Ελλάδα

Υγεία

Στην εφαρμογή μέτρων για την ιλαρά συμφωνούν φορείς και γιατροί

ιλαρά

Για την αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής όλων των μέτρων πρόληψης από την ιλαρά, πολιτών και εργαζομένων στις δομές υγείας, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε, απόψε, το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εμφανίζονται θορυβημένοι από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας (αφού μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν ανέλθει στα 1.362), που δεν περιορίζονται μόνον στις κοινότητες Ρομά, αλλά έχουν νοσήσει και περισσότερα από 30 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι) στις δημόσιες δομές υγείας. 

Ανοίγοντας την επιστημονική συνάντηση, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της εφαρμογής μέτρων πρόληψης από όλες τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, «ανεπίτρεπτο να μένει κάποιος υγειονομικός ανεμβολίαστος καθώς πρόκειται για κοινωνική ευθύνη», όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Ο κ. Μπασκόζος έκανε αναφορά στην καμπάνια εμβολιασμών στους πληθυσμούς προσφύγων – μεταναστών και Ρομά, που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από ιλαρά και υποστήριξε ότι η προσπάθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας «θα συνεχιστεί και θα ενταθεί». 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σπυρίδη, συντονιστή του Έκτακτου Προγράμματος Εμβολιασμών στον Παιδικό Πληθυσμό Ρομά, τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό ενός συνόλου 3.928 παιδιών το τελευταίο τετράμηνο για Ιλαρά - Παρωτίτιδα - Ερυθρά (MMR), Ηπατίτιδα Β, Πνευμονιόκοκκο και άλλα, ενώ χορηγήθηκαν και 1.018 Βιβλιάρια Υγείας Παιδιού. Επιπλέον, 1.412 δόσεις MMR εστάλησαν σε διάφορες τοπικές δομές υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη παρακείμενων καταυλισμών.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός με το MMR
Η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθύμισε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιδημία ιλαράς και τους εμβολιασμούς υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν αλλάξει σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των ενηλίκων καθώς η επιδημία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να γίνεται σε πρωιμότερη ηλικία, των βρεφών στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά την 2η δόση του εμβολίου συστήνεται να την κάνουν σε διάστημα τριών μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους.

Κλείνοντας την επιστημονική συνάντηση ο καθηγητής  Αθανάσιος Σκουτέλης αναφερόμενος στα κρούσματα ιλαράς σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τόνισε την αναγκαιότητα εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με τις ίδιες προϋποθέσεις που συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό.

Ελλάδα

Τρομάζει ο χορός των μετασεισμών μετά τα 6,3 Ρίχτερ στη Λάρισα (Βίντεο - φωτογραφίες)

Παρά τον ισχυρό σεισμό δεν υπήρξαν ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες.

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, μετά τον ισχυρό επιφανειακό σεισμό εντάσεως 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τον κύριο σεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ήδη οκτώ μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο αυτών, στις 13:45, να είναι στα 5,1 Ρίχτερ στα 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ νωρίτερα, στις 12:34, είχε σημειωθεί δόνηση εντάσεως 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.

Όπως είπε o καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η μετασεισμική ακολουθία είναι καλή και είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μετασεισμών. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί επικείμενου νέου σεισμού, καλώντας τους κατοίκους να είναι προσεχτικοί και παράλληλα να ακούν μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

 


 

 

Βέβαιοι για τους μετασεισμούς οι σεισμολόγοι - Συστήνουν προσοχή στους πολίτες

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εξέφρασε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. 

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.  Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους. 

 

 

Σκορδίλης: Είναι γνωστή σεισμικά η περιοχή

Για περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμούς τέτοιας έντασης, έκανε λόγο στο GRTimes ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, σχολιάζοντας την ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και το ακριβές του επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Σημείωσε δε, πως η περιοχή αυτή γενικά δίνει σεισμούς, ανάλογων μεγεθών, με τον μεγαλύτερο «πρόσφατο» το 1781, που είχε υπολογιστεί στα 6,2 ρίχτερ. Ανέφερε πως ακόμη καταγράφονται μετασεισμοί, όπως αναμένεται να γίνει και για αρκετά 24ωρα ακόμη.

 


 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» με κλειστό λιανεμπόριο και εκπαίδευση

Κρήτη - κορωνοϊός: 79 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Αύξηση 337% στο ιικό φορτίο σε νομό του νησιού!