Απόψεις

Ο Ρόλος του Εθελοντή στην Ανακουφιστική Φροντίδα. Της Ροσβίτα Μπαντουβά

ηλικιωμενη

Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε τη δέσμευση εκατομμυρίων εθελοντών που αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο αναλαμβάνουν δράση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Παγκοσμίως υπάρχουν αναρίθμητοι, σύλλογοι, οργανισμοί, ομάδες που αποτελούνται κυρίως από εθελοντές με τους πιο συνήθεις τομείς δραστηριοποίησης τους να αφορούν τις φιλανθρωπικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογία.

Ο εθελοντισμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό και στις υπηρεσίες της Ανακουφιστικής Φροντίδας που λειτουργεί σε 87 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες στην οποία λειτουργεί και ο σύλλογος μας.

Οι συνθήκες της ιδέας της ίδρυσης του Συλλόγου Ανακουφιστικής φροντίδας «Ζαχαρία Κ. Μπαντουβά» σίγουρα δεν ήταν ευχάριστες. Όμως είναι έμπρακτη απόδειξη του μεγαλείου της ψυχής του ανθρώπου, πως μέσα από μια οδυνηρή απώλεια, μετατρέπει τον πόνο σε ανάγκη να προσφέρει με ό,τι είναι δυνατόν σε όσους υποφέρουν.

Η  κοινωνία του Ηράκλειου αμέσως αγκάλιασε και βοήθησε στην υλοποίηση αυτής της ιδέας υποστηρίζοντας μας δυναμικά ακόμη και σήμερα.

Από την πρώτη ημέρα ήρθαν κοντά μας πολλοί άνθρωποι με την επιθυμία να προσφέρουν εθελοντικά, ο καθένας με τον τρόπο του. Αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, τον θαυμασμό και σεβασμό μας ως προς το έργο τους, γιατί ότι έχουμε καταφέρει έως σήμερα ως σύλλογος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον προσωπικό χρόνο που διέθεσαν μέσω της εθελοντικής τους προσφοράς.

Η διάκριση που πήρε ο Σύλλογος το 2019 από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό είναι κατόρθωμα αδιαμφησβήτητα και δικό τους.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή που αντικατοπτρίζει όλη αυτή την προσπάθεια μας, είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που εισπράττουμε από τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

H κλασική ιατρική - εκτός την ψυχιατρική - συγκεντρώνεται στα όργανα του σώματος και τελειώνει με το θάνατο. Ενώ η Ανακουφιστική ιατρική «περιτυλίγει» τον ασθενή με τον μανδύα (= Pallium lat.) της φροντίδας σε όλη την πορεία της νόσου, καθώς και την οικογένεια του ασθενή ακόμη και μετά τον θάνατο, στο θρήνο.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα εντάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λόγω της πολυπλοκότητας του ολικού πόνου και του «υποφέρειν» χρειάζεται μια εξατομικευμένη & ομαδική προσέγγιση του ασθενή. Η Διεπιστημονική Ομάδα δεσμεύεται να βοηθήσει, ώστε ο κάθε ασθενής να ζήσει όσο το δυνατό πληρέστερα.

Αυτό επιτυγχάνεται από το Ανθρώπινο Δυναμικό της Ομάδας της Ανακουφιστικής Υποστηρικτής Φροντίδας που αποτελείται από:

  • ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ: οικογένεια, φίλοι, γείτονες.
  • ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: γενικοί - ειδικοί νοσηλευτές.
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: γενικοί γιατροί ειδικευμένοι στην ανακουφιστική ιατρική, ιατροί άλλων ειδικοτήτων.
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: κοινωνικοί λειτουργοί.
  • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ιερείς, πνευματικοί σύμβουλοι.
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: οικογενειακοί σύμβουλοι, κλινικοί ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, συνδετική ψυχιατρική.
  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ: εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, θεραπευτές (μουσικής, δράματος, τέχνης).
  • ΕΙΔΙΚΟΙ: διαιτολόγοι, φαρμακοποιοί.
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: βοηθοί φροντίδας, διοικητικό προσωπικό, κηπουροί, οδηγοί κ.α.
  • ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι εθελοντές δεν αντικαθιστούν τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ανακουφίζουν τους ασθενείς από το σωματικό πόνο και τα συμπτώματα των θεραπειων όπως ναυτία, ανορεξία, καχεξία, αναπνευστική δυσκολία κ.α. Συνεργάζονται μαζί τους, αντιμετωπίζοντας το «υποφέρειν», το οποίο είναι η ψυχική, κοινωνική και πνευματική ανησυχία που βιώνει ο ασθενής μαζί με την οικογένεια του. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε εθελοντής, βάζει το δικό του λιθαράκι προάγοντας δημιουργικές, διαδραστικές και θεραπευτικές δραστηριότητες όπως καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσικές βραδιές κ.α.

