Κόσμος

Βενεζουέλα: Οι διαδικασίες για δημοψήφισμα θα διακοπούν αν ξεσπάσει βία

βενεζουελα

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας δήλωσε ότι, σε περίπτωση που σημειωθούν βιαιότητες, η διαδικασία προκήρυξης δημοψηφίσματος για την καθαίρεση ή μη του προέδρου της χώρας Νίκολας Μαδούρο θα σταματήσει.

Η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς, υπό το σχήμα Στογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), η οποία έχει από τον Ιανουάριο του 2016 υπερνισχυμένη πλειοψηφία άνω των 2/3 στην Εθνοσυνέλευση της χώρας, έχει εκκινήσει διαδικασίες αποπομπής του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, κατηγορούμενου και ως λαϊκιστή προέδρου της Βενεζουέλας.

Οι 1,3 εκατ. από τις 1,8 εκατ. υπογραφές που συγκέντρωσε η MUD εγκρίθηκαν προ ημερών από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας. Πλέον πρέπει 200.000 εκ των υπογραφόντων να αποδείξουν το γνήσιο της υπογραφής τους με δακτυλικό αποτύπωμα και στη συνέχεια η αντιπολίτευση να συλλέξει σε τρεις ημέρες 4 εκατ. υπογραφές, ώστε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Εάν το δημοψήφισμα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 2016 και υπάρξει καθαίρεση του κ. Μαδούρο, θα διοργανωθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές. Εάν το δημοψήφισμα διεξαχθεί από τις 10 Ιανουαρίου 2017 και μετά, ο κ. Μαδούρο, σε περίπτωση που καθαιρεθεί, θα αντικατασταθεί απλώς από τον αντιπρόεδρο της χώρας Αριστόμπουλο Ιστουρίθ.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα είναι κανονικά προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2019.

Στη χώρα έχει ξεσπάσει κρίση έλλειψης βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το καθεστώς του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV), το οποίο, με διάφορες κομματικές μορφές, κυβερνά τη χώρα από το 1999, όταν ο ιδρυτής του, Ούγο Τσάβες, ανέλαβε την προεδρία.

Κόσμος

Οι γερμανικές εκλογές σε αριθμούς

άνγκελα μέρκελ

Ένα 24ωρο πριν τις γερμανικές εκλογές, τις πλέον αμφίρροπες εδώ και αρκετά χρόνια, επιχειρείται μία αποτύπωσή τους αλλά με… αριθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, νέα δημοσκόπηση ήρθε να επιβεβαιώσει τη μικρή διαφορά ανάμεσα στους κυριότερους παίχτες και την πολυπλοκότητα της επόμενης ημέρας όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης.

60,4 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες.

31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες

60,7 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.

2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.

9ος : Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.

1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.

5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Άγγελα Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.

6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.

46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.

17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.

47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές…

506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).

650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.

10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.

61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.

26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.

171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Βγήκαν οι σιδηρολοστοί... για μία θέση πάρκινγκ!

Κρήτη: Νέα "καραβιά" προσφύγων - Πού θα φιλοξενηθούν

ESPA BANNER