Διαβάστε επίσης

Απλά και καθημερινά πράγματα που η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει κάνει ποτέ στην ζωή της

elisavet.jpg

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει συναντήσει 12 Αμερικάνους Προέδρους, έχει λάβει εξωτικά ζώα ως δώρα και έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη ως αποτέλεσμα της ιδιότητας της. Θα έλεγε λοιπόν κανείς, ότι δεν υπάρχει τίποτα που η μονάρχης δεν θα έχει κάνει στην ζωή της.
Και όμως, υπάρχουν μερικά, απλά και καθημερινά πράγματα που η Βασίλισσα δεν έχει κάνει ποτέ στην ζωή της.

1. Δεν έχει δώσει ποτέ εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
Μιας και όλα τα διπλώματα οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκδίδονται στο όνομα της Βασίλισσας, δεν υπάρχει ανάγκη να βγάλει δικό της δίπλωμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει και να οδηγάει όποιο αυτοκίνητο θέλει, χωρίς να χρειάζεται κανένα έγγραφο μαζί της. Συγκεκριμένα, η Βασίλισσα, έμαθε να οδηγάει αυτοκίνητο, όταν υπηρέτησε ως οδηγός ασθενοφόρου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Δεν έχει χρειαστεί να εργαστεί ποτέ στην ζωή της
Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει χρειαστεί να δουλέψει ούτε μία μέρα σε ολόκληρη την ζωή της. Και όταν λέμε δουλειά, εννοούμε, κανονική εργασία σε κάποιο γραφείο (9-5). Παρόλα αυτά, το να είναι Βασίλισσα, αποτελεί πλήρης απασχόληση 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Αξιοσημείωτο είναι πως το 2016, το περιοδικό Forbes είχε υπολογίσει πως η αξία της Βασίλισσας σε χρήματα, φτάνει τα 530 εκατομμύρια.

3. Δεν έχει βγει ποτέ κανονικό ραντεβού στην ζωή της
Στην Βασίλισσα Ελισάβετ δεν επετράπη ποτέ στην ζωή της να βγει κανονικό ραντεβού με κάποιον άντρα στην ζωή της. Πιο συγκεκριμένα, η Βασίλισσα Ελισάβετ γνώρισε τον άντρα της ζωής της, Πρίγκιπα Φίλιππο, στην πολύ νεαρή ηλικία των 13 ετών, σε έναν γάμο. Όμως η κανονική τους σχέση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1939 και μέχρι το 1947 είχαν αρραβωνιαστεί. Πάνω από 60 χρόνια μετά, συνεχίζουν να είναι μαζί και να έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο.

4. Δεν έχει κανέναν λογαριασμό σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης
Τα περισσότερα από τα μέλη της Βασιλικής οικογένειας δεν έχουν κανέναν λογαριασμό σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο internet. Μονάχα ο Δούκας του York, και η κόρη του Πριγκίπισσα Ευγενία, έχουν λογαριασμούς στο instagram. Πράγμα το οποίο συμβαίνει, πιθανότατα για να ανεβαίνουν φωτογραφίες από την έντονη φιλανθρωπική τους δράση.

5. Δεν πήγε ποτέ σχολείο
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει πάει ποτέ σε κανονικό σχολείο στην ζωή της. Αυτό, όμως δεν εμπόδισε εκείνη και την αδερφή της Πριγκίπισσα Μάργκαρετ, να γίνουν πολύ μορφωμένες και καλλιεργημένες. Για να το πετύχουν αυτό, έκαναν μαθήματα κατ'οίκων με μερικούς από τους καλύτερους δάσκαλους της Αγγλίας. Μάλιστα, η Βασίλισσα έχει διδαχτεί ακόμη και Ιστορία και Νομική, για να προετοιμαστεί για τον ρόλο της ως Βασίλισσα.

6. Δεν έχει ψηφίσει ποτέ την ζωή της
Φυσικά, και μπορεί να ψηφίσει, αλλά δεν έχει ασκήσει ποτέ αυτό το δικαίωμα. Το πρωτόσκολο του Παλατιού του Μπάκιγχαμ είναι κάθετο σε τέτοια ζητήματα, η Βασίλισσα δεν μπορεί να ψηφίσει, αλλά ούτε και να θέση υποψηφιότητα για οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα. Τόσο, εκείνη, όσο και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν παίρνουν καμία θέση σχετικά με την πολιτική της χώρας και προτιμούν να μένουν ουδέτεροι σε ζητήματα τέτοιου τύπου.

Αφιερωματα

Λονδίνο: Οταν τραγουδούσαν στον Φίλιππο "Να το πάρεις το κορίτσι" για την Ελισάβτετ

Φίλιππος - Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ανήκει στην ελληνική βασιλική οικογένεια.

Είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, αδερφού του Βασιλιά, τότε, της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Α’ και της Αλίκης Μαουντμπάτεν, γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου του 1921. Ωστόσο, η πολεμική ήττα της Ελλάδας στη Μικρά Ασία και οι πολιτικές αναταραχές που αυτή προκάλεσε, οδήγησαν τον θείο του να εγκαταλείψει τον θρόνο και την οικογένειά του στο Παρίσι.

