Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι διπλωμάτες βρέθηκαν σήμερα στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να λάβουν μέρος στον στολισμό και τη περιφορά του επιταφίου, μετά από 57χρόνια. Ο ναός λειτούργησε για τελευταία φορά το 1957 καθώς ο ιερέας αναγκάστηκε να τον εγκαταλήψει παίρνοντας μαζί του και τα ιερά σκεύη για να αποφύγει επιθέσεις των τουρκοκυπρίων. Μετά το 1974 ο ναός έμεινε ερειπωμένος στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στην οποία τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν επέτρεπαν τη πρόσβαση.
Σήμερα από νωρίς το πρωί δεκάδες πρόσφυγες από την Αμμόχωστο βρέθηκαν στην πόλη τους και στόλισαν τον επιτάφιο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.Υπολογίζεται ότι από την εκκλησία πέρασαν περίπου 5000 προσκυνητές.Στην περιφορά θα παραστούν ελληνοκύπριοι πολιτικοί, ο ελληνοκύπριος και ο τουρκοκύπριος δήμαρχος της Αμμοχώστου, πρέσβεις και πολλοί τουρκοκύπριοι.Η περιφορά αναμένεται να γίνει στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας λόγω των αντιδράσεων ακραίων Τουρκοκυπρίων που απειλούσαν με επεισόδια.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από ελληνοκυπριακά κόμματα που θεωρούν πως υπό συνθήκες συνεχιζόμενης κατοχής δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις οι οποίες κατά την άποψη τους δίνουν άλλοθι στη Τουρκία.