Επίσης, μέρος της ΑΦ είναι η δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών (ΚΗΦΑ) ανά 150.000 κατοίκους. Στόχος μας, τώρα είναι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου για την κοινωνία του Ηρακλείου με ακόμη περισσότερες υπηρεσίες, όπως αρωματοθεραπεία, εργοθεραπεία και ένα πολυαισθητηριακό χώρο για την  ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών και χαλάρωσης των ασθενών.

Τον σύλλογο μας πλαισιώνουν μέλη - εθελοντές απόφοιτοι του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου «Βασικές Αρχές στην Ανακουφιστική Φροντίδα» και έχουμε δεχτεί νέες εγγραφές προκειμένου να παρακολουθήσουν το επόμενο σεμινάριο.

Στόχος των σεμιναρίων είναι να οδηγούν στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση και την ικανότητα προσδιορισμού των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους καθώς επίσης και στην  εξασφάλιση εξατομικευμένου σχέδιου φροντίδας.

Σε μια δύσκολη εποχή που κυριαρχεί ο εγωισμός και το ατομικό συμφέρον, κάποιοι κρατούν ακόμα αναμμένη την φλόγα της αγάπης. Με πνεύμα συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, την πατρίδα, τη φύση και το περιβάλλον, ο εθελοντής δρα είτε ατομικά, είτε διαμέσου οργανώσεων κι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Απευθυνόμαστε με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους εσάς με το έντονο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναζήτηση ενός ανώτερου νοήματος στη ζωή, τη διάθεση για ψυχική και κοινωνική επαφή, τη χαρά της προσφοράς, να πλαισιώσετε τον Σύλλογο μας με την ανιδιοτελή προσφορά σας.

Ροσβίτα Μπαντουβά - Προέδρος  του Συλλόγου Συλλόγου Ανακουφιστικής φροντίδας «Ζαχαρία Κ. Μπαντουβά»

 

Απόψεις

Αποκλεισμός χιλιάδων φοιτητών και αστυνομοκρατία στα Ιδρύματα. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Σωκράτης Βαρδάκης

Τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη πια. Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδίδονται σε έναν θερμό εναγκαλισμό, για τη δημιουργία ενός επαίσχυντου Νομοσχεδίου που παραπέμπει σε άλλες εποχές, εν μέσω πανδημίας.

Τη στιγμή που οι φοιτητές βρίσκονται στα σπίτια τους, μακριά από τις σχολές τους, χωρίς συγγράμματα, πληρώνοντας ενοίκια για σπίτια ακατοίκητα, αγωνιώντας για το μέλλον των σπουδών τους, η κυβέρνηση αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις για την ομαλή επιστροφή τους στα πανεπιστήμια, συνεχίζει την πάγια τακτική της: με πρόσχημα την πανδημία περνάει ισοπεδωτικά νομοσχέδια, υπηρετώντας πιστά νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου η κα. Κεραμέως μας ενημέρωσε με καμάρι, ότι οι αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο στοχεύουν να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του προβλήματος.

Αλήθεια, κα. Κεραμέως ποια ακριβώς παθογένεια αντιμετωπίζει η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια; Μήπως τη δυσκολία των ιδιωτικών κολλεγίων να μαζέψουν πελατεία, στα οποία, παρεμπιπτόντως, παρότι εξισώσατε τα πτυχία τους με αυτά των πανεπιστημίων, δε βλέπετε την αντίστοιχη ανάγκη για ελάχιστη βάση εισαγωγής; Ποιες εναλλακτικές επιλογές αφήνετε στους νέους, όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό καταργήσατε και τα 2ετή Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων για αποφοίτους ΕΠΑΛ και διαλύσατε την επαγγελματική εκπαίδευση;

Η λογική της πλασματικής «αριστείας» για την οποία τα στελέχη της κυβέρνησης επιστρατεύουν μέχρι και ψεύτικους τίτλους σπουδών, δεν μπορεί να χωρέσει την πιθανότητα ένας αδύναμος μαθητής στον οποίο δίνεται μία ευκαιρία να σπουδάσει, να εξελιχθεί σε ένα συνεπή φοιτητή και στη συνέχεια σε έναν αξιόλογο επαγγελματία ή επιστήμονα.

Η αντίληψη της κυβέρνησης αποτυπώνεται γλαφυρά και στον περιορισμό του χρόνου φοίτησης σε 2 επιπλέον έτη για τις σχολές τετραετούς φοίτησης και σε 3 για τις σχολές άνω των τεσσάρων χρόνων φοίτησης, αντίστοιχα.