Λέγεται ότι ο μικρός πρίγκιπας Φίλιππος, 18 μηνών τότε, μεταφέρθηκε σε ένα καφάσι από το Μον Ρεπό στο πολεμικό πλοίο που είχε σταλεί από τη Βρετανία για να φυγαδεύσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Έκτοτε ξεκίνησε μια ατελείωτη περιπλάνηση για τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος ουσιαστικά μεγάλωσε μόνος του, με τις αδελφές του και κάποιους θείους του. Η μητέρα του, Αλίκη μπήκε στο ψυχιατρείο και ο πρίγκιπας Ανδρέας έκανε τον μπον βιβέρ στο Μονακό, χωρίς να ενδιαφέρεται για την οικογένειά του.

 

Μεγαλώνοντας, ο πρίγκιπας Φίλιππος κατέληξε στην Μεγάλη Βρετανία. Το 1939 κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και υπηρέτησε στις τάξεις των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η γνωριμία του αγαπημένου βασιλικού ζευγαριού ταξιδεύει πολύ πίσω στο χρόνο. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην τελετή ενθρόνισης του Γεωργίου ΣΤ, δηλαδή του πατέρα της Ελισάβετ, ο οποίος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς, επειδή ο Γεώργιος Ε’ έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή και ο διάδοχος, Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε από το θρόνο μετά από μόλις 10 μήνες. Έτσι, ο Γεώργιος, που ήταν αδερφός του Εδουάρδου, έγινε Βασιλιάς και η πρωτότοκη κόρη του, Ελισάβετ, ήταν η πρώτη στη σειρά διαδοχής για το θρόνο.

Ο έρωτας ήρθε δυο χρόνια αργότερα, το 1939, όταν η Ελισάβετ και η Μαργαρίτα, οι δυο Πριγκίπισσες επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο. Ο Βασιλιάς ζήτησε από το Φίλιππο να τις συνοδεύσει και η 13χρονη Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα.

Παρότι από τη μέρα που φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα σε ηλικία δεκαοκτώ μηνών η σχέση του -πλέον εκλιπόντα- δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου, με τη χώρα μας έμοιαζε μ' εκείνη του φάντη με το ρετσινόλαδο, και μόνο ο τίτλος του «πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας» ήταν αρκετός για τους φιλοβασιλικούς Έλληνες των μέσων της δεκαετίας του '40 να καμαρώνουν για το δεσμό του με τη διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Ελισάβετ, και να τον θεωρούν συμπατριώτη τους φτάνοντας σε σημείο να του τραγουδούν στα ελληνικά «να το πάρει το κορίτσι» -τη μεγάλη επιτυχία της εποχής, που πρωτοτραγούδησε ο Νίκος Γούναρης σε στίχους Κώστα Νικολαΐδη και μουσική του Ζακ Ιακωβίδη.

Αυτό τουλάχιστον ισχυριζόταν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Φτέρης στην εφημερίδα Τα Νέα τον Ιούνιο του 1947, επικαλούμενος την επιστολή Ελληνίδας που ζούσε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την επιστολή, το χαριτωμένο περιστατικό είχε συμβεί κατά την υποδοχή που είχε επιφυλάξει ο Φίλιππος στην τότε βασιλική οικογένεια της Βρετανίας κατά την επιστροφή της από την Αφρική στο Λονδίνο. Όπως συνηθιζόταν, πλήθος κόσμου είχε κατέβει στους δρόμους για να προϋπαντήσει το βασιλικό ζεύγος και τις πριγκίπισσες, μάλιστα επευφημώντας ιδιαίτερα το νεαρό μνηστήρα της διαδόχου, ενώ κάποιοι Έλληνες, όταν είδαν τον Φίλιππο, άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό τραγούδι. 

Δείτε την αναπαραγωγή από το πρωτότυπο δημοσίευμα των Νέων,  από την ελληνική εφημερίδα της Αλεξάνδρειας, Ταχυδρόμος:

... και για όσους δεν γνωρίζουν το τραγούδι ή δεν έτυχε να ακούσουν την πρώτη εκτέλεση από το Γούναρη...

 

 

Η πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ και ο ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, Φίλιππος ένωσαν τις ζωές τους για πάντα στις 20 Νοεμβρίου 1947. 

Το ζευγάρι του παλατιού απέκτησε μαζί τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Φίλιππου, πολλά είναι εκείνα που έχουν ακουστεί για την προσωπικότητά του. Ποικίλες ήταν οι φήμες που ήθελαν τον δούκα του Εδιμβούργου να είναι κάπως ατίθασος και παρορμητικός, ενώ είχε ακουστεί αρκετές φορές ότι ο πρίγκιπας «ξενοκοιτούσε».

Ο γάμος τους, ωστόσο, δεν κινδύνευσε ποτέ, κάτι που είχε γίνει ξεκάθαρο και από τις δύο πλευρές. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ξεκαθαρίσει στον Φίλιππο ότι ο γάμος τους δεν πρόκειται να τελειώσει, καθώς δεν το επιτρέπει το δόγμα της, ενώ ο πρώτος γραμματέας του Φιλίππου είχε αποκαλύψει ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου του είχε πει: «Ο Φίλιππος μου είπε ότι η πρώτη, δεύτερη και μοναδική δουλειά που έχει να κάνει είναι να μην την παρατήσει ποτέ».

Ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε στο Κάστρο του Ουίνδσορ δύο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. 

Άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021,έχοντας στο πλευρό του την βασίλισσα Ελισάβετ.