Αφιερωματα

4 Νοεμβρίου 1922: Η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών

 Τουταγχαμών

Ο Τουταγχαμών, σήμερα, είναι αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός Φαραώ της Αιγύπτου. Ωστόσο, πριν από την ανακάλυψη του τάφου του στην Κοιλάδα των Βασιλέων δεν ήταν παρά μόνο μια μικρή μορφή της 18ης Δυναστείας.

Γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα.

Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε. Ο Κάρτερ, ως επιστήμονας, τον απέρριψε από την πρώτη στιγμή.

 

 

Πιθανολογείται ότι οι ρίζες αυτού του θρύλου βρίσκονται σ' ένα μυθιστόρημα, το «Χαμένος στην πυραμίδα: Η κατάρα της μούμιας», που γράφτηκε από τη Λουίζα Μέι Άλκοτ το 1896. Ως θεωρία τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία επικεντρώθηκαν στους θανάτους ανθρώπων που εμπλέχτηκαν στις ανασκαφές, όπως ο Λόρδος Κάρναρβον που χρηματοδότησε την αποστολή.

Ωστόσο, μία έρευνα του επιδημιολόγου Μαρκ Νέλσον, του πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας, αποφαίνεται ότι βάση στατιστικών δεν υπάρχει τίποτα τα αξιοσημείωτο, που να στηρίζει αυτό το θρύλο. Από τους 24 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην υποτιθέμενη κατάρα πέθαναν μόνο οι έξι, πολύ λιγότεροι δηλαδή από τους επιζήσαντες. Εξάλλου, κανείς από αυτούς που απεβίωσαν δεν ήταν κάτω των 70 ετών, επομένως ο θάνατός τους δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόωρος.

 

Αφιερωματα

Η προσευχή του Aγίου Παϊσίου όταν υπάρχει ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Άγιος Παίσιος

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος είχε  πολλά χαρίσματα και ανάμεσα σε αυτά ένα καταπληκτικό και πολύ σπάνιο (σπάνιο ακόμη και ανάμεσα στους Αγίους της Εκκλησίας)  αυτό της προγνώρισης.

Αρκετές φορές είχε κάνει λόγο για επίθεση της Τουρκίας προς την Ελλάδα και αναφέροντας ότι «το κακό θα ξεκινήσει όταν ακούσετε να μιλάνε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση για τα 12 ναυτικά μίλια"

Εκτός της προφητείας οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνονται από καιρό εις καιρό για διάφορους λόγους.

Ο Άγιος συμβούλευε τους πιστούς σε κάθε τέτοια στιγμή κινδύνου να λένε μια προσευχή:

Αθέων Αγαρηνών τα βέλη σύντριψον Δέσποινα, και πάσαν επιβουλήν δαιμόνων ματαίωσον, λαόν χριστεπώνυμον σκέπουσα και φυλάττουσα, ίνα πόθω σε δοξάζωμεν.

Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς… Αμήν!

Προσευχή Αγίου Παισίου για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Προσευχή Αγίου Παισίου για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγιος Παΐσιος: Την Άνοιξη στις οθόνες η τηλεοπτική σειρά

Άγιος Παΐσιος: 26 χρόνια από την κοίμηση του "ασυρματιστή" του Θεού

Γέροντας Παΐσιος: " Έχεις λύπη; ... Ο Θεός σου λείπει"