Απόψεις

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη σηματοδοτεί το τέλος του κοινωνικού κράτους. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Σωκράτης Βαρδάκης

Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, να υποστηρίζει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί, ακολουθεί επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται πολλά χρόνια σε ΕυρωπαΪκές χώρες.

Αλήθεια, από πότε θεωρείται επιτυχημένο μοντέλο, η κατάλυση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας; Και σε ποιες χώρες αναφέρεται ο κ. Υπουργός; Γιατί εξ όσων γνωρίζουμε η πλειονότητα των χωρών που επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει και να ιδιωτικοποιήσει την δημόσια ασφάλιση, επέστρεψε στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα, έχοντας ήδη επιφορτιστεί σημαντικές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Μετά την αντεργατική πολιτική, σειρά παίρνει τώρα η επιδίωξη της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της κυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος.  

Κάποιος, όμως, πρέπει να αναλάβει να πει στον κόσμο την αλήθεια. Αφενός  για το δυσθεώρητο κόστος των 56 δις, που ενδέχεται να φτάσει 75-78 δις, απώλεια που θα υποστεί  το Δημόσιο και αφορά στην μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο, αλλά και αφετέρου για τις τεράστιες απώλειες που θα έχουν οι ασφαλισμένοι στα εισοδήματά τους, όταν οι “κουμπαράδες” τους θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και συμφέροντα.

Το τέλος της επικουρικής ασφάλισης όπως την ξέραμε έως και σήμερα, συνεπάγεται και το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης, με την εγγύηση του δημοσίου γενικότερα, το οποίο μέλλει να φανεί σε βάθος χρόνου. 

Ο κάθε ασφαλισμένος θα φέρει την ευθύνη της επένδυσης των χρημάτων του ατομικού κουμπαρά του, όπου θα συγκεντρώνονται οι εισφορές του. Δηλαδή ο κάθε νέος ασφαλισμένος θα είναι σε θέση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού,  να κάνει την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση των χρημάτων του, με την ελπίδα της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης για το μέλλον. 

Σύστημα αβέβαιο, με μέγιστες πιθανότητες κατάρρευσης, αφού οι “επενδύσεις” θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Πραγματική ρουλέτα για τους ασφαλισμένους, με τους επενδυτές των αποθεματικών, όχι μόνο να αναλαμβάνουν “χρυσές δουλειές”, αλλά και να απαλλάσσονται από κάθε «αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής».

Η κυβέρνηση ακολουθεί τις ίδιες λανθασμένες πρακτικές, μετά τα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρακτικές, που όπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα δεν διασφαλίζουν καμία βιωσιμότητα και καμία κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μεγάλη τομή και συμμάζεμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τον εμβληματικό νόμο 4387/2016, κάνοντας θεσμικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο και συνταξιούχο. 

Σήμερα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, εφαρμόζει τη γνωστή της πολιτική, ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα, τζογάροντας τον μόχθο του λαού. Νεοφιλελεύθερη πολιτική, της οποίας τις επιπτώσεις όλοι ξέρουμε και έχουμε βιώσει στο πετσί μας. 

 Σωκράτης Βαρδάκης - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Κρήτη

Βαρδάκης: Να ενταθούν οι έλεγχοι για περιπτώσεις ελληνοποίησης εισαγόμενου κρασιού

σωκράτης βαρδάκης

Το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων οίνου, θέτουν υπόψη του αρμόδιου Υπουργού, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρο Αραχωβίτη, με ερώτησή τους, την οποία συνυπογράφουν ακόμα 38 βουλευτές.

Όπως επισημαίνεται, μέσω της ερώτησης, ενώ υπάρχουν αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς για την αποφυγή πρακτικών ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων, υπάρχουν καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές οίνου αμφιβόλου ποιότητας, από άλλες χώρες, ο οποίος παρανόμως ελληνοποιείται. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), «…. την στιγμή που οι συνεταιριστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και στη Νάουσα έχουν αποθέματα κρασιών και αγοράζουν οινοστάφυλα στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, τα οποία τα διοχετεύουν εξ ανάγκης στις χωματερές, το επίσημο κράτος κάνει τα ‘στραβά μάτια’ σε μεγάλες εισαγωγές κρασιών άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας, αφήνοντάς τα στη συνέχεια δίχως ελέγχους στη ελληνική αγορά να ελληνοποιηθούν».

Κατόπιν τούτου οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ζητήσει και να ερευνήσει τα στοιχεία τα οποία έχει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ και βάσει των οποίων έκανε τη δημόσια καταγγελία, καθώς κινδυνεύει ενδεχομένως η Δημόσια Υγεία, ενώ πρέπει να παταχθούν και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Επιπλέον, η αμπελουργία στη χώρα μας έχει τάση συρρίκνωσης και χρήζει στήριξης, καθώς ο Ελληνικός οίνος και η ομολογουμένως υψηλή ποιότητά του, θα πρέπει να προστατευθούν.

Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ελεγχθεί η παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενου οίνου που πλήττει την ελληνική οινοποιία;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να προφυλαχθεί η υγεία των καταναλωτών;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να παταχθούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: "Από την αξιοποίηση στο ξεπούλημα του λιμένα"

"ΑΕΣ Κρητών Ένωσις": Ιστορική ημέρα για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Εγγραφή νέων σωματείων

 

ESPA BANNER