Απόψεις

Παιδιά χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση - Κυβέρνηση εκτός κοινωνικής πραγματικότητας

Γιώργος Μακράκης

Έπειτα από το φιάσκο της πρώτης μέρας με την έναρξη της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα πολλαπλά ζητήματα που υπήρξαν αλλά και που συνεχίζουν να υφίστανται σ’ ένα βαθμό στο τεχνητό κομμάτι της διαδικασίας, δηλαδή τη μη δυνατότητα σύνδεσης, τα προβλήματα στον ήχο και στην εικόνα είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η προσμονή των παιδιών και η ματαίωση των προσδοκιών τους, η ψυχική κούραση γονέων και εκπαιδευτικών από την προσπάθειά τους να κατορθώσουν την εύρυθμη λειτουργία ίσως είναι το μικρότερο «κακό» στην προκειμένη περίπτωση. Είχαν ήδη επισημανθεί από το καλοκαίρι οι προτάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για αναβάθμιση του δημόσιου φορέα, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και επιπλέον είχε τεθεί το εύλογο ερώτημα γιατί σύμβαση μόνο μ’ έναν ιδιώτη-  πάροχο. Μάλιστα, η εν λόγω σύμβαση δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί, ενώ έχει ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η άλλη όψη του νομίσματος όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η μη καθολική πρόσβαση των μαθητών στην «τηλεκπαίδευση». Δηλαδή η ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως προβλέπει και το σύνταγμα. Μάλιστα, όσο αποκαθίστανται τα τεχνητά προβλήματα, τόσο φανερώνεται η αδυναμία πολλών οικογενειών ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υλικοτεχνικής υποδομής για τη συμμετοχή των παιδιών τους.

Εδώ βρίσκεται το ουσιώδες ζήτημα. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών, οδηγεί σήμερα στην όξυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Η χαρακτηριστική φωτογραφία των πέντε παιδιών σ’ ένα χωριό της Ηλείας, που πηγαίνουν στο καφενείο με δύο κινητά για να βρουν σύνδεση, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Κι εδώ η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη. Γιατί η Πορτογαλία εξασφάλισε κοινοτικά κονδύλια και τεχνολογικό εξοπλισμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, γιατί εμείς ούτε ένα ευρώ για πρόσβαση στο αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση;

Το εξοργιστικό όμως σήμερα είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται εκτός κοινωνικής πραγματικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα, Luciano Calestini, έκανε λόγο για επιτυχία και για «μια εξαιρετικά σημαντική άσκηση εκπαίδευσης εξ αποστάσεως για τα παιδιά όλης της χώρας» και συνέχισε λέγοντας «…είναι μια ευκαιρία για εμάς να αξιολογήσουμε ζητήματα, όπως αυτό του ψηφιακού χάσματος και να παρέμβουμε στις περιπτώσεις που τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή γνώση».»

Πώς είναι δυνατόν να θεσμοθετείται υποχρεωτική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν δεν έχει η πολιτεία διασφαλίσει τη δυνατότητα όλων των μαθητών να μετέχουν σ’ αυτήν;

Πότε θα παρέμβει η κυβέρνηση για τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή γνώση; Μετά το τέλος της εξ’ αποστάσεως;

Προφανώς η επιθυμία όλων είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές σύντομα να βρεθούν στο ζωτικό τους χώρο, στο σχολείο. Η δια ζώσης μαθησιακή διαδικασία και όλες οι πτυχές (κοινωνικές ψυχοσυναισθηματικές, κ.ά.) που αναπτύσσονται στη ζώσα σχολική πραγματικότητα δεν μπορούν εξελιχθούν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ωστόσο, πολλοί εκπαιδευτικοί σήμερα αντιμετωπίζουν σημαίνοντα αξιακά ζητήματα παιδαγωγικής με τη μη συμμετοχή όλων των μαθητών τους, οι γονείς το ψυχικό βάρος πως δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα πρόσβασης στην  εκπαίδευση και η κυβέρνηση βλέπει απλά το τρένο να περνά.

Γιώργος Μακράκης, Δάσκαλος

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

 

Απόψεις

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα. Γράφει ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης

Κούλες

Αναμφισβήτητα η πόλη του Ηρακλείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά με την Ενετοκρατία, κάτι που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει και τη φυσιογνωμία της πόλης, άλλωστε για πολλούς μέχρι και σήμερα θεωρείται “Ενετική πόλη”.

Ως Candia υπήρξε η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Κρήτης ή Βασιλείου της Candia (Regno di Candia) ενώ ήταν τέτοια η άνθηση και η σπουδαιότητά της που την θεωρούσαν δεύτερη πόλη μετά τη Βενετία και την αποκαλούσαν “πρώτη πόλη μετά την πρώτη πόλη” ή “ψυχή της Βενετίας” ή “Βενετία της Ανατολής”.

Δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων τα περισσότερα από τα Ενετικά μνημεία της πόλης για διαφόρους λόγους καταστράφηκαν ενώ από όσα σώζονται κάποια δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ άλλα δεν έχουν αναδειχτεί.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως μέρος της πόλης είναι το Ενετικό λιμάνι για το οποίο ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν σχετικά με την πιθανή ιδιωτικοποίησή του μαζί με την χερσαία ζώνη του. Μάλιστα, βουλευτές Ηρακλείου, Περιφέρεια, Δημοτική Αρχή, Δημοτικές παρατάξεις, Επιμελητήριο, η Πρωτοβουλία (48) πολιτών με την Αντιδήμαρχο πολιτισμού, διάφορα σωματεία, όμιλοι κ.α. με δηλώσεις, ανακοινώσεις ή και επιστολές προς την κυβέρνηση  εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Αρκεί όμως να περπατήσει κάποιος το τμήμα της χερσαίας ζώνης από τον κόλπο Δερματά μέχρι τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα παρατηρώντας τα Μνημεία που υπάρχουν για να διαπιστώσει ότι  το ζήτημα που θα έπρεπε πρωτίστως να μας απασχολεί δεν είναι τόσο η ιδιωτικοποίηση του Ενετικού λιμένα και της χερσαίας ζώνης του όσο δυστυχώς η …Εγκατάλειψή τους! Αναλυτικότερα:

Στον κόλπο Δερματά οι εργασίες ανάπλασης που ξεκίνησαν το 2017 έχουν διακοπεί μάλλον οριστικά.

Το γνωστό σε όλους μας κτήριο “φάντασμα” του Λιμενικού Περιπτέρου παραμένει εγκαταλειμμένο για χρόνια θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο, σύμφωνα και με το ΥΠΠΟ, το Παράκτιο Τείχος που υπάρχει κάτω από αυτό καθώς λόγω του φορτίου του έχει προκαλέσει σε αυτό ρωγμές και σπηλαιώσεις.

Οι Αρχαιότητες  του 13ου προς 14ο αιώνα, με κυρίαρχο εύρημα το ναό της Αγίας Αικατερίνης, που αποκαλύφθηκαν το 2008 κατά τη διάρκεια εργασιών του ΟΛΗ σε χώρο στο Μπεντενάκι, απέναντι από το ναού του Αγίου Πέτρου, παραμένουν επίσης χρόνια εγκαταλειμμένες και εντελώς απροστάτευτες από τις καιρικές συνθήκες χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Μπεντενάκι, οι Αρχαιότητες.
Μπεντενάκι, οι Αρχαιότητες.

Ο Ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, που θα έπρεπε να είναι επισκέψιμος και τουριστικό Αξιοθέατο, παραμένει κλειστός ασχέτως πανδημίας.  

Στο συγκρότημα των Δυτικών Νεωρίων, ένα Μνημείο μεγάλης αξίας, η εικόνα είναι απογοητευτική! Παραμένουν για χρόνια περιφραγμένα με πλέγμα ενώ στο εσωτερικό τους υπάρχουν μεταλλικές σκαλωσιές υποστύλωσης, παρατημένοι κυβόλιθοι και σακιά κονιάματος όπως φαίνεται και στην εισαγωγική φωτογραφία. Το έργο αποκατάστασής τους, που ξεκίνησε το 2004, έμεινε ανολοκλήρωτο όπως και αυτό των Ανατολικών Νεωρίων που επίσης έχουν πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Ενετικός Λιμένας, τμήμα από τα Δυτικά Νεώρια.
Ενετικός Λιμένας, τμήμα από τα Δυτικά Νεώρια.

