Κόσμος

Για νέες επιθέσεις Τζιχαντιστών προειδοποιεί η βρετανική αστυνομία

Παρίσι - Επιθέσεις

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θέλουν να διαπράξουν «τεράστιου εύρους και θεαματικές» επιθέσεις εναντίον της Βρετανίας και γενικότερα στόχων που αντιπροσωπεύουν τον δυτικό τρόπο ζωής, προειδοποίησε σήμερα ένας ανώτατος αξιωματούχος των αντιτρομοκρατικών μονάδων στη Βρετανία.

Ο αναπληρωτής επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Μάρκ Ρόουλι επισήμανε ότι η απειλή που συνιστά η εξτρεμιστική οργάνωση ολοένα και εντείνεται και οι τζιχαντιστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να επαναλάβουν και σε άλλες χώρες επιθέσεις όπως εκείνη του Παρισιού όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

«Αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες… είναι αυτή η απειλή να ενισχύεται, (να εκπονούνται) περισσότερα σχέδια να επιτεθούν εναντίον του δυτικού τρόπου ζωής… τα οποία διευρύνονται από τους περιορισμένους στόχους (του παρελθόντος) εναντίον της αστυνομίας και του στρατού και των συμβόλων του Κράτους σε κάτι ευρύτερο» είπε ο Ρόουλι σε δημοσιογράφους.

«Βλέπετε μία τρομοκρατική οργάνωση με μεγαλύτερες φιλοδοξίες για τεράστιου εύρους και θεαματικές επιθέσεις, όχι απλά τους τύπους των επιθέσεων που έχουμε δει να ματαιώνονται έως σήμερα».

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας είχαν κατά το παρελθόν προειδοποιήσει ότι η μεγαλύτερη απειλή που τίθεται από την οργάνωση είναι η ριζοσπαστικοποίηση νεαρών Βρετανών μέσω του Διαδικτύου και ο κίνδυνος που δημιουργούν εκείνοι που εντάσσονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ κι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Περίπου 800 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία, πολλοί για να εισχωρήσουν στην τρομοκρατική οργάνωση, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Ο Ρόουλι σημείωσε ότι οι συλλήψεις στις οποίες έχουν προχωρήσει προσφάτως οι αρχές δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος υιοθετεί μια διαφορετική μεθοδολογία καθώς επιχειρεί να στείλει μαχητές στη βόρεια Ευρώπη οι οποίοι διαθέτουν οπλισμό και εκπαίδευση παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πάντοτε ήθελαν να διαπράξουν τη μεγαλύτερη και θεαματικότερη επίθεση καθώς θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο» τόνισε ο ίδιος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η βρετανική αστυνομία έχει προβεί σε περισσότερες συλλήψεις κατά της τρομοκρατίας το 2015 σε σύγκριση με άλλα έτη μεταξύ αυτών έναν αξιοσημείωτο αριθμό γυναικών και νέων ανθρώπων ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορωνοϊός δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.

Ωστόσο, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης.

«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων.

Ο εμβολιασμός όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα υγείας θα «εξαλείψουν τον φόβο και την τραγωδία της πανδημίας», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε κάθε χώρα του πλανήτη τις πρώτες 100 ημέρες του έτους - που σημαίνει ότι απομένουν 40 ημέρες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να αρχίζουν να εμβολιάζονται, αλλά είναι ατυχές ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν τρεις μήνες αφότου ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους», είπε.

«Και είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, αντί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων αλλού», είπε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζανάκης - κορωνοϊός: Άμεσα μέτρα τώρα για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός – Γερμανία: Μέχρι το τέλος Μαρτίου παρατείνεται το lockdown

Κομισιόν - Φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού εντός Μαρτίου