Η δύσκολη καθημερινότητα την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες και η οποία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με τις επιλογές της κυβέρνησης, αναγκάζοντας πολλούς φοιτητές να εργάζονται προκειμένου να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα και να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών τους, αλλά και πιθανά σοβαρά θέματα υγείας και περιπτώσεις φοιτητών ΑΜΕΑ, αφήνουν παγερά αδιάφορη την Υπουργό. Οι εν λόγω φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους δικαιούνται επιπλέον παράταση στις σπουδές τους, υποβαλλόμενοι σε μία αχρείαστη ταλαιπωρία.

Ένα μέτρο όχι απλά αχρείαστο αλλά και παράλογο, καθώς οι φοιτητές που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να προβληματιστεί από το ποσοστό των φοιτητών οι οποίοι εγκαταλείπουν τελικώς τις σπουδές τους, το οποίο επικαλείται ως επιχείρημα για το μέτρο αυτό και να αναζητήσει ουσιαστικούς τρόπους να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το σύστημα εισαγωγής στις σχολές κι όχι να λειτουργεί πειθαρχικά και τιμωρητικά.

Πιο ανατριχιαστικές, ωστόσο είναι οι διατάξεις που αφορούν τις αλλαγές στους χώρους των πανεπιστημίων. Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, σύσταση δομών ασφαλείας, ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (κοινώς αστυνομία πανεπιστημίου), Πειθαρχικά Συμβούλια για τους φοιτητές και η σκοτεινή λίστα συνεχίζεται.

Ειδικά Κέντρα Ελέγχου που θα καταγράφουν κάθε κίνηση των φοιτητών, πρυτάνεις και κοσμήτορες σε ρόλο ανακριτή, ποινές απαγόρευσης συμμετοχής σε εξεταστικές, σε χρήση εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος, έως και οριστικής διαγραφής του φοιτητή.

Όποιος έχει περάσει την πύλη ενός ελληνικού πανεπιστημίου, όποιος έχει ζήσει την ακαδημαϊκή καθημερινότητα, τις κοινωνικές αναμοχλεύσεις, τα πολιτιστικά δρώμενα, αντιλαμβάνεται το πανεπιστήμιο ως χώρο ελεύθερης έκφρασης, ανταλλαγής ιδεών και αφετηρία κοινωνικών αλλαγών κι όχι ως χώρο φίμωσης, ποινικοποίησης και καταστολής.

Η φύλαξη των Πανεπιστημίων σαφώς και είναι επιτακτική ανάγκη. Γι’ αυτό και αναρωτιέται κανείς, αφού η κυβέρνηση κόπτεται τόσο πολύ για την ασφάλεια των ιδρυμάτων, γιατί δεν αυξάνει τα κονδύλια, ώστε να ενισχυθεί το προσωπικό φύλαξης των Πανεπιστημίων, ένα αίτημα που έχουν επανειλημμένα εκφράσει οι Πρυτάνεις;

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Μετά την κατάργηση του ασύλου, τις περικοπές των δαπανών για την παιδεία, την κατάργηση νέων τμημάτων αλλά και την υποστελέχωση των υπολοίπων, διαφαίνεται πως το “‘όραμά” του για τα Πανεπιστήμια είναι η μετατροπή τους σε ένα αστυνομοκρατούμενο, ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου θα διασφαλιστεί ότι δε θα αποτελεί εφαλτήριο κοινωνικών διεκδικήσεων.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε “διαβούλευση” τη στιγμή που οι φοιτητές τρώνε ξύλο στους δρόμους από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη και η κα. Κεραμέως κλείνει τα αυτιά της στις φωνές των Ακαδημαϊκών, που με ομόφωνη απόφασή τους στη Σύνοδο των Πρυτάνεων δήλωσαν αντίθετοι στην παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Για ποια διαβούλευση, λοιπόν, μιλάμε;

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει μια ακόμη μαύρη σελίδα στο χρονικό της διακυβέρνησής του και στέκεται απέναντι από τη νέα γενιά, την οποία για άλλη μια φορά προκαλεί και απαξιώνει. Οι φοιτητές, οι ακαδημαϊκοί και οι άνθρωποι του πνεύματος θα κρατήσουν τα πανεπιστήμια ζωντανά, ενάντια σε κάθε σκοτεινή κυβερνητική επιταγή.

*Σωκράτης Βαρδάκης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Ηράκλειο: Πρεμιέρα χωρίς προβλήματα για την αγορά της Ν. Αλικαρνασού