Χιλιάδες Ηρακλειώτες περνάμε καθημερινά από μπροστά τους χωρίς να τα βλέπουμε, χωρίς να τα παρατηρούμε.

Χαρακτηριστική της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας μας είναι και η άθλια εικόνα, όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία, πάνω από τα δυτικά Νεώρια προς την οδό 25ης Αυγούστου και στην αρχή της οδού Πατρός Αντωνίου: Υπάρχουν σάπια διαλυμένα ξύλα πάνω σε μεταλλικές σκαλωσιές για να προστατέψουν τους τυχόν επισκέπτες από υπαρκτό κίνδυνο ατυχήματος λόγω πτώσης, υποκαθιστώντας τον ανύπαρκτο θόλο πιθανόν της αποθήκης των Νεωρίων.

Έχει κανείς την ευθύνη γι’ αυτή την εικόνα; Έτσι διαφυλάττουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά;

Είναι να απορεί κανείς γιατί έχουμε αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, γιατί σαν πόλη δείχνουμε αυτή την ασέβεια στην πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως και γιατί, παρά τα μνημεία που χάθηκαν στο παρελθόν, δεν μάθαμε από τα λάθη μας!

Αναρωτιέμαι τι να σκέφτονται οι επισκέπτες της πόλης μας αντικρίζοντας αυτή την εικόνα ντροπής που για πολλούς απ’ αυτούς είναι η πρώτη του Ηρακλείου αμέσως μετά την έξοδό τους από το Λιμάνι μας. Θλίβομαι δε, όταν ξέρω ότι σήμερα, χάριν της τεχνολογίας, αυτές οι εικόνες γίνονται φωτογραφίες που πολύ εύκολα αναρτώνται στο διαδίκτυο και εκθέτουν και την πόλη και τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της προηγούμενης Δημοτικής αρχής είχαν προκηρυχτεί Πανελλήνιοι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί για την Αποκατάσταση και Επανάχρηση Δυτικών και Ανατολικών Νεωρίων με τη Δεξαμενή νερού Ζάνε…

Δυτικά Νεώρια, ο θόλος πιθανόν της αποθήκης τους.
Δυτικά Νεώρια, ο θόλος πιθανόν της αποθήκης τους.

Τέλος, στον Προμαχώνα Σαμπιονάρα η ομώνυμη ιστορική Πύλη, που θα είχε αποκατασταθεί το 2014 και θα συνέδεε τον ευρύτερο χώρο του λιμανιού με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Ελευθερίας, δεν γνωρίζω αν αναστηλώθηκε και στη συνέχεια ξεχάστηκε, δεν άνοιξε όμως ποτέ!

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω συνθέτουν σήμερα την εικόνα του Ενετικού λιμένα  και της χερσαίας ζώνης του από τον κόλπο Δερματά μέχρι τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα.

Θα ήθελα λοιπόν ως πολίτης αυτής της πόλης όλοι αυτοί οι φορείς, οι αρχές, η Πρωτοβουλία 48 πολιτών, τα σωματεία, όμιλοι κ.α., που προανέφερα, να πάρουν όμοια πρωτοβουλία και για την αλλαγή αυτής της εικόνας, δηλαδή για την συντήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη αυτού του μνημειακού πλούτου.

Δεν ξέρω αν υπάρχει το ενδιαφέρον και η βούληση όπως ειλικρινά δεν ξέρω και αν υπάρχει κάποιο όραμα για την πόλη μας και την ιστορία της... Φαίνεται πως η ανάδειξη της ιστορίας αυτής της πόλης είναι κάτι το πολύ δύσκολο!

Μέχρι χτες χαρακτηρίζαμε το Ηράκλειο ως την πόλη που γύρισε την πλάτη στη θάλασσα. Σύντομα πιστεύω θα το χαρακτηρίζουμε ως την πόλη που γύρισε την πλάτη στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψήφισμα Δ.Σ. Ηρακλείου: Να παραχωρηθεί το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη στο Δήμο

ΤΑΙΠΕΔ - Ηράκλειο: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμανιού