Απόψεις

Καθαρά και ξάστερα για τις τηλεοπτικές άδειες

τηλεοπτικές άδειες

Το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών μέσω της ιδιότυπης Δημοπρασίας, μονοπώλησε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας. 
Οι παράμετροι στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολλοί και θα προσπαθήσουμε να τους απαριθμήσουμε κατανοητά και αντικειμενικά:

1) Είναι γεγονός ότι εδώ και 27 χρόνια όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας λειτουργούν με προσωρινή άδεια, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση. Το καθεστώς αυτό έπρεπε κάποια στιγμή να τερματισθεί και να μπει νομοθετική τάξη στην λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Σωστά λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τέλος στην ραδιοτηλεοπτική αναρχία της χώρας.

2) Οι συχνότητες που χρησιμοποιούν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, έχουν καταληφθεί αυθαίρετα και δεν πληρώνουν τίποτα στο κράτος. Η ευθύνη ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας από το 1988, που δεν φρόντισαν να  εισπράττουν έσοδα από την χρήση τους. Αυτό, όμως, κάποτε έπρεπε να τελειώσει. Το κράτος, στο οποίο ανήκουν οι συχνότητες, οφείλει να εισπράττει αντίτιμο απ' όσους τις χρησιμοποιούν. Όπως συμβαίνει π.χ. με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τα συνδρομητικά κανάλια. Σωστά, κι εδώ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προκηρύξει τις άδειες.

3) Στο διάστημα της 27χρονης λειτουργίας των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, δραστηριοποιήθηκαν κάθε λογής επιχειρηματίες, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε άλλο επάγγελμα. Από έντιμους, συνεπείς και αξιοπρεπείς, μέχρι απατεώνες, αεριτζήδες και λαμόγια. Άλλοι επένδυσαν τεράστια χρηματικά ποσά για να στήσουν μία καλή επιχείρηση και άλλοι επιδίωξαν να επωφεληθούν τη δύναμη του Μέσου για να "τα οικονομήσουν", με άλλους τρόπους.Λάθος της κυβέρνησης, που δεν εφήρμοσε την υφιστάμενη νομοθεσία περί εταιρειών, για να βάλει τάξη στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Να ξεκαθαρίσει δηλαδή τις υγιείς επιχειρήσεις από τις ασυνεπείς. Όπως και να το κάνουμε δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

4) Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, υπεύθυνο για την χορήγηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, καθώς και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους, είναι το ΕΣΡ. Η κυβέρνηση το παρέκαμψε και προκήρυξε αυτή τις άδειες, με νέο νόμο που ψήφισε. Όμως ο νόμος, δεν υπερισχύει του Συντάγματος. Έτσι τώρα, η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, στα οποία προσέφυγαν οι εταιρείες που δεν πήραν άδεια. Λάθος της κυβέρνησης η μή τήρηση των προβλεπομένων στο Σύνταγμα, για την προκήρυξη των αδειών.

5) Για την χορήγηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, έπρεπε να ληφθούν υπ' όψιν τα διάφορα κριτήρια που περιγράφονται στη νομοθεσία όπως το κεφάλαιο που θα επενδυθεί και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Επίσης έπρεπε να γίνει διαχωρισμός παλαιών και νέων σταθμών και να ισχύσει κάποιου είδους μοριοδότηση. Κακώς η κυβέρνηση στάθηκε μόνο στον εισπρακτικό χαρακτήρα της Δημοπρασίας. Με τη λογική αυτή, όποιος έχει πιο χοντρό πορτοφόλι, γίνεται καναλάρχης και μάλιστα άνευ σκληρού ανταγωνισμού. Κι αν, υποθετικά, ήθελε κάποιος, με πολλά λεφτά, να πάρει και τις 4 άδειες, μπορούσε άνετα να το κάνει μέσω διαφορετικών εταιρειών. Τότε, θα υπήρχε πολυφωνία;

6) Σε μία Δημοκρατική χώρα με ελεύθερη οικονομία, η ίδια η αγορά, ρυθμίζει την πορεία κάθε επιχείρησης, ανάλογα με το προϊόν που προσφέρει. Αν δηλαδή θα πάει καλά ή όχι. Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει την υφιστάμενη νομοθεσία ισότιμα προς όλους. Αυτό είναι το καθήκον της και η εντολή, που πήρε από τους ψηφοφόρους. Κακώς η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών έβαλε ως όριο συγκεκριμένο αριθμό αδειών.  

7) Αν πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να "χτυπήσει" την διαπλοκή και τους "νταβατζήδες" είχε κάθε δυνατότητα να το κάνει με την εξουσία που έχει. Και πάνω σ' αυτό, θα είχε στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ποιος αλήθεια δεν θέλει να ξεκαθαρίσει η χώρα από τις παθογένειες, που την οδήγησαν στην χρεοκοπία; Μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση να διεξαγάγει οικονομικούς ελέγχους και στα τηλεοπτικά κανάλια και να τιμωρήσει παραδειγματικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε παραβατικότητα. Εξ άλλου τον τρόπο τον ξέρει καλά και τον εφαρμόζει: Κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, δήμευση περιουσιών, πλειστηριασμό, προσωποκράτηση κλπ. Κακώς η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε τη χώρα από τη διαπλοκή και τους "νταβατζήδες"  εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, την οποία εξαντλεί μόνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους απλούς πολίτες.

8) Το μείζον και στη χορήγηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, δεν είναι πόσα θα εισπράξει το κράτος εφάπαξ, για την δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, αλλά ποια θα είναι στη συνέχεια η ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, από την συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων. Δηλαδή: Ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ΦΠΑ από τον τζίρο, φορολογία κερδών, κατανάλωση ρεύματος, ΕΝΦΙΑ κι ένα σωρό άλλες εισπράξεις. Αν λειτουργήσουν τα 4 κανάλια, θ' απασχολήσουν πάνω-κάτω 1500-2000 εργαζόμενους. Παράλληλα όμως, αν βάλουν λουκέτο τα υπόλοιπα 4, τότε δεν θα χαθούν μόνο οι αναλογούσες εισφορές των υπολοίπων, αλλά, θα μπουν στο ταμείο ανεργίας άλλοι τόσοι. Τι συμφέρει λοιπόν περισσότερο στο κράτος;  Να εισπράξει μεγαλύτερο ποσόν εφάπαξ ή να εισπράττει με συνεχή ροή;

9) Γιατί ο έλεγχος για το "πόθεν έσχες" των συμμετεχόντων στη Δημοπρασία, δεν έγινε πριν τη διαδικασία αλλά θα γίνει μετά απ' αυτήν; Κι άν κάποιος ή κάποιο, που πήραν άδεια, αποδειχθεί ότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις να την πάρουν, τι θα γίνει;  Πάμε πάλι απ' την αρχή για μία ή περισσότερες άδειες;

Επικροτούμε την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στον ραδιοτηλεοπτικό χάρτη της χώρας και κυρίως να εισπράττει το κράτος χρήματα από την χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Ακόμη, ν' απαιτηθούν από τα κανάλια τα χρωστούμενα από το 2007  που ψηφίστηκε ο νόμος και προβλέπει ενοίκιο συχνότητας, 2% επί του τζίρου. 
Πρέπει όμως να γίνει ένας ουσιαστικός σχεδιασμός, ούτως ώστε και χρήματα να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία και "να μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά".

Βασίλης Σκουταράς