Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πολιτικοί μας, η πολιτική τους και η κακή ποιότητα ζωής στη χώρα

Image
ποιότητα ζωής
 clock 16:02 | 28/08/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Ο καθρέφτης πολιτισμού κάθε χώρας είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι κάτοικοί της.
Στη δική μας χώρα, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, μόνο πολιτισμένο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε... Από που να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε: Την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στη δόμηση; Την ανυπαρξία ουσιαστικών δομών σε βασικά κοινωνικά αγαθά όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η διαχείριση των ομβρίων υδάτων, που σε κάθε δυνατή νεροποντή πλημμυρίζουν τα πάντα; Την έλλειψη ανάλογου πρασίνου σε σχέση με την έκταση κάθε πόλης ή κάθε περιοχής; Την κακή, κάκιστη κατάσταση του οδικού δικτύου στις πόλεις και την περιφέρεια;  Την ανύπαρκτη καθαριότητα σε δημόσιους χώρους; Την ηχορύπανση που επικρατεί παντού (από τα χωρίς λόγο συνεχόμενα κορναρίσματα μέχρι την μεγάλη έντασης μουσική στους δρόμους και τα καταστήματα); Το κυκλοφοριακό "αλαλούμ" με το καθημερινό  "μποτιλιάρισμα" στους ανεπαρκείς για την αυξημένη κυκλοφορία δρόμους; Την έλλειψη επαρκών χώρων παρκαρίσματος; Το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα όπου "βολεύει" τον καθένα; Τα σκουπίδια που πετιούνται παντού;... Είναι τόσα πολλά τα "κακώς κείμενα" στη χώρα μας, που για να τα γράψουμε όλα, θα χρειαστούν ημέρες.... Σημαντικό επίσης μειονέκτημα είναι η μή εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων. Η ελλιπής αστυνόμευση αλλά και η ρουσφετολογικού τύπου παρεμβάσεις πολιτικών υπέρ των παραβατών, μεγαλώνουν τα προβλήματα...

Το κυριότερο όλων, όμως, είναι η έλλειψη παιδείας των ίδιων των κατοίκων. Αν εξαιρέσουμε πολλά νέα παιδιά, που είναι συνειδητοποιημένα ως προς τον σεβασμό στο περιβάλλον, οι υπόλοιποι αδιαφορούν για τους βασικούς κανόνες, που καθορίζουν ένα μικρό μέρος της ποιότητας ζωής σε μία κοινωνία. Γιατί, η μεγάλη ευθύνη στην ποιότητα ζωής σε μία κοινωνία, ανήκει σε όσους την κυβερνούν!

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν έδωσε την απαιτούμενη βαρύτητα σε θέματα που διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δυστυχώς, τα ενδιαφέροντα των κυβερνώντων εξαντλούνται με την εκλογή τους στην εξουσία και την ανάληψη του κυβερνητικού αξιώματος. Το μείζον μέλημά τους είναι η επανεκλογή τους και προς τον σκοπό αυτό στρέφονται όλες οι ενέργειές τους (κυρίως με ρουσφέτια). Τα δε αρμόδια υπουργεία παιδεία και περιβάλλοντος, μόνο κατ' όνομα είναι αρμόδια... Στην ουσία ασχολούνται μόνο με κομματικά θέματα!

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την "σπουδή" με την οποία, ένας μεγάλος αριθμός υπουργών των τελευταίων 40 χρόνων, "επιδόθηκαν" στην αγορά πανάκριβων εξοπλιστικών ή άλλων αχρείαστων για τη χώρα αγορών, προκειμένου, φυσικά, για να πάρουν παχυλές μίζες, που έφεραν στο τέλος την χρεοκοπία και τα μνημόνια με τη δυσβάσταχτη φορολογία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον, ούτε η ευαισθησία, για την "ποιότητα ζωής" των κατοίκων της χώρας. Αυτό το απλό αλλά ουσιαστικό ζήτημα, οι κυβερνήσεις μας, δεν το είχαν ποτέ, ούτε το έχουν στις προτεραιότητές τους. Τα ενδιαφέροντά τους επικενρώνονται (εκτός της επανεκλογής τους) στην κομματική ενίσχυση, τις δημόσιες σχέσεις εντός και εκτός συνόρων, το "βόλεμα" σε κρατικές θέσεις στελεχών του κόμματος και άλλων παρόμοιων ενεργειών, εκ των οποίων, καμία δεν οφελεί τη χώρα και τους πολίτες....

Σε άλλα κράτη, η ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι το πρώτο μέλημα των κυβερνήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού τους προϋπολογισμού, διατίθεται για να έχουν άριστο οδικό δίκτυο, άνετους χώρους παρκαρίσματος, πλατείες και "πνεύμονες" πρασίνου σε κάθε γειτονιά, λιγότερο καυσαέριο, σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων, καθαριότητα παντού, οικολογικές κατασκευές κτιρίων, ελαχιστοποίηση των καυσαερίων με την κυκλοφορία νέας τεχνολογίας οχημάτων (ηλεκτρικά, υβριδικά κ.ά.), εξοικονόμηση ενέργειας και πολλά άλλα, που στοχεύουν στο να κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων. Κι ακόμη, υπάρχει παιδεία. Από την οικογένεια, το σχολείο, την ίδια την κοινωνία! Όμως, πάνω απ' όλα, υπάρχουν νόμοι, τους οποίους όλοι σέβονται και τηρούν.

Κι αν κάποιος τους παραβιάσει, θα υποστεί την προβλεπόμενη τιμωρία. Εκεί δεν υπάρχουν ρουσφέτια, ούτε "σβήνονται" οι παραβάσεις.
Στη χώρα μας όλα τα παραπάνω, που έπρεπε να είναι προτεραιότητα, αποτελούν άγνωστες λέξεις!!! Αν οι κυβερνήσεις μας δεν αλλάξουν νοοτροπία, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η ζωή μας (και των επόμενων γενεών) και θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Βασίλης Σκουταράς 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis