Απόψεις

Χρονογράφημα

Περί έρωτος και άλλων ... δαιμονίων του Φλεβάρη

Την κοιτάζω απορημένα -προφανώς είμαι η μόνη άσχετη- και βιάζεται να συμπληρώσει "Μίλτος Μακρίδης, καλέ το προ ετών .. τηλεπαιχνίδι". Εξακολουθώ να την κοιτάζω με βλέμμα βοδιού. Μου εξηγεί σε απλά ελληνικά:

Κοίταξέ τον καλά και μάντεψε ποιός είναι και τι κάνει. 

Μέχρι να μπω στο νόημα η Έλσα έχει εντοπίσει ήδη τον... αστυνόμο Μπέκα εντός της.

- Χμ διαβάζει "Καθημερινή", άρα από πολιτικό προσανατολισμό ... αναμενόμενος. Το πουκάμισο έχει κροκοδειλάκι κι ο τύπος δεν φαίνεται να συχνάζει στις λαϊκές, άρα τον κόβω για οικονομικά άνετο. Χέρια .. αδούλευτα, άρα κάνει δουλειά γραφείου. Λοιπόν, δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα μου φαίνεται ο "μίστερ τέλειος".
Η Γωγώ αναλαμβάνει τα συμπληρώματα:
- Στοιχηματίζω ότι είναι απόλυτα ερωτικός άντρας.  Κοιτάξτε πως χαϊδεύει τόση ώρα αφηρημένα το φλιτζάνι του καφέ.  Δεν λένε πως οι ασυνείδητες κινήσεις μας δείχνουν τις συνειδητές μας ανάγκες; Ε ο "μίστερ τέλειος" έχει ανάγκη να χαϊδολογά διαρκώς.

- Παραείναι .. τέλειος, λέω αυθόρμητα. Κάτι πάνω του με ενοχλεί. Άσε που απορρίπτει συνέχεια τις κλήσεις του. Κι αυτό που λέτε ερωτισμό το 'χει τόσο επιτηδευμένο και κραυγαλέο, που μου θυμίζει τον Ρίτσαρντ Γκηρ όταν έπαιζε το ζιγκολό.

Πριν τελειώσω τη φράση μου, το κινητό του αρχίζει πάλι το επίμονο κουδούνισμα. Αυτή τη φορά το κοιτάζει θυμωμένος και με μία απότομη κίνηση το βουτάει στο χέρι. Η φωνή του βγαίνει τσιριχτή από την ένταση κι η κοντινή μας απόσταση μας μετατρέπει σε πρόθυμους ωτακουστές:
- Ζώρζ, αν ξαναπάρεις τηλέφωνο θα 'ρθω εκεί και θα ... (η αιδώς μας "πετσόκοψε" το κείμενο).
Συνεχίζει με μερικά .. γαλλικούλια ακόμη, μέχρι που το βλέμμα του συναντά αφηρημένα τα μάτια της Έλσας, που στο μεταξύ μοιάζουν με πιάτα από την έκπληξη. Σταματά για δευτερόλεπτα και της χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο, σαν να παίζει ταυτόχρονα σε δύο θεατρικές παραστάσεις.
Λίγη ώρα μετά τον επανεξετάζουμε κοιτώντας τον πια από .. διαφορετική οπτική γωνία.
- Ουφ, όλοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα, καταλήγει η Γωγώ για να βάλουμε την κατακλείδα στην κουβέντα.

Τον σκέφτομαι αυθόρμητα να συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης και μειδιώ. Συνειρμικά θυμάμαι την όμορφη ατάκα του Λιαντίνη περί έρωτος (τα περί θανάτου του, έχουν μία εμμονή που με χαλάει, αλλά καθείς κρατά ό,τι του αρέσει -δημοκρατία έχουμε). Έρωτας, έλεγε, είναι η Τέχνη του να φεύγεις.

Μ.Κ.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στο ekriti και υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο χωρίς την απαραίτητη παραπομπή (link) στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε.
 

ESPA BANNER