Πολιτισμός

Kastalia: Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος όπως δεν τον έχετε ...ξαναδεί

paliaoselkin.jpg

Παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Αγαπημένες ταινίες σε ασπρόμαυρο και (λιγότερο) έγχρωμο φιλμ, που εξακολουθούν να συγκινούν μικρούς και μεγάλους, περνώντας σαν σκυτάλη από γενιά σε γενιά...

Πόσοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία δεν αναπολούμε τα βράδια του Σαββάτου, όταν μετά τις βραδυνές ειδήσεις δεν καθόμασταν οικογενειακά να δούμε την ελληνική ταινία, σχεδόν σαν ιεροτελεστία;

Πόσες φορές έκτοτε δεν έχουμε δει και ξαναδεί τις ίδιες ταινίες, τους ίδιους πρωταγωνιστές, πόσες φορές δεν ψιθυρίσαμε μαζί τις ατάκες τους, δεν γελάσαμε με την ψυχή μας στο ίδιο καρέ, στο ίδιο ευτράπελο μιας κωμωδίας, ή δεν νοιώσαμε την ίδια αγωνία σε μια δραματική ταινία, σα να ήταν η πρώτη φορά; Αυτή είναι η μαγεία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που γοητεύει όλες τις γενιές των Ελλήνων!

Και εγένετο ...Kastalia

Τους τελευταίους 8 μήνες, μέσα από το youtube και το κανάλι Kastalia, ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος αναλύεται καρέ - καρέ, από ανθρώπους με αγάπη και μεράκι, όπου με κόπο επιμονή και υπομονή, επιχειρούν μια "βουτιά" στα άδυτα των ταινιών αυτών, των κινηματογραφικών στούντιο που γυρίστηκαν, στα μέρη όπου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα, προσφέροντας ένα μοναδικό έργο που αγκαλιάζουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι λάτρεις του ελληνικού κινηματογράφου όλων των ηλικιών. Πρόκειται για ένα κανάλι που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με αγάπη και σεβασμό με το θέατρο, τις ελληνικές ταινίες, τον κινηματογράφο γενικώς αλλά και την ιστορία. Την ιστορία της Ελλάδας, αλλά κυρίως της πόλης των Αθηνών. Και το καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο!

Ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης (αριστερά) και ο Γιώργος Αντωνοβαρδάκης.
Ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης (αριστερά) και ο Γιώργος Αντωνοβαρδάκης.

Στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Γιώργου Λαμπράκη, μίλησε ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης εμπνευστής της ιδέας να δημιουργηθεί ένα κανάλι που θα παρουσίασε τις αγαπημένες ταινίες με ένα τρόπο ξεχωριστό και ο Γιώργος Αντωνοβαρδάκης, ένας ...σκαπανέας της ιστορίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που με την έρευνά του έχει "ξεκλειδώσει" πολλά από τα σημεία που γυρίστηκαν οι ταινίες αλλά και τους χώρους όπου υπήρχαν τα στούντιο και τα πλατό, με κορυφαία ανακάλυψη των στούντιο της Φίνος Φιλμς, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Ακούστε εδώ την εκπομπή:

Πολιτισμός

Ισραήλ: Στο "φως" οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών (βίντεο)

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές στα περίχωρα του Γιαβνέ, νότια του Τελ Αβίβ, η ομάδα που ανέσκαπτε βρήκε πέντε τεράστια πατητήρια κρασιού που το καθένα κάλυπτε περίπου 2.400 τετραγωνικά πόδια.

Κάθε πατητήρι περιελάμβανε πατώματα, όπου οι εργάτες πατούσαν τα σταφύλια με τα πόδια τους, καθώς και διαμερίσματα για τη ζύμωση του κρασιού και τα δοχεία για τη συλλογή του. Επίσης, στον χώρο, υπήρχαν τέσσερις μεγάλες αποθήκες για την παλαίωση του κρασιού και κλιβάνοι όπου ψήνονταν οι κανάτες κρασιού.

Όλοι έμειναν έκπληκτοι από την ανακάλυψη ενός τόσο εξελιγμένου εργοστασίου,  το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κρασιού σε εμπορικές ποσότητες, μια διαδικασία που πραγματοποιείτο με το χέρι. Το Γιαβνέ, που ήταν ήταν μια σημαντική πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όταν χτίστηκε το οινοποιείο, περίπου το 500 μ.Χ., βρισκόταν σε έναν μεγάλο δρόμο, κόμβο για το εμπόριο και κατοικούνταν, κυρίως, από χριστιανούς. Είχε τον δικό της επίσκοπο, αλλά εκεί ζούσαν, επίσης, Εβραίοι και Σαμαρείτες.

 

 

Το κρασί που παρήγαγαν στην περιοχή μέσα και γύρω από το Γιαβνέ ήταν γνωστό ως κρασί της Γάζας ή του Ασκελόν και από τα κοντινά λιμάνια το μετέφεραν σε άλλα μέρη του Μεσογειακού κόσμου, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, ίσως και τη νότια Ιταλία.

Ήταν ένα ελαφρύ λευκό κρασί, λένε οι αρχαιολόγοι που έχουν βρει πολλά πατητήρια και οινοποιεία στο Ισραήλ,  αλλά αυτό είναι μοναδικό, αφού μιλάμε για ένα σύμπλεγμα πέντε τεράστιων πατητηριών, ιδιαίτερα όμορφων στην αρχιτεκτονική τους.

Τα πατητήρια ήταν καλά σχεδιασμένα, με συμμετρικά χαρακτηριστικά και χτισμένα ως ένα συγκρότημα μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, κάτι που δείχνει ότι σχεδιάστηκαν ως μέρος μιας βιομηχανικής κίνησης.

Η προσπάθεια των αρχαιολόγων είναι να εξάγουν DNA από αρχαία κουκούτσια σταφυλιού ή σπόρους που βρέθηκαν στην περιοχή για να καθορίσουν ποια είδη χρησιμοποιήθηκαν στο οινοποιείο.

Οι αρχαίες πηγές περιγράφουν το κρασί της Γάζας που σερβίρεται στη γιορτή στέψης του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστίνου Β΄ στην Κωνσταντινούπολη ως «λευκό σαν το χιόνι». Οι ερευνητές έχουν, επίσης, βρει μεγάλο αριθμό από κανάτες της περιοχής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η ανασκαφή έφερε στο φως και παλαιότερα πατητήρια οίνου που χρονολογούνται γύρω στο 300 π.Χ., καθώς και κλιβάνους που χρησιμοποιούνταν για να κάνουν τα δοχεία να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να αλλοιώνεται  το περιεχόμενο, στη μέση εποχή του Χαλκού και σε ποσότητες που υποδηλώνουν βιομηχανική λειτουργία.

Ο χώρος, προφανώς, φιλοξενούσε διάφορες επιχειρήσεις οινοποιών υπό το καθεστώς των Χαναναίων και των Ρωμαίων, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο, στην ακμή του, στη βυζαντινή εποχή. Μετά το σταδιακό εξισλαμισμό του Γιαβνέ, οι επιχειρήσεις οινοποιίας έπεσαν σε αχρηστία μέχρι τον έβδομο αιώνα μ.Χ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σαγόνι αποκεφαλισμένου βυζαντινού πολεμιστή (φώτο)

Ιωάννινα: Βρέθηκε προϊστορικό στρώμα κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού

Αιγυπτιακές μούμιες αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους, με τη βοήθεια αρχαίου DNA

ESPA BANNER