Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται δεκατρία προγράμματα για την ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ
 clock 14:49 | 03/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Δεκατρία νέα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και επιπλέον μία πρωτοβουλία ενίσχυσης των startups (νεοφυών επιχειρήσεων), προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.

Η κ. Τζάκρη υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα: να στρέψει την προσοχή του στην οικονομία και στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να κάνει αυτό που καμία πολιτική δύναμη δεν έκανε». «Η μείζων αντιπολίτευση αποδείχτηκε πολιτικό κουφάρι της ιστορίας. Όσο για την ελάσσονα αντιπολίτευση βρίσκεται και αυτή είτε προσκολλημένη σε αρχαϊκές ιδεολογίες είτε βαθιά διχασμένη διότι ποτάμια χωρίς πηγή ιδεών και αξιών δεν υπάρχουν» επεσήμανε.

Όπως είπε η κ. Τζάκρη, οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση αφορούν:-την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με το πρώτο κύμα για τρεις κλάδους (τουρισμός - μεταποίηση τροφίμων και ποτών - καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) να ολοκληρώνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

  • την επανεκκίνηση αργουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων με την συγκρότηση Ενημερωτικού Επενδυτικού Φάκελου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα βασικά τεχνικοοικονομικά στοιχεία, ώστε να παρουσιαστούν σε δυνητικούς επενδυτές.
  • τον προσανατολισμό στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την προσέλκυση επενδύσεων στα logistics.
  • την δημιουργία εθνικού ναυτιλιακού cluster με έμφαση στη μεταποίηση και τις συναφείς δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, τα 13 προγράμματα αφορούν:

1) Ευέλικτη Μεταποίηση: Αφορά παροχή κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη ριζική αναβάθμιση των προϊόντων που παράγουν οι επιχειρήσεις, διαμέσου της εισαγωγής και χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτομικών λύσεων. Εδώ εντάσσονται ενισχύσεις για ψηφιακή αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης και ενισχύσεις σε ΜμΕ για εισαγωγή αποτελεσματικών ενεργειακών λύσεων.
2) Έμπειρη Επιχειρηματικότητα – Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας: Πρόγραμμα κοινωνικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα που αφορά ανθρώπινο δυναμικό με υψηλές δεξιότητες και συσσωρευμένη εμπειρία, που έχει απωλέσει την εργασία του και θα έχει την ευκαιρία δημιουργίας επιχείρησης.
3) Καινοτομική Επιχειρηματικότητα: Ολοκληρωμένη παρέμβαση για ενίσχυση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επιδιώκουν να μετασχηματίσουν μία καλή και πρωτοπόρο ιδέα σε βιώσιμη επιχείρηση, με έμφαση στην επιχειρηματική καινοτομία.
4) Ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας – Συνεργατικοί συνεταιρισμοί και Δικτυώσεις: Πρόγραμμα με έντονη περιφερειακή διάσταση, που αξιοποιεί τα συγκριτικά  παραγωγικά πλεονεκτήματα – π.χ. συνεργατικά σχήματα στον τομέα ένδυσης – υπόδησης, κλωστοϋφαντουργίας, δημιουργικών βιομηχανιών, στον κλάδο μεταποίησης τροφίμων, στον φαρμακευτικό κλάδο, το ναυτιλιακό cluster, κ.λ.π..
5) Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και Εξωστρέφειας Δημιουργικών Βιομηχανιών: Πρόγραμμα διττής φύσης – αποσκοπεί στην αναβάθμιση και αξιοποίηση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η ένδυση – υπόδηση, η αργυροχρυσοχοΐα, το έπιπλο κτλ. αλλά και στην ενίσχυση ανερχόμενων σύγχρονων οικονομικών κλαδών με έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό όπως η βιομηχανία θεάματος και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων (visual arts), τα ψηφιακά μέσα ψυχαγωγίας, πολιτιστικές βιομηχανίες κτλ. 
6) Ενίσχυση περιβαλλοντικής Βιομηχανίας: Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην δημιουργία πλαισίου και στην παροχή κινήτρων για την επιχειρηματική αξιοποίηση απορριμμάτων και αποβλήτων τρίτων δια μέσου της παραγωγής και διάθεσης πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. 
7) Πράσινη Παραγωγική Διαδικασία: Το πρόγραμμα παρέχει σε διαρκή και μόνιμη βάση ένα ευέλικτο πλαίσιο για τις ΜμΕ προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στις παραγωγικές τους διαδικασίες, με σκοπό την μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
8) Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων: Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτούνται ολοκληρωμένα σχέδια προβολής και προώθησης προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού όπως συμμετοχές σε κλαδικές εκθέσεις, πιστοποιήσεις και διαπιστεύσεις προϊόντων για εξειδικευμένες και απαιτητικές αγορές και πολλά άλλα.
9) Εργαλεία Ανταγωνιστικότητας Νεοφυών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Ενίσχυση των ικανοτήτων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκεί που απαιτείται ένταση και επενδύσεις γνώσης.
10) Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα: Δημιουργία και ενίσχυση απαραίτητων βιομηχανικών υποδομών σε τοπικό επίπεδο, που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν οικονομίες κλίμακας.
11) Εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων: Δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων, εκεί που υφίστανται άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις – Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κηρύξει την άτυπη περιοχή Οινοφύτων σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης).
12) Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα: Κίνητρα για τη μετεγκατάσταση σε οργανωμένους υποδοχείς.
13) Επανάχρηση Παλαιών Βιομηχανικών Κτιρίων: Το πρόγραμμα αφορά ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επανεκκίνηση της χρήσης βιομηχανικών υποδομών που τώρα βρίσκονται σε αδράνεια.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis