οποίας, τους ήταν εμπιστευτική, και «να τον ζημιώσουν κατά το ποσό των 2.261.375,27 ευρώ, με αντίστοιχο περιουσιακό όφελος 79 επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης από την 1/7/2013 και εντεύθεν, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος σε 79 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ζημιωθεί από τη μη είσπραξη τελών και προστίμων κατά την τελευταία πενταετία (2008-2012), κατά το συνολικό ποσό των 2.261.375 ευρώ.

Και ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης των ποσών αυτών, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13/12/2013 οι κατηγορούμενοι φέρονται να ψήφισαν, κατά ομάδες ελαφρώς διαφοροποιημένες προτάσεις (οι τρεις που αθωώθηκαν την πρόταση Γ. Παναγιωτόπουλου και οι υπόλοιποι 11 την πρόταση Π. Δημητρόπουλου) , οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση της υπ. αριθμ. 319/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η εφαρμογή της οποίας ανέστειλε τη διαδικασία είσπραξης των τελών, που είχε διατάξει ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Αρβανίτης, για όσο καιρό θα διαρκούσε η επικαιροποίηση των μη καταγεγραμμένων επιφανειών και να ανακληθούν από τη ΔΕΗ, η εφαρμογή των νέων τετραγωνικών μέτρων, η επιβολή προστίμων, κ.ά.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ήταν να απειληθεί ζημία στην περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ποσού των 2.261.375 ευρώ, η οποία εντέλει δεν επήλθε, λόγω της έκδοσης της 19159/769/10.3.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία ακυρώθηκε η 310/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατηγορούμενοι ήταν οι Ναμπίλ Μοράντ, Διονύσης Μάλιαρης, Ανδρέας Κορομηλάς, Αλίκη Τεμπέλη, Τρύφωνας Πέρδικας, Βασίλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Σάμαρης, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος,, Γεράσιμος Βαγγελάκος, Νικόλαος Κόλλιας, Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Βραχνής και Δημήτριος Κουτρούλης .

Οι 14 κατηγορούμενοι στις απολογίες τους στο Δικαστήριο υποστήριξαν σε γενικές γραμμές ότι «παγιδεύτηκαν» από την τότε πλειοψηφία και τον τότε δήμαρχο, αφού η εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε αρχικά με την μορφή της ενημέρωσης. Ανέφεραν ακόμα ότι δεν είχαν καμία εισήγηση στα χέρια τους και ψήφισαν υπό την ασφυκτική πίεση δεκάδων επιχειρηματιών που βρίσκονταν στην αίθουσα του συμβουλίου και ότι η πρόταση που ψήφισαν, θα έδινε αναστολή είσπραξης για μια μόνο εβδομάδα, μέχρι η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου εξετάσει το ζήτημα.

Ωστόσο, η πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μιλά για αναστολή «και αυτό ήταν παράνομο» είπε.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες, διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σύμφωνα με τους οποίους, «εάν εφαρμοζόταν η απόφαση θα υπήρχε μείζον ζήτημα για τον δήμο», αλλά και ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αναρμόδιο για μια τέτοια απόφαση».
Οι 11 που κρίθηκαν ένοχοι ήδη έχουν ασκήσει έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων πιθανότατα στις αρχές του 2020.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Κάμψη στην πορεία των εμβολιασμών (Βίντεο)

εμβολιασμός

Τις «χαμένες» εμβολιαστικά ημέρες του Αυγούστου επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση με τις κινητές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επικοινωνήσει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Χαλκιδική, επιχειρώντας να δει εάν υπάρχει εμβολιαστικό ενδιαφέρον από εργαζόμενους, οι οποίοι αμέλησαν μέχρι σήμερα να κάνουν το εμβόλιο.

Όπου εκδηλωθεί η πρόθεση από αρκετούς εργαζόμενους, οι μονάδες θα βρίσκονται εκεί, με προσωπικό που θα «απελευθερωθεί» από τα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 347 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 2.760 τα νέα κρούσματα - 17 θάνατοι - 172 οι διασωληνωμένοι

Self test - κορωνοϊός: Πρόστιμο σε εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα