Κόσμος

Ισραήλ: Επιστροφή των σορών Παλαιστινίων συστήνει το ανώτατο δικαστήριο

παλαιστινιοι κηδεια

Το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει την επιστροφή στις οικογένειές τους των σορών των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Το ανώτατο ισραηλινό δικαστήριο δημοσιοποίησε σύσταση, η οποία δεν συνιστά υποχρεωτική απόφαση, αφήνοντας στην κυβέρνηση την ευχέρεια να την αγνοήσει, με κίνδυνο να προκαλέσει νέες επικρίσεις.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ελίακιμ Ρουμπινστάιν έδωσε εντολή στην αστυνομία «να συντονιστεί με τις οικογένειες προκειμένου να επιστρέψει τις σορούς πριν από το Ραμαζάνι», τον μήνα της μουσουλμανικής νηστείας το οποίο αρχίζει στις αρχές Ιουνίου.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αντάλαχ και Ανταμίρ είχε προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο εκ μέρους των οικογενειών των Παλαιστινίων, οι σοροί των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ, ορισμένες από αυτές για περισσότερους από έξι μήνες.

Σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, οι σοροί θα πρέπει να ταφούν το ταχύτερο δυνατόν μετά τον θάνατο.

Οι οικογένειες των Παλαιστινίων εκτιμούν ότι πρόκειται για μέτρο εκδίκησης των ισραηλινών αρχών, το οποίο επαυξάνει τον πόνο τους.

Το μέτρο διχάζει τους Ισραηλινούς ηγέτες. Ο κύριος υποστηρικτής του, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν, υποστηρίζει ότι έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο η κηδεία των σκοτωμένων να μετατραπεί σε συγκέντρωση μαχητών και αποτρέπονται ενδεχόμενες επιθέσεις.

Όμως στρατιωτικοί αξιωματούχοι το χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία, το Ισραήλ κρατεί τις σορούς 18 δραστών επιθέσεων, 12 από τους οποίους κατάγονταν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι υπόλοιποι από τη Δυτική Όχθη.

Κόσμος

Ιράν-Covid-19: Ξεπέρασαν τους 50.000 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό

Ιράν - Κορωνοϊός

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στο Ιράν ξεπέρασε τους 50.000 σήμερα, με 321 νέους θανάτους να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων ανήλθε στις 1.028.986.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Σίμα Σαντάτ Λαρί είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 12.181 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τη νόσο Covis-19 από χθες Παρασκευή.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 50.016.

 

Διαβάστε σήμερα: Νέα Υόρκη: Χωρίς κόσμο το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Κέντρο Ροκφέλερ

DW: Η Τουρκία του Ερντογάν ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